Kansakunnan sosiaalipsykologiaa: Sosiaalisen konstruktionismin näkökulma

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Puhe kansakunnasta ja kansallisesta identiteetistä on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa niin poliittisissa puheissa, uusien terrorisminvastaisten lakien muotoilussa kuin yksilöiden päivittäisessä elämässä. Tämän artikkelin tavoitteena on luoda katsaus sosiaalipsykologiseen kansakuntatutkimukseen. Lähestymme kansakuntaa sosiaalisen konstruktionismin näkökulmasta, jossa kansallinen identiteetti nähdään valmiin ja vakaan kokonaisuuden sijaan jatkuvasti muuntuvana ja monimuotoisena. Esittelemme lyhyesti muutamia sosiaaliseen konstruktionismiin pohjautuvia teoreettis-metodologisia lähestymistapoja (sosiaalisten representaatioiden teoria, retorinen psykologia ja kriittinen diskursiivinen psykologia). Tavoitteenamme on demonstroida näitä lähestymistapoja ja niiden keskeisiä käsitteitä elävien esimerkkien avulla ja toisaalta osallistua nationalismista käytävään keskusteluun. Kolme omiin tutkimuksiimme perustuvaa empiiristä esimerkkiämme pohjaavat erilaisiin aineistoihin ja konteksteihin, mutta jokainen niistä pyrkii tavalla tai toisella valottamaan sosiaalipsykologisesti tärkeitä kysymyksiä: mistä kansakunta koostuu ja ketkä siihen kuuluvat?
Alkuperäiskielisuomi
LehtiPsykologia
Vuosikerta47
Numero5-6
Sivut369-382
Sivumäärä14
ISSN0355-1067
TilaJulkaistu - 2012
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Tieteenalat

  • 5144 Sosiaalipsykologia

Lainaa tätä

@article{c16026dba8344c73a0ac12677967aebc,
title = "Kansakunnan sosiaalipsykologiaa: Sosiaalisen konstruktionismin n{\"a}k{\"o}kulma",
abstract = "Puhe kansakunnasta ja kansallisesta identiteetist{\"a} on l{\"a}sn{\"a} kaikkialla yhteiskunnassa niin poliittisissa puheissa, uusien terrorisminvastaisten lakien muotoilussa kuin yksil{\"o}iden p{\"a}ivitt{\"a}isess{\"a} el{\"a}m{\"a}ss{\"a}. T{\"a}m{\"a}n artikkelin tavoitteena on luoda katsaus sosiaalipsykologiseen kansakuntatutkimukseen. L{\"a}hestymme kansakuntaa sosiaalisen konstruktionismin n{\"a}k{\"o}kulmasta, jossa kansallinen identiteetti n{\"a}hd{\"a}{\"a}n valmiin ja vakaan kokonaisuuden sijaan jatkuvasti muuntuvana ja monimuotoisena. Esittelemme lyhyesti muutamia sosiaaliseen konstruktionismiin pohjautuvia teoreettis-metodologisia l{\"a}hestymistapoja (sosiaalisten representaatioiden teoria, retorinen psykologia ja kriittinen diskursiivinen psykologia). Tavoitteenamme on demonstroida n{\"a}it{\"a} l{\"a}hestymistapoja ja niiden keskeisi{\"a} k{\"a}sitteit{\"a} el{\"a}vien esimerkkien avulla ja toisaalta osallistua nationalismista k{\"a}yt{\"a}v{\"a}{\"a}n keskusteluun. Kolme omiin tutkimuksiimme perustuvaa empiirist{\"a} esimerkki{\"a}mme pohjaavat erilaisiin aineistoihin ja konteksteihin, mutta jokainen niist{\"a} pyrkii tavalla tai toisella valottamaan sosiaalipsykologisesti t{\"a}rkeit{\"a} kysymyksi{\"a}: mist{\"a} kansakunta koostuu ja ketk{\"a} siihen kuuluvat?",
keywords = "5144 Sosiaalipsykologia",
author = "Sakki, {Inari Hannele} and Cottier, {Paul John}",
year = "2012",
language = "suomi",
volume = "47",
pages = "369--382",
journal = "Psykologia",
issn = "0355-1067",
publisher = "Suomen psykologinen seura",
number = "5-6",

