Bioaktiivisten yhdisteiden uutto levistä

Tutkimustuotos: OpinnäyteKandidaatintutkielmaOpinnäytteet

Kuvaus

Kandidaatintutkielmassa esitellään bioaktiivisten yhdisteiden uuttamista levistä, jakaen tutkielman käsittelyn kolmeen osa-alueeseen. Ensin käsitellään levien monimuotoisuutta, toiseksi levien bioaktiiviset yhdisteet ja lopulta bioaktiivisten yhdisteiden uuttotekniikoita. Levistä löytyvät bioaktiiviset yhdisteet on jaettu tutkielmassa seuraavasti: karotenoidit, lipidit, proteiinit, polysakkaridit, vitamiinit sekä muut bioaktiiviset yhdisteet kuten fenolit.

Tutkielmassa paneudutaan erilaisiin uuttotekniikkoihin, joiden avulla on onnistuttu eristämään bioaktiivisia yhdisteitä levistä. Näitä ovat klassiset uuttotekniikat, ylikriittinen uutto (SFE), paineistettu nesteuutto (PLE), ultraääniavusteinen uutto (UAE), mikroaaltoavusteinen uutto (MAE) ja
entsyymiavusteinen uutto (EAE). Bioaktiivisia peptidejä on eristetty EAE -tekniikalla seuraavista levistä: Porphyra columbiana, Navicula incerta ja Chlorella ellipsoidea. SFE:n avulla voidaan eristää esimerkiksi karotenoideja (Dunaliella salina, Nannochloropsis gaditana, Synechococcus sp., Dunaliella salina), fenolisia yhdisteitä sekä isoflavoneja (Sargassum muticum). PLE:n uuttoajat ovat
lyhyitä ja sen avulla voidaan eristää esimerkiksi sulfatoituja polysakkarideja (Haematococcus pluvialis), rasvahappoja (Himanthalia elongata, Synechocystis sp.), fenolisia yhdisteitä (Sargassum muticum) ja karotenoideja (Neochloris oleoabundans, Haematococcus pluvialis). UAE- ja MAE - tekniikoiden etuina on niiden nopeus ja mahdollisuus hajoittaa solurakennetta, mikä entisestään
tehostaa uuttoa. Näillä tekniikoilla eristettyjä bioaktiivisia yhdisteitä ovat esimerkiksi lipidit (Nannochloropsis oculate), fenoliset yhdisteet (Caulerpa racemosa), sulfatoidut polysakkaridit (Fucus vesiculosus) ja muut antioksidatiivisia ominaisuuksia omaavat yhdisteet.
Alkuperäiskielisuomi
Myöntävä instituutio
  • Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Myöntöpäivämäärä5 joulukuuta 2016
TilaJulkaistu - 24 marraskuuta 2016
OKM-julkaisutyyppiG1 Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö, kandidaatintyö

Tieteenalat

  • 116 Kemia

Lainaa tätä

@phdthesis{345e3307a9ac4abaa37095e2f755b431,
title = "Bioaktiivisten yhdisteiden uutto levist{\"a}",
abstract = "Kandidaatintutkielmassa esitell{\"a}{\"a}n bioaktiivisten yhdisteiden uuttamista levist{\"a}, jakaen tutkielman k{\"a}sittelyn kolmeen osa-alueeseen. Ensin k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n levien monimuotoisuutta, toiseksi levien bioaktiiviset yhdisteet ja lopulta bioaktiivisten yhdisteiden uuttotekniikoita. Levist{\"a} l{\"o}ytyv{\"a}t bioaktiiviset yhdisteet on jaettu tutkielmassa seuraavasti: karotenoidit, lipidit, proteiinit, polysakkaridit, vitamiinit sek{\"a} muut bioaktiiviset yhdisteet kuten fenolit. Tutkielmassa paneudutaan erilaisiin uuttotekniikkoihin, joiden avulla on onnistuttu erist{\"a}m{\"a}{\"a}n bioaktiivisia yhdisteit{\"a} levist{\"a}. N{\"a}it{\"a} ovat klassiset uuttotekniikat, ylikriittinen uutto (SFE), paineistettu nesteuutto (PLE), ultra{\"a}{\"a}niavusteinen uutto (UAE), mikroaaltoavusteinen uutto (MAE) ja entsyymiavusteinen uutto (EAE). Bioaktiivisia peptidej{\"a} on eristetty EAE -tekniikalla seuraavista levist{\"a}: Porphyra columbiana, Navicula incerta ja Chlorella ellipsoidea. SFE:n avulla voidaan erist{\"a}{\"a} esimerkiksi karotenoideja (Dunaliella salina, Nannochloropsis gaditana, Synechococcus sp., Dunaliella salina), fenolisia yhdisteit{\"a} sek{\"a} isoflavoneja (Sargassum muticum). PLE:n uuttoajat ovat lyhyit{\"a} ja sen avulla voidaan erist{\"a}{\"a} esimerkiksi sulfatoituja polysakkarideja (Haematococcus pluvialis), rasvahappoja (Himanthalia elongata, Synechocystis sp.), fenolisia yhdisteit{\"a} (Sargassum muticum) ja karotenoideja (Neochloris oleoabundans, Haematococcus pluvialis). UAE- ja MAE - tekniikoiden etuina on niiden nopeus ja mahdollisuus hajoittaa solurakennetta, mik{\"a} entisest{\"a}{\"a}n tehostaa uuttoa. N{\"a}ill{\"a} tekniikoilla eristettyj{\"a} bioaktiivisia yhdisteit{\"a} ovat esimerkiksi lipidit (Nannochloropsis oculate), fenoliset yhdisteet (Caulerpa racemosa), sulfatoidut polysakkaridit (Fucus vesiculosus) ja muut antioksidatiivisia ominaisuuksia omaavat yhdisteet.",
keywords = "116 Kemia",
author = "Evgen Multia",
year = "2016",
month = "11",
day = "24",
language = "suomi",
school = "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta",

}

Multia, E 2016, 'Bioaktiivisten yhdisteiden uutto levistä', Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.

