Hyönteiskasvatuksessa on pörinää

Ilkka Latomäki, Risto Lauhanen, Antti Pasila, Seliina Päällysaho, Jarkko Niemi, Gun Wirtanen

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliAmmatillinen

Kuvaus

Hyönteisala on ollut näkyvästi esillä viime kuukausina. Se on nostettu varteenotettavaksi mahdollisuudeksi luoda sivuelinkeinoja maaseudun yrityksille sekä vähentää suomalaisen ruokajärjestelmän riippuvuutta tuontiproteiinista. Elinkeino voi liittyä vaikkapa hyönteisten kasvatukseen maatilan tuotantomuotona. Hyönteisten kasvatus voisi olla maatilalle uusi tuotantosuunta, jos esimerkiksi perinteisestä kotieläintuotannosta luovutaan. Hyönteistuotannon sektorilla on kuitenkin vielä paljon tutkittavaa. Kasvatettujen kokonaisten hyönteisten elintarvikekäyttö on ollut syksystä 2017 lähtien EVIRAn luvalla sallittua. Hyönteisiä voi kuivata ja jauhaa, mutta niistä ei kuitenkaan saa poistaa tai eristää osia. Yrittäjän pitää mm. rekisteröityä elintarvikealan toimijaksi. Ennen vuodenvaihdetta markkinoille tulleisiin hyönteiselintarvikkeisiin sovelletaan siirtymätoimenpiteitä. Tämä tarkoittaa, että hyönteistoimijoiden on haettava uuselintarvikelupaa viimeistään 1.1.2019. Hyönteiselintarvikkeet saavat kuitenkin olla markkinoilla siihen asti, että komissio on tehnyt ratkaisun asiassa. Tässä artikkelissa tutustaan kotisirkkojen, Acheta domesticus (L.) kasvatuksen olosuhdevaatimuksiin ja tutkimuksissa käytettyihin välineisiin. Tutkimuksissa käytettyjä välineitä verrataan lopuksi kotisirkkojen nykyisiin kasvatuskäytänteisiin ja esitetään muutama kehitysidea työstettäväksi.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoRatkaisuja ruokaan
ToimittajatRisto Lauhanen, Taru Mäki, Leena Perämäki, Silja Saarikoski
Sivumäärä7
JulkaisupaikkaSeinäjoki
KustantajaSeinäjoen ammattikorkeakoulu
Julkaisupäivä12 joulukuuta 2018
Sivut101 - 107
ISBN (elektroninen)978-952-7109-88-5
TilaJulkaistu - 12 joulukuuta 2018
OKM-julkaisutyyppiD2 Artikkeli ammatillisissa käsi- tai opaskirjoissa, ammatillisissa tietojärjestelmissä tai oppikirja-aineisto

Julkaisusarja

NimiSeinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksiä
KustantajaSeinäjoen ammattikorkeakoulu
NumeroB135
ISSN (elektroninen)1797-5573

