Petri Nokelainen, Kirsi Tirri, Hanna-Leena Merenti-Välimäki

ISSN0016-9862
    DOI - pysyväislinkit
    TilaJulkaistu - 2007
    OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

• 614 Teologia
    • matemaattinen lahjakkuus

Nokelainen, Petri ; Tirri, Kirsi ; Merenti-Välimäki, Hanna-Leena. / Investigating the influence of attribution styles of the development of mathematical talent. Julkaisussa: Gifted Child Quarterly. 2007 ; Vuosikerta 51, Nro 1. Sivut 64-81.
    @article{3150c1af253e4cbbb8750ee2a9b4b61f,
    title = "Investigating the influence of attribution styles of the development of mathematical talent",
    abstract = "In this article, the authors examine the influence of attribution styles on the development of mathematical talent. The study employs a Self-Confidence Attitude Attribute Scale questionnaire, which measures ability and effort attributions. Participants are three groups of highly, moderately, or mildly mathematically gifted Finnish adolescents and adults (N = 203). The results of Bayesian classification modeling show that items attributing success to effort and failure to lack of effort are the best predictors for the level of mild mathematical giftedness and gender (females). The results of multivariate analysis of variance show that highly and moderately mathematically gifted students reported that ability was more important for success than effort, but mildly mathematically. gifted tended to see effort as leading to success. Moderately and mildly mathematically gifted students attribute failure to lack of effort, whereas highly mathematically gifted students attribute failure to lack of ability.",
    keywords = "614 Theology, matemaattinen lahjakkuus, matemaattinen lahjakkuus, matemaattinen lahjakkuus",
    author = "Petri Nokelainen and Kirsi Tirri and Hanna-Leena Merenti-V{\"a}lim{\"a}ki",
    year = "2007",
    doi = "10.1177/0016986206296659",
    language = "English",
    volume = "51",
    pages = "64--81",
    journal = "Gifted Child Quarterly",
    issn = "0016-9862",
    publisher = "Sage",
    number = "1",

Investigating the influence of attribution styles of the development of mathematical talent. / Nokelainen, Petri; Tirri, Kirsi; Merenti-Välimäki, Hanna-Leena.

julkaisussa: Gifted Child Quarterly, Vuosikerta 51, Nro 1, 2007, s. 64-81.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Investigating the influence of attribution styles of the development of mathematical talent

AU - Nokelainen, Petri

AU - Tirri, Kirsi

AU - Merenti-Välimäki, Hanna-Leena

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - In this article, the authors examine the influence of attribution styles on the development of mathematical talent. The study employs a Self-Confidence Attitude Attribute Scale questionnaire, which measures ability and effort attributions. Participants are three groups of highly, moderately, or mildly mathematically gifted Finnish adolescents and adults (N = 203). The results of Bayesian classification modeling show that items attributing success to effort and failure to lack of effort are the best predictors for the level of mild mathematical giftedness and gender (females). The results of multivariate analysis of variance show that highly and moderately mathematically gifted students reported that ability was more important for success than effort, but mildly mathematically. gifted tended to see effort as leading to success. Moderately and mildly mathematically gifted students attribute failure to lack of effort, whereas highly mathematically gifted students attribute failure to lack of ability.

AB - In this article, the authors examine the influence of attribution styles on the development of mathematical talent. The study employs a Self-Confidence Attitude Attribute Scale questionnaire, which measures ability and effort attributions. Participants are three groups of highly, moderately, or mildly mathematically gifted Finnish adolescents and adults (N = 203). The results of Bayesian classification modeling show that items attributing success to effort and failure to lack of effort are the best predictors for the level of mild mathematical giftedness and gender (females). The results of multivariate analysis of variance show that highly and moderately mathematically gifted students reported that ability was more important for success than effort, but mildly mathematically. gifted tended to see effort as leading to success. Moderately and mildly mathematically gifted students attribute failure to lack of effort, whereas highly mathematically gifted students attribute failure to lack of ability.

KW - 614 Theology

KW - matemaattinen lahjakkuus