}

Kansakunnan sosiaalipsykologiaa : Sosiaalisen konstruktionismin näkökulma. / Sakki, Inari Hannele; Cottier, Paul John.

julkaisussa: Psykologia, Vuosikerta 47, Nro 5-6, 2012, s. 369-382.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Kansakunnan sosiaalipsykologiaa

T2 - Sosiaalisen konstruktionismin näkökulma

AU - Sakki, Inari Hannele

AU - Cottier, Paul John

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Puhe kansakunnasta ja kansallisesta identiteetistä on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa niin poliittisissa puheissa, uusien terrorisminvastaisten lakien muotoilussa kuin yksilöiden päivittäisessä elämässä. Tämän artikkelin tavoitteena on luoda katsaus sosiaalipsykologiseen kansakuntatutkimukseen. Lähestymme kansakuntaa sosiaalisen konstruktionismin näkökulmasta, jossa kansallinen identiteetti nähdään valmiin ja vakaan kokonaisuuden sijaan jatkuvasti muuntuvana ja monimuotoisena. Esittelemme lyhyesti muutamia sosiaaliseen konstruktionismiin pohjautuvia teoreettis-metodologisia lähestymistapoja (sosiaalisten representaatioiden teoria, retorinen psykologia ja kriittinen diskursiivinen psykologia). Tavoitteenamme on demonstroida näitä lähestymistapoja ja niiden keskeisiä käsitteitä elävien esimerkkien avulla ja toisaalta osallistua nationalismista käytävään keskusteluun. Kolme omiin tutkimuksiimme perustuvaa empiiristä esimerkkiämme pohjaavat erilaisiin aineistoihin ja konteksteihin, mutta jokainen niistä pyrkii tavalla tai toisella valottamaan sosiaalipsykologisesti tärkeitä kysymyksiä: mistä kansakunta koostuu ja ketkä siihen kuuluvat?

AB - Puhe kansakunnasta ja kansallisesta identiteetistä on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa niin poliittisissa puheissa, uusien terrorisminvastaisten lakien muotoilussa kuin yksilöiden päivittäisessä elämässä. Tämän artikkelin tavoitteena on luoda katsaus sosiaalipsykologiseen kansakuntatutkimukseen. Lähestymme kansakuntaa sosiaalisen konstruktionismin näkökulmasta, jossa kansallinen identiteetti nähdään valmiin ja vakaan kokonaisuuden sijaan jatkuvasti muuntuvana ja monimuotoisena. Esittelemme lyhyesti muutamia sosiaaliseen konstruktionismiin pohjautuvia teoreettis-metodologisia lähestymistapoja (sosiaalisten representaatioiden teoria, retorinen psykologia ja kriittinen diskursiivinen psykologia). Tavoitteenamme on demonstroida näitä lähestymistapoja ja niiden keskeisiä käsitteitä elävien esimerkkien avulla ja toisaalta osallistua nationalismista käytävään keskusteluun. Kolme omiin tutkimuksiimme perustuvaa empiiristä esimerkkiämme pohjaavat erilaisiin aineistoihin ja konteksteihin, mutta jokainen niistä pyrkii tavalla tai toisella valottamaan sosiaalipsykologisesti tärkeitä kysymyksiä: mistä kansakunta koostuu ja ketkä siihen kuuluvat?

KW - 5144 Sosiaalipsykologia

M3 - Artikkeli

VL - 47

SP - 369

EP - 382

JO - Psykologia

JF - Psykologia

SN - 0355-1067

IS - 5-6

ER -