Tieteenalat

  • 4111 Maataloustiede
  • hyönteiset
  • sirkat
  • hyönteistalous
  • kasvatus

Lainaa tätä

Latomäki, I., Lauhanen, R., Pasila, A., Päällysaho, S., Niemi, J., & Wirtanen, G. (2018). Hyönteiskasvatuksessa on pörinää. teoksessa R. Lauhanen, T. Mäki, L. Perämäki, & S. Saarikoski (Toimittajat), Ratkaisuja ruokaan (Sivut 101 - 107 ). (Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksiä; Nro B135). Seinäjoki: Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Latomäki, Ilkka ; Lauhanen, Risto ; Pasila, Antti ; Päällysaho, Seliina ; Niemi, Jarkko ; Wirtanen, Gun. / Hyönteiskasvatuksessa on pörinää. Ratkaisuja ruokaan. Toimittaja / Risto Lauhanen ; Taru Mäki ; Leena Perämäki ; Silja Saarikoski. Seinäjoki : Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2018. Sivut 101 - 107 (Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksiä; B135).
@inbook{e14de2cbc5624cd29186a0c6c6a039e9,
title = "Hy{\"o}nteiskasvatuksessa on p{\"o}rin{\"a}{\"a}",
abstract = "Hy{\"o}nteisala on ollut n{\"a}kyv{\"a}sti esill{\"a} viime kuukausina. Se on nostettu varteenotettavaksi mahdollisuudeksi luoda sivuelinkeinoja maaseudun yrityksille sek{\"a} v{\"a}hent{\"a}{\"a} suomalaisen ruokaj{\"a}rjestelm{\"a}n riippuvuutta tuontiproteiinista. Elinkeino voi liitty{\"a} vaikkapa hy{\"o}nteisten kasvatukseen maatilan tuotantomuotona. Hy{\"o}nteisten kasvatus voisi olla maatilalle uusi tuotantosuunta, jos esimerkiksi perinteisest{\"a} kotiel{\"a}intuotannosta luovutaan. Hy{\"o}nteistuotannon sektorilla on kuitenkin viel{\"a} paljon tutkittavaa. Kasvatettujen kokonaisten hy{\"o}nteisten elintarvikek{\"a}ytt{\"o} on ollut syksyst{\"a} 2017 l{\"a}htien EVIRAn luvalla sallittua. Hy{\"o}nteisi{\"a} voi kuivata ja jauhaa, mutta niist{\"a} ei kuitenkaan saa poistaa tai erist{\"a}{\"a} osia. Yritt{\"a}j{\"a}n pit{\"a}{\"a} mm. rekister{\"o}ity{\"a} elintarvikealan toimijaksi. Ennen vuodenvaihdetta markkinoille tulleisiin hy{\"o}nteiselintarvikkeisiin sovelletaan siirtym{\"a}toimenpiteit{\"a}. T{\"a}m{\"a} tarkoittaa, ett{\"a} hy{\"o}nteistoimijoiden on haettava uuselintarvikelupaa viimeist{\"a}{\"a}n 1.1.2019. Hy{\"o}nteiselintarvikkeet saavat kuitenkin olla markkinoilla siihen asti, ett{\"a} komissio on tehnyt ratkaisun asiassa. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa tutustaan kotisirkkojen, Acheta domesticus (L.) kasvatuksen olosuhdevaatimuksiin ja tutkimuksissa k{\"a}ytettyihin v{\"a}lineisiin. Tutkimuksissa k{\"a}ytettyj{\"a} v{\"a}lineit{\"a} verrataan lopuksi kotisirkkojen nykyisiin kasvatusk{\"a}yt{\"a}nteisiin ja esitet{\"a}{\"a}n muutama kehitysidea ty{\"o}stett{\"a}v{\"a}ksi.",
keywords = "4111 Maataloustiede, hy{\"o}nteiset, sirkat, hy{\"o}nteistalous, kasvatus",
author = "Ilkka Latom{\"a}ki and Risto Lauhanen and Antti Pasila and Seliina P{\"a}{\"a}llysaho and Jarkko Niemi and Gun Wirtanen",
year = "2018",
month = "12",
day = "12",
language = "suomi",
series = "Sein{\"a}joen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksi{\"a}",
publisher = "Sein{\"a}joen ammattikorkeakoulu",
number = "B135",
pages = "101 -- 107",
editor = "Risto Lauhanen and Taru M{\"a}ki and Leena Per{\"a}m{\"a}ki and Silja Saarikoski",
booktitle = "Ratkaisuja ruokaan",
address = "Suomi",

}

Latomäki, I, Lauhanen, R, Pasila, A, Päällysaho, S, Niemi, J & Wirtanen, G 2018, Hyönteiskasvatuksessa on pörinää. julkaisussa R Lauhanen, T Mäki, L Perämäki & S Saarikoski (toim), Ratkaisuja ruokaan. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksiä, Nro B135, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoki, Sivut 101 - 107 .

Hyönteiskasvatuksessa on pörinää. / Latomäki, Ilkka; Lauhanen, Risto; Pasila, Antti; Päällysaho, Seliina; Niemi, Jarkko; Wirtanen, Gun.

Ratkaisuja ruokaan. toim. / Risto Lauhanen; Taru Mäki; Leena Perämäki; Silja Saarikoski. Seinäjoki : Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2018. s. 101 - 107 (Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksiä; Nro B135).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliAmmatillinen

