DIPP -tutkimuksessa selvitetään, onko äidin raskaus- tai imetysajan ruokavalio tai lapsen oma ruokavalio yhteydessä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen ja onko ravintotekijöillä interaktioita virusten tai geneettisten tekijöiden kanssa diabeteksen kehittymisessä. Tutkimuksessa selvitetään myös ravintotekijöiden yhteyttä allergisten sairauksien, ylipainon ja lihavuuden riskiin. Ravintotutkimuksen aineisto muodostuu Oulun ja Tampereen yliopistollisissa sairaaloissa syntyneistä lapsista, joilla on napaverinäytteen perusteella todettu lisääntynyt geneettinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Lapsia seurataan klinikkakäynneillä 3, 6, 12 ja 18 kuukauden iässä ja sen jälkeen vuoden välein. DIPP-tutkimuksen allergiahaarassa selvitetään varhaisen ravitsemuksen yhteyttä astmaan ja allergisiin sairauksiin (vinkuna, atooppinen ihottuma, allerginen nuha, allerginen herkistyminen). Viiden vuoden iässä, seurannassa olevat lapset kutsutaan mukaan DIPP -allergiatutkimukseen. Perheet täyttävät kansainväliseen ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) -lomakkeeseen pohjautuvat allergialomakkeen sekä heiltä pyydetään suostumus IgE-näytteen antamiseen lapselta. Yhteistyökumppanit: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Ravitsemusyksikkö; Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö; Oulun ja Tampereen Yliopistojen lastenklinikat