ETELÄ-SAVO – RUOKAMATKAILUN EDELLÄKÄVIJÄ: Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämissuunnitelma

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

Abstrakti

Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämissuunnitelma esittää toimenpiteitä
miten maakunta saavuttaa asetetun tavoitteen olla ruokamatkailun edelläkävijä ja miten
alueella tarjottavat ruokamatkailutuotteet olisivat elämyksellisiä, asiakaslähtöisiä, kestävän
kehityksen mukaisia, paikalliseen ruokakulttuuriin ja raaka-aineisiin pohjautuvia
sekä kannattavia.
Tavoitteen asetannassa ja kehittämistoimissa lähtökohtana ovat olleet Suomen ruokamatkailustrategia
2020-2028, Saimaan seudun matkailustrategia ja Ruokamatkailun
tuotesuositukset. Etelä-Savon lisäksi on osittain tarkasteltu laajemmin koko Saimaan
seutua. Ruokamatkailu on ollut osana Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelmaa, mutta
tässä esiteltävä suunnitelma määrittelee tarkemmin tavoitteet sekä tutkimus- ja kehittämistoimet
tavoitteiden saavuttamiseksi. Vastaavaa suunnitelmaa ei ole aikaisemmin
laadittu Etelä-Savoon. Ruokamatkailun kehittäminen on ollut Etelä-Savossa systemaattista
jo vuosikymmeniä ja sen vuoksi tulevien tutkimus- ja kehittämistoimien rinnalla
tuodaan esille mitä on jo tehty alan kehittymisen eteen.
Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimusta ja kehittämistä on lähestytty tavoiteltavien
ruokamatkailutuotteiden näkökulmasta. Tasokkailla ja matkailun trendeihin, kuten elämyksellisyyden
tavoitteluun sekä paikallisuuden kokemiseen, linjassa olevilla tuotteilla
houkutellaan ruoasta kiinnostuneita matkailijoita. Alueen vahvuuksista rakentuvat
tuotteet ovat kestäviä, paikallisesta kulttuurista kumpuavia ja siten aitoja. Sen vuoksi
ruokamatkailulle valittiin seuraavat viisi lähtökohtaa: elämyksellisyys, asiakaslähtöisyys,
kestävyys, paikallinen ruokakulttuuri ja kannattavuus. Alatavoitteina on, että Etelä-Savon
ruokamatkailutuotteet tarjoavat asiakkaille kokonaisvaltaisen, ehkä yllätyksellisenkin,
elämyksen osallistumisen ja tekemisen kautta. Tuotteet pohjautuvat Etelä-Savon
ruokakulttuuriin ja paikallisiin raaka-aineisiin sekä ruokatuotteisiin. Lisäksi palvelut ja
tuotteet ovat kestäviä ja yrityksille kannattavia.
Alkuperäiskielisuomi
KustantajaRuralia-instituutti
Sivumäärä41
ISBN (elektroninen)978-951-51-8652-2
TilaJulkaistu - 2022
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiRuralia-instituutin Raportteja
Numero223
ISSN (elektroninen)1796-0630

Tieteenalat

  • 1171 Geotieteet

Siteeraa tätä