TY - CHAP

T1 - Hyönteiskasvatuksessa on pörinää

AU - Latomäki, Ilkka

AU - Lauhanen, Risto

AU - Pasila, Antti

AU - Päällysaho, Seliina

AU - Niemi, Jarkko

AU - Wirtanen, Gun

PY - 2018/12/12

Y1 - 2018/12/12

N2 - Hyönteisala on ollut näkyvästi esillä viime kuukausina. Se on nostettu varteenotettavaksi mahdollisuudeksi luoda sivuelinkeinoja maaseudun yrityksille sekä vähentää suomalaisen ruokajärjestelmän riippuvuutta tuontiproteiinista. Elinkeino voi liittyä vaikkapa hyönteisten kasvatukseen maatilan tuotantomuotona. Hyönteisten kasvatus voisi olla maatilalle uusi tuotantosuunta, jos esimerkiksi perinteisestä kotieläintuotannosta luovutaan. Hyönteistuotannon sektorilla on kuitenkin vielä paljon tutkittavaa. Kasvatettujen kokonaisten hyönteisten elintarvikekäyttö on ollut syksystä 2017 lähtien EVIRAn luvalla sallittua. Hyönteisiä voi kuivata ja jauhaa, mutta niistä ei kuitenkaan saa poistaa tai eristää osia. Yrittäjän pitää mm. rekisteröityä elintarvikealan toimijaksi. Ennen vuodenvaihdetta markkinoille tulleisiin hyönteiselintarvikkeisiin sovelletaan siirtymätoimenpiteitä. Tämä tarkoittaa, että hyönteistoimijoiden on haettava uuselintarvikelupaa viimeistään 1.1.2019. Hyönteiselintarvikkeet saavat kuitenkin olla markkinoilla siihen asti, että komissio on tehnyt ratkaisun asiassa. Tässä artikkelissa tutustaan kotisirkkojen, Acheta domesticus (L.) kasvatuksen olosuhdevaatimuksiin ja tutkimuksissa käytettyihin välineisiin. Tutkimuksissa käytettyjä välineitä verrataan lopuksi kotisirkkojen nykyisiin kasvatuskäytänteisiin ja esitetään muutama kehitysidea työstettäväksi.

AB - Hyönteisala on ollut näkyvästi esillä viime kuukausina. Se on nostettu varteenotettavaksi mahdollisuudeksi luoda sivuelinkeinoja maaseudun yrityksille sekä vähentää suomalaisen ruokajärjestelmän riippuvuutta tuontiproteiinista. Elinkeino voi liittyä vaikkapa hyönteisten kasvatukseen maatilan tuotantomuotona. Hyönteisten kasvatus voisi olla maatilalle uusi tuotantosuunta, jos esimerkiksi perinteisestä kotieläintuotannosta luovutaan. Hyönteistuotannon sektorilla on kuitenkin vielä paljon tutkittavaa. Kasvatettujen kokonaisten hyönteisten elintarvikekäyttö on ollut syksystä 2017 lähtien EVIRAn luvalla sallittua. Hyönteisiä voi kuivata ja jauhaa, mutta niistä ei kuitenkaan saa poistaa tai eristää osia. Yrittäjän pitää mm. rekisteröityä elintarvikealan toimijaksi. Ennen vuodenvaihdetta markkinoille tulleisiin hyönteiselintarvikkeisiin sovelletaan siirtymätoimenpiteitä. Tämä tarkoittaa, että hyönteistoimijoiden on haettava uuselintarvikelupaa viimeistään 1.1.2019. Hyönteiselintarvikkeet saavat kuitenkin olla markkinoilla siihen asti, että komissio on tehnyt ratkaisun asiassa. Tässä artikkelissa tutustaan kotisirkkojen, Acheta domesticus (L.) kasvatuksen olosuhdevaatimuksiin ja tutkimuksissa käytettyihin välineisiin. Tutkimuksissa käytettyjä välineitä verrataan lopuksi kotisirkkojen nykyisiin kasvatuskäytänteisiin ja esitetään muutama kehitysidea työstettäväksi.

KW - 4111 Maataloustiede

KW - hyönteiset

KW - sirkat

KW - hyönteistalous

KW - kasvatus

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

T3 - Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksiä

SP - 101

EP - 107

BT - Ratkaisuja ruokaan

A2 - Lauhanen, Risto

A2 - Mäki, Taru

A2 - Perämäki, Leena

A2 - Saarikoski, Silja

PB - Seinäjoen ammattikorkeakoulu

CY - Seinäjoki

ER -

Latomäki I, Lauhanen R, Pasila A, Päällysaho S, Niemi J, Wirtanen G. Hyönteiskasvatuksessa on pörinää. julkaisussa Lauhanen R, Mäki T, Perämäki L, Saarikoski S, toimittajat, Ratkaisuja ruokaan. Seinäjoki: Seinäjoen ammattikorkeakoulu. 2018. s. 101 - 107 . (Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja. B. Raportteja ja selvityksiä; B135).