Japanin kotiseutulahjoitus - furusato noozei - kaupunkien ja maaseutujen toimijoiden vuorovaikutuksena

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Furusato noozei on vuodesta 2008 lähtien Japanissa käytössä ollut järjestelmä, johon kansalaiset voivat osallistua tekemällä vapaaehtoisen rahalahjoituksen asuinkunnan ulkopuoliselle kunnalle tai prefektuurille. Lahjoittajat voivat valita vastalahjan. Valituksi tulevat useimmin paikalliset elintarvikkeet. Lahjoitus on verovähennyskelpoinen ja niitä tehtiin 2016 noin 2,1 mrd. euron arvosta.
Vastalahjojen tarjonta kuntien omilla ja valtakunnallisilla verkkosivuilla on luonut vilkkaan markkinan, jossa kunnat kilpailevat näkyvyydestä. Järjestelmän myötä kaupunkilaiset ovat uudella tavalla kiinnostuneet maaseudusta ja maaseutumatkailusta. Taustalla on ollut tarve kehittää uusia aluepolitiikan välineitä. Syntynyttä kilpailua ei pidetä yksinomaan hyvänä asiana, vahvojen kuntien on arvioitu menestyvän siinä heikkoja paremmin. Kritiikistä huolimatta järjestelmän suosio on kasvanut. Lahjoittajia motivoivat: 1) vastalahjat, 2) tärkeäksi koetut sisällöt sekä 3) kotipaikkatunne. Avainsanat: Furusato noozei, kotiseutulahjoitus, aluepolitiikka, maaseudun ja kaupungin suhde, vuorovaikutus, osallistuminen, kotiseutu ja Japani.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiMaaseudun uusi aika : maaseutututkimuksen ja -politiikan aikakauslehti.
Vuosikerta26
Numero1
Sivut19-34
Sivumäärä16
ISSN1237-413X
TilaJulkaistu - 7 kesäkuuta 2018
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Tieteenalat

 • 517 Valtio-oppi, hallintotiede
 • furusato noozei
 • kotiseutulahjoitus
 • aluepolitiikka
 • maaseutu
 • kaupunki
 • maaseudun ja kaupungin suhde
 • vuorovaikutus
 • osallistuminen
 • kotiseutu
 • Japani

Lainaa tätä

@article{2f649eb5957b4d13a8185e0f45cbff5c,
title = "Japanin kotiseutulahjoitus - furusato noozei - kaupunkien ja maaseutujen toimijoiden vuorovaikutuksena",
abstract = "Furusato noozei on vuodesta 2008 l{\"a}htien Japanissa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} ollut j{\"a}rjestelm{\"a}, johon kansalaiset voivat osallistua tekem{\"a}ll{\"a} vapaaehtoisen rahalahjoituksen asuinkunnan ulkopuoliselle kunnalle tai prefektuurille. Lahjoittajat voivat valita vastalahjan. Valituksi tulevat useimmin paikalliset elintarvikkeet. Lahjoitus on verov{\"a}hennyskelpoinen ja niit{\"a} tehtiin 2016 noin 2,1 mrd. euron arvosta. Vastalahjojen tarjonta kuntien omilla ja valtakunnallisilla verkkosivuilla on luonut vilkkaan markkinan, jossa kunnat kilpailevat n{\"a}kyvyydest{\"a}. J{\"a}rjestelm{\"a}n my{\"o}t{\"a} kaupunkilaiset ovat uudella tavalla kiinnostuneet maaseudusta ja maaseutumatkailusta. Taustalla on ollut tarve kehitt{\"a}{\"a} uusia aluepolitiikan v{\"a}lineit{\"a}. Syntynytt{\"a} kilpailua ei pidet{\"a} yksinomaan hyv{\"a}n{\"a} asiana, vahvojen kuntien on arvioitu menestyv{\"a}n siin{\"a} heikkoja paremmin. Kritiikist{\"a} huolimatta j{\"a}rjestelm{\"a}n suosio on kasvanut. Lahjoittajia motivoivat: 1) vastalahjat, 2) t{\"a}rke{\"a}ksi koetut sis{\"a}ll{\"o}t sek{\"a} 3) kotipaikkatunne. Avainsanat: Furusato noozei, kotiseutulahjoitus, aluepolitiikka, maaseudun ja kaupungin suhde, vuorovaikutus, osallistuminen, kotiseutu ja Japani.",
keywords = "517 Valtio-oppi, hallintotiede, furusato noozei, kotiseutulahjoitus, aluepolitiikka, maaseutu, kaupunki, maaseudun ja kaupungin suhde, vuorovaikutus, osallistuminen, kotiseutu, Japani",
author = "Hyyryl{\"a}inen, {Torsti Tapani} and Santalahti, {Saana Sofia Eleonora}",
year = "2018",
month = "6",
day = "7",
language = "suomi",
volume = "26",
pages = "19--34",
journal = "Maaseudun uusi aika : maaseutututkimuksen ja -politiikan aikakauslehti.",
issn = "1237-413X",
publisher = "Joensuun yliopisto",
number = "1",

