Emerging Urban Mobility Technologies through the Lens of Everyday Urban Aesthetics: Case of Self-Driving Vehicle

Milos Mladenovic, Sanna Lehtinen, Emily Soh, Karel Martens

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

The goal of this article is to deepen the concept of emerging urban mobility technology using aesthetics of everyday mobility as a lens for bringing in important experiential and value-driven dimensions. Drawing on philosophical everyday and urban aesthetics, as well as the postphenomenological strand in the philosophy of technology, we explicate the relation between everyday aesthetic experience and urban mobility. By doing this, we shed light on the central role of aesthetics for providing depth to the multidimensional meaning of contemporary urban mobility. We use the example of self-driving vehicle (SDV), as potentially mundane, public, dynamic, and social urban robots, for expanding the range of perspectives relevant for understanding urban mobility technology. We present the range of existing SDV conceptualizations and contrast them with aesthetic and experiential understanding of urban mobility. In conclusion, we reflect on new pathways for speculative thinking about urban mobility futures and development of responsible innovation processes.
Alkuperäiskielienglanti
Artikkeli3
LehtiEssays in Philosophy
Vuosikerta2
Numero20
ISSN1526-0569
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 31 heinäkuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu
TapahtumaPhilosophy of the City Summer Colloquium 2018: Technology and the City - University of Twente, Enschede, Alankomaat
Kesto: 11 kesäkuuta 201813 kesäkuuta 2018

• 611 Filosofia
  • Philosophy of the City
  • Philosophy of Technology
  • Urban Aesthetics
  • Everyday Aesthetics

Projektit

• 1 Päättynyt

Urban Aesthetics in Motion - Bridging the Gap between Philosophical Aesthetics and Urban Mobility Futures (UrAMo)

Haapala, A., Raine, M., Mladenovic, M., Vasquez, J., Vihanninjoki, V. J., Lehtinen, S., Mattila, H. & Hirvola, A.

01/08/201631/12/2019

Projekti: Tutkimusprojekti