Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

consumer tribes and brand communities. How subcultures of consumption
utilise music in identity construction has mainly been neglected.
Two historical cases about subcultures of consumption, the working-class
Rockers and Mods in UK in the 1960s, are examined in this article. The purpose
is to discuss how music manifested and facilitated consumption practices of
these groups’. Preconditions for modern rock music emerging in 1960’s and
characteristics of music related subcultures of consumption are discussed in
the conclusion section.

ISSN (painettu)1799-4977
ISSN (elektroninen)1797-318X

• 6131 Teatteri, tanssi, musiikki, muut esittävät taiteet

Ryynänen, T. T., & Heinonen, V. M. (2015). Digging the Roots of Modern Heavy Metal: Rockers and Mods as Music Related Subcultures of Consumption. teoksessa T-M. Karjalainen, & K. Kärki (Toimittajat), Modern Heavy Metal: Markets, Practices and Cultures (Sivut 337-346). (IIPC Publication Series; Nro 6). Helsinki: Aalto University.
Ryynänen, Toni Taisto ; Heinonen, Visa Mikko. / Digging the Roots of Modern Heavy Metal: Rockers and Mods as Music Related Subcultures of Consumption. Modern Heavy Metal: Markets, Practices and Cultures. Toimittaja / Toni-Matti Karjalainen ; Kimi Kärki. Helsinki : Aalto University, 2015. Sivut 337-346 (IIPC Publication Series; 6).
@inproceedings{6bf9c2dda9d84df98bc4e626046cd399,
title = "Digging the Roots of Modern Heavy Metal: Rockers and Mods as Music Related Subcultures of Consumption",
abstract = "Focus of qualitative consumer studies has recently been on subcultures of consumption,consumer tribes and brand communities. How subcultures of consumptionutilise music in identity construction has mainly been neglected.Two historical cases about subcultures of consumption, the working-classRockers and Mods in UK in the 1960s, are examined in this article. The purposeis to discuss how music manifested and facilitated consumption practices ofthese groups’. Preconditions for modern rock music emerging in 1960’s andcharacteristics of music related subcultures of consumption are discussed inthe conclusion section.",
keywords = "6131 Theatre, dance, music, other performing arts",
author = "Ryyn{\"a}nen, {Toni Taisto} and Heinonen, {Visa Mikko}",
note = "Volume: Proceeding volume:",
year = "2015",
language = "English",
isbn = "978-952-60-6217-4",
series = "IIPC Publication Series",
publisher = "Aalto University",
number = "6",
pages = "337--346",
editor = "Toni-Matti Karjalainen and Kimi K{\"a}rki",
booktitle = "Modern Heavy Metal",
address = "Finland",

Ryynänen, TT & Heinonen, VM 2015, Digging the Roots of Modern Heavy Metal: Rockers and Mods as Music Related Subcultures of Consumption. julkaisussa T-M Karjalainen & K Kärki (toim), Modern Heavy Metal: Markets, Practices and Cultures. IIPC Publication Series, Nro 6, Aalto University, Helsinki, Sivut 337-346, MODERN HEAVY METAL: Markets, Practices and Cultures, Helsinki, Suomi, 08/06/2015.

Digging the Roots of Modern Heavy Metal: Rockers and Mods as Music Related Subcultures of Consumption. / Ryynänen, Toni Taisto; Heinonen, Visa Mikko.

Modern Heavy Metal: Markets, Practices and Cultures. toim. / Toni-Matti Karjalainen; Kimi Kärki. Helsinki : Aalto University, 2015. s. 337-346 (IIPC Publication Series; Nro 6).

TY - GEN

T1 - Digging the Roots of Modern Heavy Metal: Rockers and Mods as Music Related Subcultures of Consumption

AU - Ryynänen, Toni Taisto

AU - Heinonen, Visa Mikko

N1 - Volume: Proceeding volume:

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Focus of qualitative consumer studies has recently been on subcultures of consumption,consumer tribes and brand communities. How subcultures of consumptionutilise music in identity construction has mainly been neglected.Two historical cases about subcultures of consumption, the working-classRockers and Mods in UK in the 1960s, are examined in this article. The purposeis to discuss how music manifested and facilitated consumption practices ofthese groups’. Preconditions for modern rock music emerging in 1960’s andcharacteristics of music related subcultures of consumption are discussed inthe conclusion section.

AB - Focus of qualitative consumer studies has recently been on subcultures of consumption,consumer tribes and brand communities. How subcultures of consumptionutilise music in identity construction has mainly been neglected.Two historical cases about subcultures of consumption, the working-classRockers and Mods in UK in the 1960s, are examined in this article. The purposeis to discuss how music manifested and facilitated consumption practices ofthese groups’. Preconditions for modern rock music emerging in 1960’s andcharacteristics of music related subcultures of consumption are discussed inthe conclusion section.

KW - 6131 Theatre, dance, music, other performing arts

M3 - Conference contribution

SN - 978-952-60-6217-4

T3 - IIPC Publication Series

SP - 337

EP - 346

BT - Modern Heavy Metal

A2 - Karjalainen, Toni-Matti

A2 - Kärki, Kimi

PB - Aalto University

CY - Helsinki

Ryynänen TT, Heinonen VM. Digging the Roots of Modern Heavy Metal: Rockers and Mods as Music Related Subcultures of Consumption. julkaisussa Karjalainen T-M, Kärki K, toimittajat, Modern Heavy Metal: Markets, Practices and Cultures. Helsinki: Aalto University. 2015. s. 337-346. (IIPC Publication Series; 6).