Lähiruoan käytön kehittyminen julkisissa ammattikeittiöissä ja sen aluetaloudelliset vaikutukset

Projekti: Ministeriön rahoitus

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus (abstrakti)

Lähiruoka yhdistetään usein ruokajärjestelmän kestävyyteen. Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa onkin nostettu tavoitteiksi kansallisissa ohjelmissa. Julkisten keittiöiden lähi- ja luomuruoan käyttöä ei kuitenkaan seurata systemaattisesti. Siksi on tarpeen saada lisää tietoa käytön osuuksista sekä edellisten vuosien kriisien, muutosten ja edistämistyön vaikutuksista. Lisätietoa tarvitaan myös käytön esteistä ja tulevaisuudenkuvista.

Hankkeen tavoiteet:
1) selvittää lähi- ja luomuruoan käytön osuudet julkisissa keittiöissä koko Suomen tasolla, maakunnittain ja mahdollisesti hyvinvointialueilla
2) tuoda esiin keinoja lähi- ja luomuruoan käytön lisäämiseksi
3) arvioida lähiruoan käytön kehittymisen aluetaloudelliset vaikutukset sekä
4) viedä tuotettua tietoa päätöksentekoon.

Hankkeen kohderyhmiä ovat kuntapäättäjät sekä hankintarenkaiden ja -yksiköiden edustajat, mutta myös elintarvikeyrittäjät ja kuluttajat.

Hankkeessa toteutetaan kaksi kyselyä, joilla selvitetään kuntapäättäjien näkemyksiä aiheesta sekä julkiskeittiöiden lähi- ja luomuruoan käyttöä, käytön muutoksia viimeaikaisten suurten muutosten näkökulmasta, käytön esteitä ja tulevaisuuden näkymiä. Käytön esteitä pyritään tunnistamaan alueita vertailevan case-analyysin avulla. Käytön kehityksen aluetaloudelliset vaikutukset arvioidaan RegFin-mallinnuksella hyödyntäen kyselyvastauksia sekä hankkeen työpajassa laadittuja tulevaisuuden skenaarioita.

Hankkeessa käytetään monikanavaista ja verkostomaista tiedottamista, jolla pyritään tavoittamaan laajasti niin hankkeen kohde- kuin intressiryhmiäkin. Tiedottamista varten hankkeessa laaditaan erilaisia julkaisuja, infograafeja ja somepostauksia. Tiedottamisen lisäksi sidosryhmiä osallistetaan aineiston alustavaan analysointiin ja sitä kautta sitoutetaan lähi- ja luomuruoan käytön edistämiseen.

Hankkeen tuloksia hyödynnetään yhteistyössä alueellisten ja valtakunnallisten lähiruokasektorin toimijoiden kanssa. Tulokset palvelevat ruoka-alan tutkimus-, koulutus- ja kehittämishankkeita. Hankkeesta saatava pitkän aikavälin hyöty näkyy lähi- ja luomuruokaa koskevassa keskustelussa ja päätöksenteossa, kun käytössä on uutta tietoa ja nykytilanteeseen perustuvia laskelmia.

Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ruokaketjun toiminnan edistämisen varoista.
Lyhennetty nimiLähis3
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/12/202430/11/2026

Rahoitus

  • Maa- Ja Metsätalousministeriö Maaseutuverkostoyksikkö: 126 131,00 €