Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan

Tuomas J Mattila, Jukka Rajala, Heikki Ajosenpää, Ritva Mynttinen

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

Kuvaus

Kasvulle haitallisten ylimääräisten vesien poisto on edellytys maan kasvukunnon kehittämiselle. Maan kuivatusta on tutkittu ja sovellettu käytäntöön Suomessa jo vuosisadan ajan. Siitä huolimatta useilla peltolohkoilla on kuivatusongelmia, jotka ilmenevät veden pinnan nousuna ruokamultakerrokseen. Kuivatustilanteen korjaaminen on systemaattinen prosessi, joka lähtee pellon nykytilanteen havainnoinnista ja jatkuu mahdollisten ongelmakohtien läpikäymisellä nykyisessä kuivatusjärjestelmässä. Tässä raportissa käydään läpi erilaisia havainnointikeinoja ja esitetään ohjeita kuivatusongelmien korjaamiseen lohkotasolla. Kuivatuksen kunnostus on ryhmitelty yleisemmästä yksittäisempään: ensin esitellään kuivatuksen perusedellytykset, sen jälkeen siirrytään salaojien toimintahäiriöiden tunnistamiseen, pintavesien ohjailuun ja maaprofiilin vedenläpäisykyvyn arviointiin. Käytettävissä menetelmissä yhdistetään hyviä käytäntöjä Suomesta ja kansainvälisesti sekä vuosikymmeniä vanhoja menetelmiä ja uusia kaukokartoitusmenetelmiä. Lopuksi esitellään kuivatustilanteen kartoituksen tuloksia neljältä OSMO-hankkeen koelohkolta.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaMikkeli
KustantajaHelsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Sivumäärä64
ISBN (painettu)978-951-51-3778-4
TilaJulkaistu - 2019
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiRaportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
KustantajaHelsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
Numero195
ISSN (elektroninen)1796-0630

Tieteenalat

  • 4111 Maataloustiede
  • salaojitus
  • maan kasvukunto
  • maan rakenne
  • kuivatus
  • pellon kunnostus

Lainaa tätä

Mattila, T. J., Rajala, J., Ajosenpää, H., & Mynttinen, R. (2019). Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan. (Raportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti; Nro 195). Mikkeli: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti.
Mattila, Tuomas J ; Rajala, Jukka ; Ajosenpää, Heikki ; Mynttinen, Ritva. / Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan. Mikkeli : Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, 2019. 64 Sivumäärä (Raportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti; 195).
@book{ace9f39f07104d13baef97ce3c7b4f8f,
title = "Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan",
abstract = "Kasvulle haitallisten ylim{\"a}{\"a}r{\"a}isten vesien poisto on edellytys maan kasvukunnon kehitt{\"a}miselle. Maan kuivatusta on tutkittu ja sovellettu k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n Suomessa jo vuosisadan ajan. Siit{\"a} huolimatta useilla peltolohkoilla on kuivatusongelmia, jotka ilmenev{\"a}t veden pinnan nousuna ruokamultakerrokseen. Kuivatustilanteen korjaaminen on systemaattinen prosessi, joka l{\"a}htee pellon nykytilanteen havainnoinnista ja jatkuu mahdollisten ongelmakohtien l{\"a}pik{\"a}ymisell{\"a} nykyisess{\"a} kuivatusj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}. T{\"a}ss{\"a} raportissa k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi erilaisia havainnointikeinoja ja esitet{\"a}{\"a}n ohjeita kuivatusongelmien korjaamiseen lohkotasolla. Kuivatuksen kunnostus on ryhmitelty yleisemm{\"a}st{\"a} yksitt{\"a}isemp{\"a}{\"a}n: ensin esitell{\"a}{\"a}n kuivatuksen perusedellytykset, sen j{\"a}lkeen siirryt{\"a}{\"a}n salaojien toimintah{\"a}iri{\"o}iden tunnistamiseen, pintavesien ohjailuun ja maaprofiilin vedenl{\"a}p{\"a}isykyvyn arviointiin. K{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} menetelmiss{\"a} yhdistet{\"a}{\"a}n hyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} Suomesta ja kansainv{\"a}lisesti sek{\"a} vuosikymmeni{\"a} vanhoja menetelmi{\"a} ja uusia kaukokartoitusmenetelmi{\"a}. Lopuksi esitell{\"a}{\"a}n kuivatustilanteen kartoituksen tuloksia nelj{\"a}lt{\"a} OSMO-hankkeen koelohkolta.",
keywords = "4111 Maataloustiede, salaojitus, maan kasvukunto, maan rakenne, kuivatus, pellon kunnostus",
author = "Mattila, {Tuomas J} and Jukka Rajala and Heikki Ajosenp{\"a}{\"a} and Ritva Mynttinen",
year = "2019",
language = "suomi",
isbn = "978-951-51-3778-4",
series = "Raportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti",
publisher = "Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti",
number = "195",
address = "Suomi",

}

Mattila, TJ, Rajala, J, Ajosenpää, H & Mynttinen, R 2019, Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan. Raportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Nro 195, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Mikkeli.

Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan. / Mattila, Tuomas J; Rajala, Jukka; Ajosenpää, Heikki; Mynttinen, Ritva.

Mikkeli : Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, 2019. 64 s. (Raportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti; Nro 195).

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

TY - BOOK

T1 - Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan

AU - Mattila, Tuomas J

AU - Rajala, Jukka

AU - Ajosenpää, Heikki

AU - Mynttinen, Ritva

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Kasvulle haitallisten ylimääräisten vesien poisto on edellytys maan kasvukunnon kehittämiselle. Maan kuivatusta on tutkittu ja sovellettu käytäntöön Suomessa jo vuosisadan ajan. Siitä huolimatta useilla peltolohkoilla on kuivatusongelmia, jotka ilmenevät veden pinnan nousuna ruokamultakerrokseen. Kuivatustilanteen korjaaminen on systemaattinen prosessi, joka lähtee pellon nykytilanteen havainnoinnista ja jatkuu mahdollisten ongelmakohtien läpikäymisellä nykyisessä kuivatusjärjestelmässä. Tässä raportissa käydään läpi erilaisia havainnointikeinoja ja esitetään ohjeita kuivatusongelmien korjaamiseen lohkotasolla. Kuivatuksen kunnostus on ryhmitelty yleisemmästä yksittäisempään: ensin esitellään kuivatuksen perusedellytykset, sen jälkeen siirrytään salaojien toimintahäiriöiden tunnistamiseen, pintavesien ohjailuun ja maaprofiilin vedenläpäisykyvyn arviointiin. Käytettävissä menetelmissä yhdistetään hyviä käytäntöjä Suomesta ja kansainvälisesti sekä vuosikymmeniä vanhoja menetelmiä ja uusia kaukokartoitusmenetelmiä. Lopuksi esitellään kuivatustilanteen kartoituksen tuloksia neljältä OSMO-hankkeen koelohkolta.

AB - Kasvulle haitallisten ylimääräisten vesien poisto on edellytys maan kasvukunnon kehittämiselle. Maan kuivatusta on tutkittu ja sovellettu käytäntöön Suomessa jo vuosisadan ajan. Siitä huolimatta useilla peltolohkoilla on kuivatusongelmia, jotka ilmenevät veden pinnan nousuna ruokamultakerrokseen. Kuivatustilanteen korjaaminen on systemaattinen prosessi, joka lähtee pellon nykytilanteen havainnoinnista ja jatkuu mahdollisten ongelmakohtien läpikäymisellä nykyisessä kuivatusjärjestelmässä. Tässä raportissa käydään läpi erilaisia havainnointikeinoja ja esitetään ohjeita kuivatusongelmien korjaamiseen lohkotasolla. Kuivatuksen kunnostus on ryhmitelty yleisemmästä yksittäisempään: ensin esitellään kuivatuksen perusedellytykset, sen jälkeen siirrytään salaojien toimintahäiriöiden tunnistamiseen, pintavesien ohjailuun ja maaprofiilin vedenläpäisykyvyn arviointiin. Käytettävissä menetelmissä yhdistetään hyviä käytäntöjä Suomesta ja kansainvälisesti sekä vuosikymmeniä vanhoja menetelmiä ja uusia kaukokartoitusmenetelmiä. Lopuksi esitellään kuivatustilanteen kartoituksen tuloksia neljältä OSMO-hankkeen koelohkolta.

KW - 4111 Maataloustiede

KW - salaojitus

KW - maan kasvukunto

KW - maan rakenne

KW - kuivatus

KW - pellon kunnostus

M3 - Tutkimusraportti

SN - 978-951-51-3778-4

T3 - Raportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

BT - Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan

PB - Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

CY - Mikkeli

ER -

Mattila TJ, Rajala J, Ajosenpää H, Mynttinen R. Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan. Mikkeli: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, 2019. 64 s. (Raportteja / Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti; 195).