Conceptual change challenges in medicine during professional development

Ilona Södervik, Mirjamaija Mikkilä-Erdmann, Michelene T. H. Chi

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

This study investigates professional development during medical studies from a conceptual change perspective. Medical students’ conceptual understanding and clinical reasoning concerning the central cardiovascular system were investigated during the first three years of study. Professional development was inspected from the perspectives of biomedical knowledge, clinical knowledge and skills needed to solve a patient case. Biomedical misconceptions regarding false beliefs and mental models were detected. Students with misconceptions were more likely to give lower level answers in clinical application tasks and to make inaccurate diagnoses compared to those students who had accurate conceptual understanding. Based on the results, pedagogical suggestions are discussed.
Alkuperäiskielienglanti
LehtiInternational Journal of Educational Research
Vuosikerta98
Sivut159-170
ISSN0883-0355
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - syyskuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

• 516 Kasvatustieteet

Projektit

CELLS: Cultivating Expertise in Learning of Life Sciences - Advancing Learning and Teaching in Higher Education

Södervik, I., Katajavuori, N., Hanski, L., Kettunen, H., Heinonen, N. & Boshuizen, P. H. P. A.

01/01/201931/12/2021

Projekti: Helsingin yliopiston kolmivuotinen tutkimushanke