Yhteisötalouden rooli ja merkitys maaseudun palvelutuotannossa

Projekti: EU-rahoitus

Projektin yksityiskohdat

Kuvaus (abstrakti)

Maaseudun palveluiden tuottaminen vaatii uudenlaista resurssien yhdistämistä ja yhteistyötä, jossa yksi kiinnostava vaihtoehto on yhteisötalouden tukeminen. Yhteisötalouden toimijoita ovat esimerkiksi osuuskunnat, yhdistykset ja yhteiskunnalliset yritykset, joiden liiketoiminnassa painottuvat sosiaaliset tavoitteet. Jotta yhteisötalouden toimijat saadaan mukaan vahvistamaan maaseudun palveluympäristöä, tarvitaan konkreettisia kokemuksia resurssien yhdistämisestä ja eri toimijoiden yhteistyöstä.

Hankkeen tavoitteina on
• kasvattaa tietoisuutta/tunnettuutta yhteisötalouden toimijoista sekä heidän roolistaan ja merkityksestään maaseudun palvelutuotantoon ja vaikuttaa sen kautta maaseudun paikallisyhteisöille suotuisan ekosysteemin kehittämiseen Etelä-Pohjanmaalla
• toteuttaa pilotointityöpajoja yhteisötalouden toimijoiden ja kuntien palveluiden yhteissuunnittelusta
• tarjota konkreettisia malleja ja prosesseja palveluiden yhteissuunnittelusta
• välittää tietoa ja kokemuksia yhteisötalouden toiminnasta ja hyvistä malleista
• tuottaa maaseudun palvelutuotantoa tukevia politiikkasuosituksia.

Hankkeen toimenpiteet koostuvat kolmesta työpaketista

Työpaketti 1: Yhteisötalouden seutukunnalliset yhteiskehittelytyöpajat

Yhteiskehittelytyöpajojen teemana ovat osallistujien näkemykset ja kokemukset alueen yhteisötalouden kentästä, sen potentiaalista, haasteista ja kehittämisehdotuksista. Työpajojen tuotoksina on raportti maaseudun yhteisötalouden toimijoiden näkemyksistä Etelä-Pohjanmaalla sekä eväitä ja ohjeistusta yhteisötalouden kehittämiseen liittyviin politiikkasuosituksiin.

Työpaketti 2: Palvelupilotointi sekä verkostoituminen ja tiedonvaihto

Pilotointia varten Etelä-Pohjanmaan alueelta valitaan 3–4 kuntaa, jotka ovat kiinnostuneita pilotoimaan palvelusuunnittelua yhdessä paikallisten toimijoiden (esim. kyläyhdistys, nuorisoseura, koti-seutuyhdistys, liikuntayhdistys, MLL, jne.) kanssa. Työpaketin tuotoksena on konkreettisia malleja ja prosesseja palveluiden yhteissuunnittelusta.

Työpaketti 3: Yhteisötalouden toiminnan ja sen tunnettuuden lisääminen

Työpaketissa kootaan hankkeen keskeiset tulokset ja käytännön kokemukset politiikkasuosituksiksi, joita voidaan hyödyntää yhteisötalouden kehitystyössä. Suositusten lisäksi työpaketissa tuotetaan yhteisötalouteen ja sen kehittämiseen liittyviä räätälöityjä tietopaketteja.

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024–31.8.2026. Hankkeen toteuttaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Eteläpohjalaiset Kylät ry:n kanssa. Hankkeen rahoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan maaseuturahastosta 2023–2027.
Lyhennetty nimiYRMY
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/09/202431/08/2026

Rahoitus

  • Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus: 126 070,00 €