Suomen vanhimman sanaston etymologinen verkkosanakirja

Projekti: Rahastot ja säätiöt

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus (abstrakti)

Suomen vanhimman sanaston etymologinen verkkosanakirja tuo suomalaisen
etymologiantutkimuksen digitaalisen humanismin aikaan. Verkkosanakirja kuvaa kantasuomen kauden sanaston, n. 2000 sanan alkuperän. Sanakirjan sisältö uudistuu ja täydentyy jatkuvasti tiedon kertyessä ja käsitysten muuttuessa.
Verkkosanakirja toimii sekä etymologian tutkimuksen reaaliaikaisena julkaisualustana että tulosten yleistajuisena esityksenä. Se korvaa vanhentuneen Suomen sanojen alkuperän (SSA 1992–2000) alan päälähteenä. Verkkosanakirja on kaikkien vapaasti luettavissa ja kaikki alan akateemiset tutkijat voivat lisätä tietoja siihen.
Hanketyöryhmään kuuluu kolme eri-ikäistä etymologian tutkijaa ja sanakirjojen digitalisoinnin asiantuntija. Työryhmä päivittää 2000 SSA:n tuoreen verkkoversion sana-artikkelia niin viimeisten 25 vuoden aikana julkaistun kuin vielä julkaisemattomankin etymologisen tutkimuksen pohjalta. Sana-artikkelit muokataan sekä yleistajuiseen että koneluettavaan, haut mahdollistavaan muotoon.
Verkkosanakirjan tekemiseen joukkoistetaan Internetin ja etymologiatyöpajojen kautta mukaan suomen kielihistorian ja etymologian tutkijat kautta maailman. Hanke täydentää jo nyt tiivistä, hyvin toimivaa verkostoa alan tutkijoitten välillä sekä laajentaa sitä kieliteknologian ja historiatieteiden suuntiin.
Vertaisarvioinnin mahdollistavana julkaisualustana verkkosanakirja vauhdittaa huomattavasti alan tutkimusta ja julkaisemista ja tuo ajantasaisen tutkimustiedon kaikkien ulottuville.
AkronyymiEVE
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/01/201831/12/2022

Tieteenalat

 • 6121 Kielitieteet
 • suomen kieli
 • fennougristiikka
 • lainasanatutkimus
 • etymologia
 • XXXVII IFUSCO

  Santeri Junttila (Puhuja: esitelmän pitäjä) & Juha Kuokkala (Puhuja: esitelmän pitäjä)

  24 toukok. 202227 toukok. 2022

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

 • Etymologisen verkkosanakirjan avausseminaari

  Sampsa Holopainen (Järjestäjätoimikunnan jäsen)

  18 elok. 2018

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen