Abstrakti

Helsinkiin on vuoden 2019 aikana suunniteltu kolmen aseman seismistä verkkoa, HelsinkiNet:iä, joka täydentää Suomen kansallista seimistä verkkoa Helsingissä ja sen lähialueilla. HelsinkiNet:in havaintojen avulla alueelta voidaan havaita pienempiä seismisiä tapauksia kuin aiemmin ja tapaukset voidaan paikantaa tarkemmin.

Verkon suunnitelluilla asemapaikoilla on suoritettu testimittauksia syksyllä 2019. Verkko rakennetaan valmiiksi vuonna 2020. Helsingin Yliopiston Seismologian instituutti kerää asemien rekisteröimän aineiston ja paikantaa alueen tapaukset automaattisesti. Instituutti analysoi manuaalisesti maanjäristykset tai muuten merkittävät tapaukset ja tiedottaa niistä tarvittaessa Helsingin kaupungille.

Vuonna 2019 Seismologian instituutti on analysoinut Helsingistä ja sen lähialueilta yhden maanjäristyksen, yhden indusoidun maanjäristyksen sekä 299 räjäytystä. Maanjäristys (ML0.9, 59.952°N, 24.967 °E) tapahtui 9.7.2019 merellä, lähellä Helsingin majakkaa. Indusoitu järistys (ML0.6, 60.191°N, 24.841 °E) tapahtui 9.5.2019 liittyen ST1:n geotermisen energian voimalaitoksen rakentamiseen.

Liitteessä 1 kerrotaan Helsingin ja sen lähialueiden seismisyydestä ja kaupungissa vuoden 1829 jälkeen havaituista maanjäristyksistä.
Alkuperäiskielisuomi
TilaJulkaistu - 10 maaliskuuta 2020
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiReport
KustantajaUniversity of Helsinki, Institute of Seismology
NumeroT-101
ISSN (elektroninen)0781-9579

• 1171 Geotieteet
  • Seismologia
  • maanjäristykset
  • Helsinki
  • makroseismologia

Projektit

Monitoring the monitoring

Luhta, T., Oinonen, K., Vuorinen, T., Whipp, D., Veikkolainen, T., Kortström, J., Tiira, T., Oksanen, T. J., Voutilainen, A. I. & Hällsten, J. M. A.

02/03/2020 → …

Projekti: Tutkimusprojekti

Laitteet

Seismologian instituutin seisminen asemaverkko