Analyysimenetelmä musiikin kuuntelun aiheuttamille fysiologisille muutoksille

Tutkimustuotos: OpinnäytePro graduOpinnäytteet

Kuvaus

Julkaisun otsikon käännösAn analysis method for physiological changes evoked by music listening
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaEspoo
Kustantaja
TilaJulkaistu - 2009
OKM-julkaisutyyppiG2 Pro gradu, diplomityö, ylempi amk-opinnäytetyö

• 515 Psykologia

Makkonen, Tommi. / Analyysimenetelmä musiikin kuuntelun aiheuttamille fysiologisille muutoksille. Espoo : Helsinki University of Technology, 2009. 53 Sivumäärä
@phdthesis{b891401887174c49bb3a2de3c47bee6a,
title = "Analyysimenetelm{\"a} musiikin kuuntelun aiheuttamille fysiologisille muutoksille",
abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} kehitettiin uusi analyysimenetelm{\"a} musiikin kuuntelun aikana mitatuille fysiologisen tilan signaaleille. Menetelm{\"a}ll{\"a} ilmaistaan signaaleista automaattisesti tutkimuksen kannalta mielenkiintoisia vasteita, mik{\"a} mahdollistaa yksitt{\"a}isten vas-teiden ominaisuuksien tutkimisen. Koko signaalianalyysin mahdollistavaksi k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}ksi ohjelmoitiin graafinen k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a} Physitools. Kehitetty{\"a} menetelm{\"a}{\"a} sovellettiin koehenkil{\"o}ist{\"a} mitattujen signaalien analyysiss{\"a}. Erityisesti tutkittiin ep{\"a}mieluisan, neutraalin ja mieluisan musiikin kuuntelun vaikutuksia kasvolihasaktivaatioon, ihon s{\"a}hk{\"o}njohtavuuden muutoksiin ja pulssiin. Vasteilmaisualgoritmilla saavutettiin parhaimmat tulokset ihon s{\"a}hk{\"o}johtavuusvasteiden tapauksessa. Algoritmin todettiin sopivan my{\"o}s lihasvasteiden ilmaisuun, jos supistumisen aiheuttama aktivaatio on voimakasta verrattuna kohinatasoon. Mielimusiikki aiheutti eniten pulssimuutoksia, ja ep{\"a}mieluisa musiikki sai aikaan eniten aktivaatiota ihon s{\"a}hk{\"o}njohtavuudessa ja kasvolihaksissa. Vasteiden ilmaisu tarjoaa mahdollisuuden tutkia yksitt{\"a}isten aktivaatiohetkien ominaisuuksia korkeammalla signaali-kohinasuhteella. Aktivaatioilmaisun avulla saatetaan saada esiin tapahtumasidonnaista aktivaatiota spontaanin aktivaation signaalista. Vasteiden m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja ominaisuuksia ehdotetaan tutkittavaksi kehitetyll{\"a} analyysimenetelm{\"a}ll{\"a} piirrekomponentteihin eritellyn musiikin tapauksessa.",
keywords = "515 Psykologia",
author = "Tommi Makkonen",
note = "Diplomity{\"o}, Elekroniikan, tietoliikenteen ja automaation tiedekunta Volume: Proceeding volume:",
year = "2009",
language = "suomi",
publisher = "Helsinki University of Technology",
address = "Suomi",

Analyysimenetelmä musiikin kuuntelun aiheuttamille fysiologisille muutoksille. / Makkonen, Tommi.

Espoo : Helsinki University of Technology, 2009. 53 s.

Tutkimustuotos: OpinnäytePro graduOpinnäytteet

TY - THES

T1 - Analyysimenetelmä musiikin kuuntelun aiheuttamille fysiologisille muutoksille

AU - Makkonen, Tommi

N1 - Diplomityö, Elekroniikan, tietoliikenteen ja automaation tiedekunta Volume: Proceeding volume:

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Työssä kehitettiin uusi analyysimenetelmä musiikin kuuntelun aikana mitatuille fysiologisen tilan signaaleille. Menetelmällä ilmaistaan signaaleista automaattisesti tutkimuksen kannalta mielenkiintoisia vasteita, mikä mahdollistaa yksittäisten vas-teiden ominaisuuksien tutkimisen. Koko signaalianalyysin mahdollistavaksi käyttöympäristöksi ohjelmoitiin graafinen käyttöliittymä Physitools. Kehitettyä menetelmää sovellettiin koehenkilöistä mitattujen signaalien analyysissä. Erityisesti tutkittiin epämieluisan, neutraalin ja mieluisan musiikin kuuntelun vaikutuksia kasvolihasaktivaatioon, ihon sähkönjohtavuuden muutoksiin ja pulssiin. Vasteilmaisualgoritmilla saavutettiin parhaimmat tulokset ihon sähköjohtavuusvasteiden tapauksessa. Algoritmin todettiin sopivan myös lihasvasteiden ilmaisuun, jos supistumisen aiheuttama aktivaatio on voimakasta verrattuna kohinatasoon. Mielimusiikki aiheutti eniten pulssimuutoksia, ja epämieluisa musiikki sai aikaan eniten aktivaatiota ihon sähkönjohtavuudessa ja kasvolihaksissa. Vasteiden ilmaisu tarjoaa mahdollisuuden tutkia yksittäisten aktivaatiohetkien ominaisuuksia korkeammalla signaali-kohinasuhteella. Aktivaatioilmaisun avulla saatetaan saada esiin tapahtumasidonnaista aktivaatiota spontaanin aktivaation signaalista. Vasteiden määrää ja ominaisuuksia ehdotetaan tutkittavaksi kehitetyllä analyysimenetelmällä piirrekomponentteihin eritellyn musiikin tapauksessa.

AB - Työssä kehitettiin uusi analyysimenetelmä musiikin kuuntelun aikana mitatuille fysiologisen tilan signaaleille. Menetelmällä ilmaistaan signaaleista automaattisesti tutkimuksen kannalta mielenkiintoisia vasteita, mikä mahdollistaa yksittäisten vas-teiden ominaisuuksien tutkimisen. Koko signaalianalyysin mahdollistavaksi käyttöympäristöksi ohjelmoitiin graafinen käyttöliittymä Physitools. Kehitettyä menetelmää sovellettiin koehenkilöistä mitattujen signaalien analyysissä. Erityisesti tutkittiin epämieluisan, neutraalin ja mieluisan musiikin kuuntelun vaikutuksia kasvolihasaktivaatioon, ihon sähkönjohtavuuden muutoksiin ja pulssiin. Vasteilmaisualgoritmilla saavutettiin parhaimmat tulokset ihon sähköjohtavuusvasteiden tapauksessa. Algoritmin todettiin sopivan myös lihasvasteiden ilmaisuun, jos supistumisen aiheuttama aktivaatio on voimakasta verrattuna kohinatasoon. Mielimusiikki aiheutti eniten pulssimuutoksia, ja epämieluisa musiikki sai aikaan eniten aktivaatiota ihon sähkönjohtavuudessa ja kasvolihaksissa. Vasteiden ilmaisu tarjoaa mahdollisuuden tutkia yksittäisten aktivaatiohetkien ominaisuuksia korkeammalla signaali-kohinasuhteella. Aktivaatioilmaisun avulla saatetaan saada esiin tapahtumasidonnaista aktivaatiota spontaanin aktivaation signaalista. Vasteiden määrää ja ominaisuuksia ehdotetaan tutkittavaksi kehitetyllä analyysimenetelmällä piirrekomponentteihin eritellyn musiikin tapauksessa.

KW - 515 Psykologia

M3 - Pro gradu