Broilerin jalkapohjan kuntoon vaikuttavat tekijät ja jalkapohjavaurioiden arviointi – kirjallisuuskatsaus

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Jalkapohjan tulehdus on broilerilla ja kalkkunoilla yleinen hyvinvointia heikentävä tekijä. Jalkapohjatulehdus on kontakti-ihottuma, joka syntyy huonokuntoisen pehkun tai muuten sopimattoman pohjamateriaalin kanssa kosketuksissa oleville ihoalueille. Lievimmillään se näkyy ihon värimuutoksina tai pinnallisena eroosiona. Pidemmälle kehittyneessä tulehduksessa iholla näkyy syviä haavaumia ja tulehdusreaktio myös ihonalaiskudoksessa. Jalkapohjavaurioihin vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa kuivikemateriaali, pehkun kunto, kasvattamon olosuhteet, eläintiheys, ruokinta, vesi sekä lintujen terveys, ikä ja perimä. Tärkeimpänä jalkapohjavaurioita ennaltaehkäisevänä tekijänä pidetään hyväkuntoista ja kuivaa kuivikepohjaa. Jalkapohjavaurioita käytetään paitsi parven tai yksilön hyvinvoinnin myös kasvatusolosuhteiden onnistumisen arvioinnissa. Monissa Euroopan maissa jalkapohjavaurioiden arviointia käytetään broilerin hyvinvoinnin kuvaajana broilerin hyvinvointidirektiivin (2007/43/CE) mukaan. Suomessa broilerin hyvinvointiasetuksessa jalkapohjatulehduksen arviointi on, kuolleisuuden lisäksi, toinen broilerin hyvinvointia kuvaavista tekijöistä. Hyvinvointiasetus edellyttää kaikkien teurasbroilerierien jalkapohjatulehdusten arviointia. Toistuvat huonot tulokset voivat johtaa siihen, että viranomainen edellyttää kasvatustiheyden vähentämistä.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiSuomen eläinlääkärilehti
Vuosikerta123
Numero2
Sivut73-77
Sivumäärä5
ISSN0039-5501
TilaJulkaistu - 2017
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Tieteenalat

  • 413 Eläinlääketiede
  • hyvinvointi
  • broilerit
  • jalkapohjatulehdus
  • kuivikepohja

Siteeraa tätä