}

TY - JOUR

T1 - Japanin kotiseutulahjoitus - furusato noozei - kaupunkien ja maaseutujen toimijoiden vuorovaikutuksena

AU - Hyyryläinen, Torsti Tapani

AU - Santalahti, Saana Sofia Eleonora

PY - 2018/6/7

Y1 - 2018/6/7

N2 - Furusato noozei on vuodesta 2008 lähtien Japanissa käytössä ollut järjestelmä, johon kansalaiset voivat osallistua tekemällä vapaaehtoisen rahalahjoituksen asuinkunnan ulkopuoliselle kunnalle tai prefektuurille. Lahjoittajat voivat valita vastalahjan. Valituksi tulevat useimmin paikalliset elintarvikkeet. Lahjoitus on verovähennyskelpoinen ja niitä tehtiin 2016 noin 2,1 mrd. euron arvosta. Vastalahjojen tarjonta kuntien omilla ja valtakunnallisilla verkkosivuilla on luonut vilkkaan markkinan, jossa kunnat kilpailevat näkyvyydestä. Järjestelmän myötä kaupunkilaiset ovat uudella tavalla kiinnostuneet maaseudusta ja maaseutumatkailusta. Taustalla on ollut tarve kehittää uusia aluepolitiikan välineitä. Syntynyttä kilpailua ei pidetä yksinomaan hyvänä asiana, vahvojen kuntien on arvioitu menestyvän siinä heikkoja paremmin. Kritiikistä huolimatta järjestelmän suosio on kasvanut. Lahjoittajia motivoivat: 1) vastalahjat, 2) tärkeäksi koetut sisällöt sekä 3) kotipaikkatunne. Avainsanat: Furusato noozei, kotiseutulahjoitus, aluepolitiikka, maaseudun ja kaupungin suhde, vuorovaikutus, osallistuminen, kotiseutu ja Japani.

AB - Furusato noozei on vuodesta 2008 lähtien Japanissa käytössä ollut järjestelmä, johon kansalaiset voivat osallistua tekemällä vapaaehtoisen rahalahjoituksen asuinkunnan ulkopuoliselle kunnalle tai prefektuurille. Lahjoittajat voivat valita vastalahjan. Valituksi tulevat useimmin paikalliset elintarvikkeet. Lahjoitus on verovähennyskelpoinen ja niitä tehtiin 2016 noin 2,1 mrd. euron arvosta. Vastalahjojen tarjonta kuntien omilla ja valtakunnallisilla verkkosivuilla on luonut vilkkaan markkinan, jossa kunnat kilpailevat näkyvyydestä. Järjestelmän myötä kaupunkilaiset ovat uudella tavalla kiinnostuneet maaseudusta ja maaseutumatkailusta. Taustalla on ollut tarve kehittää uusia aluepolitiikan välineitä. Syntynyttä kilpailua ei pidetä yksinomaan hyvänä asiana, vahvojen kuntien on arvioitu menestyvän siinä heikkoja paremmin. Kritiikistä huolimatta järjestelmän suosio on kasvanut. Lahjoittajia motivoivat: 1) vastalahjat, 2) tärkeäksi koetut sisällöt sekä 3) kotipaikkatunne. Avainsanat: Furusato noozei, kotiseutulahjoitus, aluepolitiikka, maaseudun ja kaupungin suhde, vuorovaikutus, osallistuminen, kotiseutu ja Japani.

KW - 517 Valtio-oppi, hallintotiede

KW - furusato noozei

KW - kotiseutulahjoitus

KW - aluepolitiikka

KW - maaseutu

KW - kaupunki

KW - maaseudun ja kaupungin suhde

KW - vuorovaikutus

KW - osallistuminen

KW - kotiseutu

KW - Japani

M3 - Artikkeli

VL - 26

SP - 19

EP - 34

JO - Maaseudun uusi aika : maaseutututkimuksen ja -politiikan aikakauslehti.

JF - Maaseudun uusi aika : maaseutututkimuksen ja -politiikan aikakauslehti.

SN - 1237-413X

IS - 1

ER -