Татарская диаспора Финляндии: вопросы интеграции и сохранения идентичности

Tutkimustuotos: OpinnäyteVäitöskirja

Kuvaus

Alkuperäiskielivenäjä
Myöntävä instituutio
  • Helsingin yliopisto
Valvoja/neuvonantaja
  • Janhunen, Juha, Valvoja
Myöntöpäivämäärä27 marraskuuta 2017
JulkaisupaikkaHelsinki
Kustantaja
Painoksen ISBN978-951-51-3849-1
Sähköinen ISBN978-951-51-3850-7
TilaJulkaistu - 27 marraskuuta 2017
OKM-julkaisutyyppiG4 Tohtorinväitöskirja (monografia)

• 611 Filosofia

@phdthesis{5c2b23c3faf74a03ae2cc34b9fee0d4e,
title = "Татарская диаспора Финляндии: вопросы интеграции и сохранения идентичности",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n v{\"a}it{\"o}skirjan tarkoituksena on tutkia Suomessa asuvien tataarien integroitumisen ja identiteetin s{\"a}ilytt{\"a}misen kokemusta. 100-150 vuotta sitten Nizhny Novgorodin alueelta Suomeen siirtynyt suhteellisen pieni islaminuskoinen tataariv{\"a}hemmist{\"o} on onnistunut t{\"a}ysin integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan s{\"a}ilytt{\"a}en silti uskontonsa, {\"a}idinkielens{\"a} ja kansalliset perinteens{\"a}.. Tutkimus perustuu sek{\"a} kirjallisiin l{\"a}hteisiin ett{\"a} julkaisemattomiin aineistoihin, muun muassa yksityisten kokoelmien arkistotietoihin ja tataariyhteis{\"o}n j{\"a}senten kanssa k{\"a}ytyihin haastatteluihin. Tutkimuksen tieteellisen{\"a} arvona on erityisesti aiheen ajankohtaisuus. Viime vuosikymmenell{\"a} on maailmanlaajuisesti alkanut suurten ihmismassojen siirtymisprosessi, joka paljolti koskee nimenomaan muslimeja. Useimmat maahanmuuttajat joutuvat p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n, joka poikkeaa heid{\"a}n kulttuuristaan. T{\"a}llaisissa olosuhteissa v{\"a}hemmist{\"o}n identiteetin s{\"a}ilymisen ja ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}{\"a}n enemmist{\"o}yhteiskuntaan integroitumisen kannalta on t{\"a}rke{\"a}{\"a} yll{\"a}pit{\"a}{\"a} oman ryhm{\"a}n kulttuuriperint{\"o}{\"a} ja kielt{\"a} mutta samalla vastustaa sosiaalista marginalisoitumista ja alueellista ghettoutumista. Globaalissa mittakaavassa tunnetaan monia esimerkkej{\"a} etnisten v{\"a}hemmist{\"o}jen integroitumisesta. Vaikka aihetta on tutkittu monessa eri kontekstissa, Suomen tataariv{\"a}hemmist{\"o} tarjoaa uuden ja v{\"a}h{\"a}n tutkitun esimerkin siit{\"a}, kuinka integroituminen voi parhaassa tapauksessa tapahtua. Suomen tataarit voivat toimia esimerkkin{\"a} maahan my{\"o}hemmin muuttaneille ryhmille.",
keywords = "611 Filosofi",
author = "Ramil Belyaev",
year = "2017",
month = "11",
day = "27",
language = "ryska",
isbn = "978-951-51-3849-1",
publisher = "University of Helsinki",
address = "Finland",
school = "Helsingfors universitet",

TY - THES

T1 - Татарская диаспора Финляндии

T2 - вопросы интеграции и сохранения идентичности

AU - Belyaev, Ramil

PY - 2017/11/27

Y1 - 2017/11/27

N2 - Tämän väitöskirjan tarkoituksena on tutkia Suomessa asuvien tataarien integroitumisen ja identiteetin säilyttämisen kokemusta. 100-150 vuotta sitten Nizhny Novgorodin alueelta Suomeen siirtynyt suhteellisen pieni islaminuskoinen tataarivähemmistö on onnistunut täysin integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan säilyttäen silti uskontonsa, äidinkielensä ja kansalliset perinteensä.. Tutkimus perustuu sekä kirjallisiin lähteisiin että julkaisemattomiin aineistoihin, muun muassa yksityisten kokoelmien arkistotietoihin ja tataariyhteisön jäsenten kanssa käytyihin haastatteluihin. Tutkimuksen tieteellisenä arvona on erityisesti aiheen ajankohtaisuus. Viime vuosikymmenellä on maailmanlaajuisesti alkanut suurten ihmismassojen siirtymisprosessi, joka paljolti koskee nimenomaan muslimeja. Useimmat maahanmuuttajat joutuvat pääsääntöisesti ympäristöön, joka poikkeaa heidän kulttuuristaan. Tällaisissa olosuhteissa vähemmistön identiteetin säilymisen ja ympäröivään enemmistöyhteiskuntaan integroitumisen kannalta on tärkeää ylläpitää oman ryhmän kulttuuriperintöä ja kieltä mutta samalla vastustaa sosiaalista marginalisoitumista ja alueellista ghettoutumista. Globaalissa mittakaavassa tunnetaan monia esimerkkejä etnisten vähemmistöjen integroitumisesta. Vaikka aihetta on tutkittu monessa eri kontekstissa, Suomen tataarivähemmistö tarjoaa uuden ja vähän tutkitun esimerkin siitä, kuinka integroituminen voi parhaassa tapauksessa tapahtua. Suomen tataarit voivat toimia esimerkkinä maahan myöhemmin muuttaneille ryhmille.

AB - Tämän väitöskirjan tarkoituksena on tutkia Suomessa asuvien tataarien integroitumisen ja identiteetin säilyttämisen kokemusta. 100-150 vuotta sitten Nizhny Novgorodin alueelta Suomeen siirtynyt suhteellisen pieni islaminuskoinen tataarivähemmistö on onnistunut täysin integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan säilyttäen silti uskontonsa, äidinkielensä ja kansalliset perinteensä.. Tutkimus perustuu sekä kirjallisiin lähteisiin että julkaisemattomiin aineistoihin, muun muassa yksityisten kokoelmien arkistotietoihin ja tataariyhteisön jäsenten kanssa käytyihin haastatteluihin. Tutkimuksen tieteellisenä arvona on erityisesti aiheen ajankohtaisuus. Viime vuosikymmenellä on maailmanlaajuisesti alkanut suurten ihmismassojen siirtymisprosessi, joka paljolti koskee nimenomaan muslimeja. Useimmat maahanmuuttajat joutuvat pääsääntöisesti ympäristöön, joka poikkeaa heidän kulttuuristaan. Tällaisissa olosuhteissa vähemmistön identiteetin säilymisen ja ympäröivään enemmistöyhteiskuntaan integroitumisen kannalta on tärkeää ylläpitää oman ryhmän kulttuuriperintöä ja kieltä mutta samalla vastustaa sosiaalista marginalisoitumista ja alueellista ghettoutumista. Globaalissa mittakaavassa tunnetaan monia esimerkkejä etnisten vähemmistöjen integroitumisesta. Vaikka aihetta on tutkittu monessa eri kontekstissa, Suomen tataarivähemmistö tarjoaa uuden ja vähän tutkitun esimerkin siitä, kuinka integroituminen voi parhaassa tapauksessa tapahtua. Suomen tataarit voivat toimia esimerkkinä maahan myöhemmin muuttaneille ryhmille.

KW - 611 Filosofi

M3 - Doktorsavhandling