Att vakna upp som suedi: Om mellanförskap och rap

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Alkuperäiskieliruotsi
LehtiNordisk poesi
Vuosikerta1
Numero4
Sivut43-60
ISSN2464-4137
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 21 toukokuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

• 6122 Kirjallisuuden tutkimus

Jagne-Soreau, Maimouna. / Att vakna upp som suedi : Om mellanförskap och rap. Julkaisussa: Nordisk poesi. 2019 ; Vuosikerta 1, Nro 4. Sivut 43-60.
@article{96be300b39b146318a65d0743a57104a,
title = "Att vakna upp som suedi: Om mellanf{\"o}rskap och rap",
abstract = "I l{\aa}ten ”Suedi” (2015) uttrycker den svenska rapparen Erik Lundin dilemmat av att v{\"a}xa upp i mellanf{\"o}rskap, d.v.s. att rasifieras i Norden men bli betraktad som svensk i sl{\"a}ktens hemland. Med ett intryck av autenticitet men med en rad retoriska stereotyper m{\aa}lar han en coming-of-age-ber{\"a}ttelse, fr{\aa}n barndomen och livet i en av de s{\aa} kallade miljonf{\"o}rorterna, till dagen man ”hittar sig sj{\"a}lv” och v{\aa}gar ”komma ut” f{\"o}r sina f{\"o}r{\"a}ldrar som svensk. I denna artikel l{\"a}ser jag Lundins l{\aa}t litter{\"a}rt och tar distans till den traditionella hiphopsforskningens etniska filter. Min analys visar att genom att {\aa}terta uttrycket ”suedi” (ett f{\"o}rnedrande ord f{\"o}r stereotypiska svenskar p{\aa} f{\"o}rortslang), b{\"o}rjar Lundin {\"o}verskrida misstron gentemot den konservativa borgerligheten. Parallellt f{\"o}respr{\aa}kar han id{\'e}n om ett postnationellt Sverige d{\"a}r den icke-vita postinvandringsgenerationen skulle kunna identifiera sig som svensk utan tvivel eller skam.",
keywords = "6122 Litteraturforskning, mellanf{\"o}rskap, postinvandringslitterature",
author = "Maimouna Jagne-Soreau",
year = "2019",
month = "5",
day = "21",
doi = "10.18261/issn.2464-4137-2019-01-04",
language = "svenska",
volume = "1",
pages = "43--60",
journal = "Nordisk poesi",
issn = "2464-4137",
publisher = "Universitetsforlaget",
number = "4",

Att vakna upp som suedi : Om mellanförskap och rap. / Jagne-Soreau, Maimouna.

julkaisussa: Nordisk poesi, Vuosikerta 1, Nro 4, 21.05.2019, s. 43-60.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Att vakna upp som suedi

T2 - Om mellanförskap och rap

AU - Jagne-Soreau, Maimouna

PY - 2019/5/21

Y1 - 2019/5/21

N2 - I låten ”Suedi” (2015) uttrycker den svenska rapparen Erik Lundin dilemmat av att växa upp i mellanförskap, d.v.s. att rasifieras i Norden men bli betraktad som svensk i släktens hemland. Med ett intryck av autenticitet men med en rad retoriska stereotyper målar han en coming-of-age-berättelse, från barndomen och livet i en av de så kallade miljonförorterna, till dagen man ”hittar sig själv” och vågar ”komma ut” för sina föräldrar som svensk. I denna artikel läser jag Lundins låt litterärt och tar distans till den traditionella hiphopsforskningens etniska filter. Min analys visar att genom att återta uttrycket ”suedi” (ett förnedrande ord för stereotypiska svenskar på förortslang), börjar Lundin överskrida misstron gentemot den konservativa borgerligheten. Parallellt förespråkar han idén om ett postnationellt Sverige där den icke-vita postinvandringsgenerationen skulle kunna identifiera sig som svensk utan tvivel eller skam.

AB - I låten ”Suedi” (2015) uttrycker den svenska rapparen Erik Lundin dilemmat av att växa upp i mellanförskap, d.v.s. att rasifieras i Norden men bli betraktad som svensk i släktens hemland. Med ett intryck av autenticitet men med en rad retoriska stereotyper målar han en coming-of-age-berättelse, från barndomen och livet i en av de så kallade miljonförorterna, till dagen man ”hittar sig själv” och vågar ”komma ut” för sina föräldrar som svensk. I denna artikel läser jag Lundins låt litterärt och tar distans till den traditionella hiphopsforskningens etniska filter. Min analys visar att genom att återta uttrycket ”suedi” (ett förnedrande ord för stereotypiska svenskar på förortslang), börjar Lundin överskrida misstron gentemot den konservativa borgerligheten. Parallellt förespråkar han idén om ett postnationellt Sverige där den icke-vita postinvandringsgenerationen skulle kunna identifiera sig som svensk utan tvivel eller skam.

KW - 6122 Litteraturforskning

KW - mellanförskap