Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina

Tuomas J Mattila, Jukka Rajala, Ritva Mynttinen

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

Kuvaus

SMaan kasvukunto on monipuolinen ja vaikeasti mitattava kokonaisuus, joka kattaa biologisia, kemiallisia ja fysikaalisia osatekijöitä. Eräs lähestymistapa maan kasvukunnon määrittämiseen on tehdä monipuolisia havaintoja ja pyrkiä muodostamaan kokonaiskuva maaperän toiminnasta. Havaintoja voi tehdä peltolohkon toiminnasta yleisellä tasolla esimerkiksi kuivumisen tai kasvien taimettumisen osalta. Havaintoja voi tehdä myös yksityiskohtaisemmin ja systemaattisemmin erilaisin havaintomenetelmin.

Havaintomenetelmiä on ollut käytössä tutkimuksessa ja neuvonnassa jo 1900-luvun alkupuolelta, mutta 2000-luvun aikana menetelmiä on kehitetty edelleen. Kehityksen lopputuloksena on joukko menetelmiä, joiden avulla voidaan havainnoida peltolohkoja ja tuottaa luotettavaa tietoa lohkojen välisistä eroista ja yksittäisten lohkojen muutoksista.

Tässä raportissa esitellään joukko havaintomenetelmiä ja tuloksia menetelmien soveltamisesta 24 koelohkolle kolmen vuoden aikana. Havaintomenetelmillä saatuja tietoja verrataan lohkoilta saatuihin mittaustuloksiin. Lisäksi raportissa on runsaasti havaintokuvia, joiden avulla lukija voi kehittää omia havaintotaitojaan.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaMikkeli
KustantajaHelsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Sivumäärä60
ISBN (elektroninen)978-951-51-3780-7
TilaJulkaistu - 2019
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiRaportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti
KustantajaHelsingin yliopisto Ruralia instituutti
Numero197
ISSN (elektroninen)1796-0630

Tieteenalat

  • 4111 Maataloustiede
  • maan rakenne
  • tiivistyminen
  • vesitalous
  • havainnointi
  • juuristo
  • kasvukunnon arviointi

Lainaa tätä

Mattila, T. J., Rajala, J., & Mynttinen, R. (2019). Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina. (Raportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti; Nro 197). Mikkeli: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti.
Mattila, Tuomas J ; Rajala, Jukka ; Mynttinen, Ritva. / Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina. Mikkeli : Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, 2019. 60 Sivumäärä (Raportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti; 197).
@book{73408e6392a14a38bbcb57eeace46ef8,
title = "Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina",
abstract = "SMaan kasvukunto on monipuolinen ja vaikeasti mitattava kokonaisuus, joka kattaa biologisia, kemiallisia ja fysikaalisia osatekij{\"o}it{\"a}. Er{\"a}s l{\"a}hestymistapa maan kasvukunnon m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen on tehd{\"a} monipuolisia havaintoja ja pyrki{\"a} muodostamaan kokonaiskuva maaper{\"a}n toiminnasta. Havaintoja voi tehd{\"a} peltolohkon toiminnasta yleisell{\"a} tasolla esimerkiksi kuivumisen tai kasvien taimettumisen osalta. Havaintoja voi tehd{\"a} my{\"o}s yksityiskohtaisemmin ja systemaattisemmin erilaisin havaintomenetelmin. Havaintomenetelmi{\"a} on ollut k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} tutkimuksessa ja neuvonnassa jo 1900-luvun alkupuolelta, mutta 2000-luvun aikana menetelmi{\"a} on kehitetty edelleen. Kehityksen lopputuloksena on joukko menetelmi{\"a}, joiden avulla voidaan havainnoida peltolohkoja ja tuottaa luotettavaa tietoa lohkojen v{\"a}lisist{\"a} eroista ja yksitt{\"a}isten lohkojen muutoksista. T{\"a}ss{\"a} raportissa esitell{\"a}{\"a}n joukko havaintomenetelmi{\"a} ja tuloksia menetelmien soveltamisesta 24 koelohkolle kolmen vuoden aikana. Havaintomenetelmill{\"a} saatuja tietoja verrataan lohkoilta saatuihin mittaustuloksiin. Lis{\"a}ksi raportissa on runsaasti havaintokuvia, joiden avulla lukija voi kehitt{\"a}{\"a} omia havaintotaitojaan.",
keywords = "4111 Maataloustiede, maan rakenne, tiivistyminen, vesitalous, havainnointi, juuristo, kasvukunnon arviointi",
author = "Mattila, {Tuomas J} and Jukka Rajala and Ritva Mynttinen",
year = "2019",
language = "suomi",
series = "Raportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti",
publisher = "Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti",
number = "197",
address = "Suomi",

}

Mattila, TJ, Rajala, J & Mynttinen, R 2019, Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina. Raportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti, Nro 197, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Mikkeli.

Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina. / Mattila, Tuomas J; Rajala, Jukka; Mynttinen, Ritva.

Mikkeli : Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, 2019. 60 s. (Raportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti; Nro 197).

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

TY - BOOK

T1 - Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina

AU - Mattila, Tuomas J

AU - Rajala, Jukka

AU - Mynttinen, Ritva

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - SMaan kasvukunto on monipuolinen ja vaikeasti mitattava kokonaisuus, joka kattaa biologisia, kemiallisia ja fysikaalisia osatekijöitä. Eräs lähestymistapa maan kasvukunnon määrittämiseen on tehdä monipuolisia havaintoja ja pyrkiä muodostamaan kokonaiskuva maaperän toiminnasta. Havaintoja voi tehdä peltolohkon toiminnasta yleisellä tasolla esimerkiksi kuivumisen tai kasvien taimettumisen osalta. Havaintoja voi tehdä myös yksityiskohtaisemmin ja systemaattisemmin erilaisin havaintomenetelmin. Havaintomenetelmiä on ollut käytössä tutkimuksessa ja neuvonnassa jo 1900-luvun alkupuolelta, mutta 2000-luvun aikana menetelmiä on kehitetty edelleen. Kehityksen lopputuloksena on joukko menetelmiä, joiden avulla voidaan havainnoida peltolohkoja ja tuottaa luotettavaa tietoa lohkojen välisistä eroista ja yksittäisten lohkojen muutoksista. Tässä raportissa esitellään joukko havaintomenetelmiä ja tuloksia menetelmien soveltamisesta 24 koelohkolle kolmen vuoden aikana. Havaintomenetelmillä saatuja tietoja verrataan lohkoilta saatuihin mittaustuloksiin. Lisäksi raportissa on runsaasti havaintokuvia, joiden avulla lukija voi kehittää omia havaintotaitojaan.

AB - SMaan kasvukunto on monipuolinen ja vaikeasti mitattava kokonaisuus, joka kattaa biologisia, kemiallisia ja fysikaalisia osatekijöitä. Eräs lähestymistapa maan kasvukunnon määrittämiseen on tehdä monipuolisia havaintoja ja pyrkiä muodostamaan kokonaiskuva maaperän toiminnasta. Havaintoja voi tehdä peltolohkon toiminnasta yleisellä tasolla esimerkiksi kuivumisen tai kasvien taimettumisen osalta. Havaintoja voi tehdä myös yksityiskohtaisemmin ja systemaattisemmin erilaisin havaintomenetelmin. Havaintomenetelmiä on ollut käytössä tutkimuksessa ja neuvonnassa jo 1900-luvun alkupuolelta, mutta 2000-luvun aikana menetelmiä on kehitetty edelleen. Kehityksen lopputuloksena on joukko menetelmiä, joiden avulla voidaan havainnoida peltolohkoja ja tuottaa luotettavaa tietoa lohkojen välisistä eroista ja yksittäisten lohkojen muutoksista. Tässä raportissa esitellään joukko havaintomenetelmiä ja tuloksia menetelmien soveltamisesta 24 koelohkolle kolmen vuoden aikana. Havaintomenetelmillä saatuja tietoja verrataan lohkoilta saatuihin mittaustuloksiin. Lisäksi raportissa on runsaasti havaintokuvia, joiden avulla lukija voi kehittää omia havaintotaitojaan.

KW - 4111 Maataloustiede

KW - maan rakenne

KW - tiivistyminen

KW - vesitalous

KW - havainnointi

KW - juuristo

KW - kasvukunnon arviointi

M3 - Tutkimusraportti

T3 - Raportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti

BT - Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina

PB - Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

CY - Mikkeli

ER -

Mattila TJ, Rajala J, Mynttinen R. Peltohavaintoja - aistinvarainen tarkastelu maan kasvukunnon mittarina. Mikkeli: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, 2019. 60 s. (Raportteja / Helsingin yliopisto Ruralia institutti; 197).