Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Ainelaitoksilla toteutettavien pääaineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lisäksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sekä opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) näkemyksiä aineenopettajakoulutuksen kehittämisestä teknologis-pedagogisen sisältötiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemmän aineenhallintaa, peda- gogista sisältötietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sisältöjä, täydennyskoulu- tuksiin myös teknologian opetuskäyttöä. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehittämisessä on huomioitava opetusteknologian lisäksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sisältötiedon vahvistaminen.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoJatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa
ToimittajatManne Kallio, Riitta Juvonen, Arja Kaasinen
Sivumäärä17
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaSuomen ainedidaktinen tutkimusseura ry
Julkaisupäivä2017
Sivut91-107
ISBN (painettu)978-952-5993-20-2
ISBN (elektroninen)978-952-5993-21-9
TilaJulkaistu - 2017
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Julkaisusarja

NimiSuomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia
Numero12
ISSN (painettu)1799-9596
ISSN (elektroninen)1799-960X

Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet
  • Ainedidaktiikka
  • biologian didaktiikka
  • minäpystyvyys
  • Opettajankoulutus

Lainaa tätä

Mutanen, J., & Uitto, A. (2017). Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. teoksessa M. Kallio, R. Juvonen, & A. Kaasinen (Toimittajat), Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa (Sivut 91-107). (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; Nro 12). Helsinki: Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry.
Mutanen, Justus ; Uitto, Anna. / Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. Toimittaja / Manne Kallio ; Riitta Juvonen ; Arja Kaasinen. Helsinki : Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, 2017. Sivut 91-107 (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; 12).
@inbook{ddd611c792824fdcb7ba33fd4b15c677,
title = "Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien k{\"a}sitykset teknologis-pedagogisen sis{\"a}lt{\"o}tiedon hallinnasta biologian opetuksessa",
abstract = "Ainelaitoksilla toteutettavien p{\"a}{\"a}aineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lis{\"a}ksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sek{\"a} opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) n{\"a}kemyksi{\"a} aineenopettajakoulutuksen kehitt{\"a}misest{\"a} teknologis-pedagogisen sis{\"a}lt{\"o}tiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemm{\"a}n aineenhallintaa, peda- gogista sis{\"a}lt{\"o}tietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sis{\"a}lt{\"o}j{\"a}, t{\"a}ydennyskoulu- tuksiin my{\"o}s teknologian opetusk{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehitt{\"a}misess{\"a} on huomioitava opetusteknologian lis{\"a}ksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sis{\"a}lt{\"o}tiedon vahvistaminen.",
keywords = "516 Kasvatustieteet, Ainedidaktiikka, biologian didaktiikka, min{\"a}pystyvyys, Opettajankoulutus",
author = "Justus Mutanen and Anna Uitto",
year = "2017",
language = "suomi",
isbn = "978-952-5993-20-2",
series = "Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia",
publisher = "Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry",
number = "12",
pages = "91--107",
editor = "Manne Kallio and Riitta Juvonen and Arja Kaasinen",
booktitle = "Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa",
address = "Suomi",

}

Mutanen, J & Uitto, A 2017, Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. julkaisussa M Kallio, R Juvonen & A Kaasinen (toim), Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia, Nro 12, Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, Helsinki, Sivut 91-107.

Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. / Mutanen, Justus; Uitto, Anna.

Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. toim. / Manne Kallio; Riitta Juvonen; Arja Kaasinen. Helsinki : Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, 2017. s. 91-107 (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; Nro 12).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - CHAP

T1 - Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa

AU - Mutanen, Justus

AU - Uitto, Anna

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Ainelaitoksilla toteutettavien pääaineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lisäksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sekä opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) näkemyksiä aineenopettajakoulutuksen kehittämisestä teknologis-pedagogisen sisältötiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemmän aineenhallintaa, peda- gogista sisältötietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sisältöjä, täydennyskoulu- tuksiin myös teknologian opetuskäyttöä. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehittämisessä on huomioitava opetusteknologian lisäksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sisältötiedon vahvistaminen.

AB - Ainelaitoksilla toteutettavien pääaineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lisäksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sekä opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) näkemyksiä aineenopettajakoulutuksen kehittämisestä teknologis-pedagogisen sisältötiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemmän aineenhallintaa, peda- gogista sisältötietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sisältöjä, täydennyskoulu- tuksiin myös teknologian opetuskäyttöä. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehittämisessä on huomioitava opetusteknologian lisäksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sisältötiedon vahvistaminen.

KW - 516 Kasvatustieteet

KW - Ainedidaktiikka

KW - biologian didaktiikka

KW - minäpystyvyys

KW - Opettajankoulutus

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

SN - 978-952-5993-20-2

T3 - Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia

SP - 91

EP - 107

BT - Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa

A2 - Kallio, Manne

A2 - Juvonen, Riitta

A2 - Kaasinen, Arja

PB - Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry

CY - Helsinki

ER -

Mutanen J, Uitto A. Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. julkaisussa Kallio M, Juvonen R, Kaasinen A, toimittajat, Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. Helsinki: Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry. 2017. s. 91-107. (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; 12).