Interaction Evaluation for Human-Computer Co-Creativity: A Case Study

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Interaction design has been suggested as a framework for evaluating computational creativity by Bown (2014). Yet few practical accounts on using an Interaction Design based evaluation strategy in Computational Creativity Contexts have been reported in the literature. This study paper describes the evaluation process and results of a human-computer co-creative poetry writing tool intended for children in a school context. We specifically focus on one formative evaluation case utilizing Interaction Design evaluation methods, offering a suggestion on how to conduct Interaction Design based evaluation in a computational creativity context, as well as, report the results of the evaluation itself. The evaluation process is considered from the perspective of a computational creativity researcher and we focus on challenges and benefits of the interaction design evaluation approach within a computational creativity project context.
Alkuperäiskielienglanti
OtsikkoProceedings of the Sixth International Conference on Computational Creativity
ToimittajatHannu Toivonen, Simon Colton, Michael Cook, Dan Ventura
JulkaisupaikkaProvo, Utah