Bioaktiivisten yhdisteiden uutto levistä. / Multia, Evgen.

2016. 40 s.

Tutkimustuotos: OpinnäyteKandidaatintutkielmaOpinnäytteet

TY - THES

T1 - Bioaktiivisten yhdisteiden uutto levistä

AU - Multia, Evgen

PY - 2016/11/24

Y1 - 2016/11/24

N2 - Kandidaatintutkielmassa esitellään bioaktiivisten yhdisteiden uuttamista levistä, jakaen tutkielman käsittelyn kolmeen osa-alueeseen. Ensin käsitellään levien monimuotoisuutta, toiseksi levien bioaktiiviset yhdisteet ja lopulta bioaktiivisten yhdisteiden uuttotekniikoita. Levistä löytyvät bioaktiiviset yhdisteet on jaettu tutkielmassa seuraavasti: karotenoidit, lipidit, proteiinit, polysakkaridit, vitamiinit sekä muut bioaktiiviset yhdisteet kuten fenolit. Tutkielmassa paneudutaan erilaisiin uuttotekniikkoihin, joiden avulla on onnistuttu eristämään bioaktiivisia yhdisteitä levistä. Näitä ovat klassiset uuttotekniikat, ylikriittinen uutto (SFE), paineistettu nesteuutto (PLE), ultraääniavusteinen uutto (UAE), mikroaaltoavusteinen uutto (MAE) ja entsyymiavusteinen uutto (EAE). Bioaktiivisia peptidejä on eristetty EAE -tekniikalla seuraavista levistä: Porphyra columbiana, Navicula incerta ja Chlorella ellipsoidea. SFE:n avulla voidaan eristää esimerkiksi karotenoideja (Dunaliella salina, Nannochloropsis gaditana, Synechococcus sp., Dunaliella salina), fenolisia yhdisteitä sekä isoflavoneja (Sargassum muticum). PLE:n uuttoajat ovat lyhyitä ja sen avulla voidaan eristää esimerkiksi sulfatoituja polysakkarideja (Haematococcus pluvialis), rasvahappoja (Himanthalia elongata, Synechocystis sp.), fenolisia yhdisteitä (Sargassum muticum) ja karotenoideja (Neochloris oleoabundans, Haematococcus pluvialis). UAE- ja MAE - tekniikoiden etuina on niiden nopeus ja mahdollisuus hajoittaa solurakennetta, mikä entisestään tehostaa uuttoa. Näillä tekniikoilla eristettyjä bioaktiivisia yhdisteitä ovat esimerkiksi lipidit (Nannochloropsis oculate), fenoliset yhdisteet (Caulerpa racemosa), sulfatoidut polysakkaridit (Fucus vesiculosus) ja muut antioksidatiivisia ominaisuuksia omaavat yhdisteet.

AB - Kandidaatintutkielmassa esitellään bioaktiivisten yhdisteiden uuttamista levistä, jakaen tutkielman käsittelyn kolmeen osa-alueeseen. Ensin käsitellään levien monimuotoisuutta, toiseksi levien bioaktiiviset yhdisteet ja lopulta bioaktiivisten yhdisteiden uuttotekniikoita. Levistä löytyvät bioaktiiviset yhdisteet on jaettu tutkielmassa seuraavasti: karotenoidit, lipidit, proteiinit, polysakkaridit, vitamiinit sekä muut bioaktiiviset yhdisteet kuten fenolit. Tutkielmassa paneudutaan erilaisiin uuttotekniikkoihin, joiden avulla on onnistuttu eristämään bioaktiivisia yhdisteitä levistä. Näitä ovat klassiset uuttotekniikat, ylikriittinen uutto (SFE), paineistettu nesteuutto (PLE), ultraääniavusteinen uutto (UAE), mikroaaltoavusteinen uutto (MAE) ja entsyymiavusteinen uutto (EAE). Bioaktiivisia peptidejä on eristetty EAE -tekniikalla seuraavista levistä: Porphyra columbiana, Navicula incerta ja Chlorella ellipsoidea. SFE:n avulla voidaan eristää esimerkiksi karotenoideja (Dunaliella salina, Nannochloropsis gaditana, Synechococcus sp., Dunaliella salina), fenolisia yhdisteitä sekä isoflavoneja (Sargassum muticum). PLE:n uuttoajat ovat lyhyitä ja sen avulla voidaan eristää esimerkiksi sulfatoituja polysakkarideja (Haematococcus pluvialis), rasvahappoja (Himanthalia elongata, Synechocystis sp.), fenolisia yhdisteitä (Sargassum muticum) ja karotenoideja (Neochloris oleoabundans, Haematococcus pluvialis). UAE- ja MAE - tekniikoiden etuina on niiden nopeus ja mahdollisuus hajoittaa solurakennetta, mikä entisestään tehostaa uuttoa. Näillä tekniikoilla eristettyjä bioaktiivisia yhdisteitä ovat esimerkiksi lipidit (Nannochloropsis oculate), fenoliset yhdisteet (Caulerpa racemosa), sulfatoidut polysakkaridit (Fucus vesiculosus) ja muut antioksidatiivisia ominaisuuksia omaavat yhdisteet.

KW - 116 Kemia

M3 - Kandidaatintutkielma

ER -