Configurational energetics in ice Ih probed by Compton scattering

ISSN0031-9007
    DOI - pysyväislinkit
    TilaJulkaistu - 2007
    OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

• 114 Fysiikka

Nygård, K. ; Hakala, M. ; Manninen, S. ; Itou, M. ; Sakurai, Y. ; Hämäläinen, K. / Configurational energetics in ice Ih probed by Compton scattering. Julkaisussa: Physical Review Letters. 2007 ; Vuosikerta 99, Nro 19. Sivut 197401.
    @article{9a9ba7a1b3694cee9221d6e5f6352d2d,
    title = "Configurational energetics in ice Ih probed by Compton scattering",
    abstract = "Temperature-induced changes in the ground-state electron momentum density of polycrystalline ice Ih are studied with high accuracy by Compton scattering utilizing synchrotron radiation. A unique feasibility of the technique to provide direct experimental information on configurational enthalpies and heat capacities is demonstrated. The configurational enthalpy, obtained with an accuracy of 1.5 meV, evolves linearly with temperature above T=100 K. Consequently the configurational heat capacity is found to be constant, c(p)(config)=(0.44 +/- 0.11) J g(-1) K-1, in this temperature regime. Obtaining these quantities experimentally is fundamentally important for evaluating the accuracy of molecular-dynamics simulations schemes.",
    keywords = "114 Physical sciences",
    author = "K. Nyg{\aa}rd and M. Hakala and S. Manninen and M. Itou and Y. Sakurai and K. H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen",
    year = "2007",
    doi = "10.1103/PhysRevLett.99.197401",
    language = "English",
    volume = "99",
    pages = "197401",
    journal = "Physical Review Letters",
    issn = "0031-9007",
    publisher = "American Physical Society",
    number = "19",

Configurational energetics in ice Ih probed by Compton scattering. / Nygård, K.; Hakala, M.; Manninen, S.; Itou, M.; Sakurai, Y.; Hämäläinen, K.

julkaisussa: Physical Review Letters, Vuosikerta 99, Nro 19, 2007, s. 197401.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Configurational energetics in ice Ih probed by Compton scattering

AU - Nygård, K.

AU - Hakala, M.

AU - Manninen, S.

AU - Itou, M.

AU - Sakurai, Y.

AU - Hämäläinen, K.

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Temperature-induced changes in the ground-state electron momentum density of polycrystalline ice Ih are studied with high accuracy by Compton scattering utilizing synchrotron radiation. A unique feasibility of the technique to provide direct experimental information on configurational enthalpies and heat capacities is demonstrated. The configurational enthalpy, obtained with an accuracy of 1.5 meV, evolves linearly with temperature above T=100 K. Consequently the configurational heat capacity is found to be constant, c(p)(config)=(0.44 +/- 0.11) J g(-1) K-1, in this temperature regime. Obtaining these quantities experimentally is fundamentally important for evaluating the accuracy of molecular-dynamics simulations schemes.

AB - Temperature-induced changes in the ground-state electron momentum density of polycrystalline ice Ih are studied with high accuracy by Compton scattering utilizing synchrotron radiation. A unique feasibility of the technique to provide direct experimental information on configurational enthalpies and heat capacities is demonstrated. The configurational enthalpy, obtained with an accuracy of 1.5 meV, evolves linearly with temperature above T=100 K. Consequently the configurational heat capacity is found to be constant, c(p)(config)=(0.44 +/- 0.11) J g(-1) K-1, in this temperature regime. Obtaining these quantities experimentally is fundamentally important for evaluating the accuracy of molecular-dynamics simulations schemes.

KW - 114 Physical sciences

U2 - 10.1103/PhysRevLett.99.197401