Collective concept formation of educational management

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinen

Abstrakti

This paper discusses the concept formation of educational management in an educational system from São Paulo, Brazil. This presentation is part of the doctoral research Concept Concept formation in educational management
Instruments and voices in a Creative Chain of activities. More specifically, it discusses an approach to school management from a Vygotskian tradition (1934), which implies that the production of shared meanings and motives is an essential aspect for the development of a creative-collaborative possibility for transforming schools. In order to investigate which educational management concepts are produced, two meetings organized in a course for manager-educators in São Paulo, Brazil, are analyzed. The analyses is based on the senses raised by the participants, meaning negotiation and discussion upon a collective concept formation of educational management that has as main purpose to guide management and school in a chain of activities. Initial findings reveal that the concept of educational management produced is able to formulate and transform some educational scenarios. However, there is still lack of connection between what is collectively defined as educational management and the different activities developed at some schools. From this discussion we learn the importance of sharing meaning and collective concept formation.
Alkuperäiskielienglanti
Otsikko A Nordic perspective: On the Cultural and Activity approach in Theory and Practice
ToimittajatHans Knutagård, Britt Krantz, Marie Jedemark
JulkaisupaikkaKristianstad