Tore Nilsson, Pirjo Harjanne, Pernilla Rosell Steuer

ISSN1457-9863
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - tammikuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

• 516 Kasvatustieteet

@article{ab87c408bbfa46e189804cd59ef180d6,
title = "Between theory and practice – foreign language teacher students’ cognition of oral proficiency and grammar teaching in Sweden",
abstract = "The present study explores patterns of cognition among 14 foreign language (FL) teacher students in Sweden regarding teaching oral proficiency and grammar in French German, Italian and Spanish. It is based on reflective cumulative log texts written by the students during a theoretical course in FL pedagogy. The log texts were investigated using qualitative content analysis to uncover central themes and patterns of agency. The findings indicate, among other things, that the FL teacher students hold strong experience-based cognitions regarding teaching both oral proficiency and grammar, and that, regardless if their FL learning experiences at school were based on form-focused teaching or communicative teaching, they struggle to negotiate the role of grammar in a communicative language teaching framework.",
keywords = "516 Educational sciences",
author = "Tore Nilsson and Pirjo Harjanne and {Rosell Steuer}, Pernilla",
year = "2019",
month = "1",
doi = "10.17011/apples/urn.201903011692",
language = "English",
volume = "13",
pages = "113–131",
journal = "Apples : Journal of Applied Language Studies",
issn = "1457-9863",
publisher = "University of Jyv{\"a}skyl{\"a}, Centre for Applied Language Studies",
number = "1",

Between theory and practice – foreign language teacher students’ cognition of oral proficiency and grammar teaching in Sweden. / Nilsson, Tore; Harjanne, Pirjo; Rosell Steuer, Pernilla.

julkaisussa: Apples : Journal of Applied Language Studies, Vuosikerta 13, Nro 1, 01.2019, s. 113–131.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Between theory and practice – foreign language teacher students’ cognition of oral proficiency and grammar teaching in Sweden

AU - Nilsson, Tore

AU - Harjanne, Pirjo

AU - Rosell Steuer, Pernilla

PY - 2019/1

Y1 - 2019/1

N2 - The present study explores patterns of cognition among 14 foreign language (FL) teacher students in Sweden regarding teaching oral proficiency and grammar in French German, Italian and Spanish. It is based on reflective cumulative log texts written by the students during a theoretical course in FL pedagogy. The log texts were investigated using qualitative content analysis to uncover central themes and patterns of agency. The findings indicate, among other things, that the FL teacher students hold strong experience-based cognitions regarding teaching both oral proficiency and grammar, and that, regardless if their FL learning experiences at school were based on form-focused teaching or communicative teaching, they struggle to negotiate the role of grammar in a communicative language teaching framework.

AB - The present study explores patterns of cognition among 14 foreign language (FL) teacher students in Sweden regarding teaching oral proficiency and grammar in French German, Italian and Spanish. It is based on reflective cumulative log texts written by the students during a theoretical course in FL pedagogy. The log texts were investigated using qualitative content analysis to uncover central themes and patterns of agency. The findings indicate, among other things, that the FL teacher students hold strong experience-based cognitions regarding teaching both oral proficiency and grammar, and that, regardless if their FL learning experiences at school were based on form-focused teaching or communicative teaching, they struggle to negotiate the role of grammar in a communicative language teaching framework.

KW - 516 Educational sciences

U2 - 10.17011/apples/urn.201903011692