Helttasienet, tatit, kupusienet

Tea von Bonsdorff, Ilkka Antero Kytövuori, Jukka Vauras, Tuula Marita Niskanen, Kare Liimatainen, Pertti Veikko Tapio Salo, Paavo Höijer, Esteri Ohenoja, Seppo Huhtinen, Lasse Kosonen, Tapio Kekki, Mauri Lahti, Katri Kokkonen, Mika Toivonen, Annu Ruotsalainen

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliAmmatillinen

Abstrakti

Helttasienet, tatit ja kupusienet ovat kantasienten (Basidiomycota) muotoryhmiä, joihin kuuluvat lähes kaikki muut suursienetpaitsi kääväkkäät. Muotoryhmien lajit eivät välttämättä ole läheistä sukua toisilleen, vaan ne on sijoitettu muotoryhmiin itiöemien ulkoisen samankaltaisuuden vuoksi.Lajiluettelon perustana on vuoden 2010 ja 2019 uhanalaisuuden arviointiin koottu lajilista Suomen helttasienistä, tateista ja kupusienistä (von Bonsdorff ym. 2010, 2019a, 2019b). Suomen helttasienten ja tattien ekologinen luettelo (Kytövuori ym. 2005) on ollut v. 2010 kootun lajiluettelon merkittävänä lähteenä. Luetteloa päivitettiin v. 2019uhanalaisuusarvioinnin yhteydessä ja sen jälkeen muutoksia on tehty v. 2020–2021. Muutoksia on tehty pääasiassa suku-ja lajitasolla sekä virheitä on korjattu. Kaikki edelliseen luetteloon 2020 tehdyt muutokset ovat yksityiskohtaisesti nähtävissä muutostaulukosta (liite 2). Lajikäsitykset muuttuvat nopeaan tahtiin, uusia lajeja löydetään ja kuvataan tieteelle. Sukuja sekä heimoja jaetaan yhä pienempiin ryhmiin. Suomesta on löydettävissä vielä runsaasti uusia kantasienilajeja. Lajiluettelon päivittäminen on siten jatkuvaa. Tieteellinen nimistö koostuu uusimpien taksonomisten julkaisujen, Index Fungorum -tietokannan ja osin vielä Funga Nordican (Knudsen ym. 2012, Index Fungorum Partnership 2021) käyttämästä nimistöstä. Nimistö ei ole täysin vakiintunutta, jonka vuoksi tässä listassa saattaa esiintyä nimiä, jotka poikkeavat muualla käytetyistä. Suomenkieliset nimet on hyväksynyt Suomen Sieniseura ry:n yhteydessä toimiva nimistötoimikunta.Suomalaisia helttasieni-, tatti-ja kupusienilajeja (& ml. kuppimaiset) on luetteloitu yhteensä 2235 lajia.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiLajiluettelo
Vuosikerta2021
Sivut69
Sivumäärä1
ISSN2490-0907
TilaJulkaistu - 18 tammik. 2022
OKM-julkaisutyyppiD1 Artikkeli ammattilehdessä

Lisätietoja

Julkaisu: Suomen Lajitietokeskus 2022: Lajiluettelo 2021. Suomen Lajitietokeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, Helsinki.

Tieteenalat

  • 1181 Ekologia, evoluutiobiologia
  • Checklist
  • Taxonomy
  • Species concepts

Siteeraa tätä