Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan: Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiesitys

Kuvaus

Hyönteisten kasvattamisen suosio elintarvikkeiksi ja rehuksi on lisääntynyt sen jälkeen, kun Suomi tulkitsi uudelleen EU:n elintarvikeasetusta liittyen kokonaisiin hyönteisiin. Asetuksen uusi tulkinta mahdollistaa hyönteisten myymisen kokonaisina kuluttajille. Viime aikoina hyönteisten kasvattamiseen liittyen on julkaistu useita oppaita. Kuitenkin tieto hyönteisten kasvattamiseen liittyvistä hygieenisistä ulottuvuuksista on rajallista, eikä edelleenkään ole olemassa vakiintuneita hyönteiskasvattajille suunnattuja menettelytapoja liittyen hyönteisten käsittelyyn.Tämä luku keskittyy sirkkojen hygieeniseen kasvattamiseen. Lisäksi se ottaa huomioon rakennuksen hygieeniseen suunnitteluun liittyvät näkökulmat. Näin ollen luku tarjoaa suuntaviivat sellaisille viljelijöille, jotka haluaisivat perustaa pienen mittakaavan sirkkaviljelmän. Aihetta on käsitelty laajasti European Hygienic Engineering & Design Groupin asiakirjassa 44 (2014) Hygieenisen suunnittelun periaatteista elintarviketehtaille, joka on pääasiassa suunnattu suuren mittakaavan tuotantoon . Mittatilaustyönä tehty opas liittyen sirkkakasvattamon perustamiseen julkaistaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Raportteja-sarjassa vuonna 2018. Hyönteiset uutena elintarvikeryhmänä aiheuttaa myös haasteita: tutkimusta tuoteryhmästä on rajallisesti, eikä kaikkia riskejä vielä tunneta. Hyönteisten kasvatus luokitellaan alkutuotantoon. Tämä luku perustuukin yleisiin ohjeisiin elintarvikkeiden hygieeniseen tuottamiseen alkutuotannossa. Näin ollen nämä ohjeet pyrkivät laittamaan täytäntöön alkutuotannon hygieniaohjeet soveltamalla niitä hyönteisten käyttämiseen elintarvikkeena ja rehuna.Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 178/2002/EY mukaisesti yleisistä periaatteista ja vaatimuksista elintarvikelaissa alkutuotanto elintarvike-teollisuudessa määritellään tuotannoksi, kasvattamiseksi ja viljelemiseksi, joka sisältää sadonkorjuun, lypsämisen, teurastamisen, kananmunan tuotannon ja hyönteisten kasvattamisen. Alkutuotanto sisältää myös villieläinten metsästyksen ja kalastuksen. Tuotteiden kuljetus, käsittely ja varastointi katsotaan myös osaksi alkutuotantoa niin kauan, kuin tuotteiden luonne ei muutu. Eläviä hyönteisiä, pois lukien mehiläiset ja leviävät lajit, voidaan kuljettaa Eurooppaan kaikista kolmansista maista. Niiden täytyy kuitenkin läpäistä hyväksytyt eläinlääketieteelliset rajatarkastukset, jotta pääsevät EU:n alueelle.
Alkuperäiskielisuomi
Sivumäärä15
TilaJulkaistu - 4 joulukuuta 2018
OKM-julkaisutyyppiEi sovellu
TapahtumaHyönteiskasvatuksenedistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari - SeAMKin Kampustalo Kalevankadulla, Seinäjoki, Suomi
Kesto: 4 joulukuuta 20184 joulukuuta 2018

Konferenssi

KonferenssiHyönteiskasvatuksenedistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari
LyhennettäENTOLAB-loppuseminaari
MaaSuomi
KaupunkiSeinäjoki
Ajanjakso04/12/201804/12/2018

Tieteenalat

  • 4111 Maataloustiede
  • ruokaturvallisuus
  • sirkkakasvatus
  • hyönteistalous
  • alkutuotanto

Lainaa tätä

Wirtanen, G. (2018). Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan: Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2. Julkaisun esittämispaikka: Hyönteiskasvatuksenedistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari, Seinäjoki, Suomi.
Wirtanen, Gun. / Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan : Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2. Julkaisun esittämispaikka: Hyönteiskasvatuksenedistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari, Seinäjoki, Suomi.15 Sivumäärä
@conference{e7d3c4a552cd4e45b48e14da3493d3dd,
title = "Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan: Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2",
abstract = "Hy{\"o}nteisten kasvattamisen suosio elintarvikkeiksi ja rehuksi on lis{\"a}{\"a}ntynyt sen j{\"a}lkeen, kun Suomi tulkitsi uudelleen EU:n elintarvikeasetusta liittyen kokonaisiin hy{\"o}nteisiin. Asetuksen uusi tulkinta mahdollistaa hy{\"o}nteisten myymisen kokonaisina kuluttajille. Viime aikoina hy{\"o}nteisten kasvattamiseen liittyen on julkaistu useita oppaita. Kuitenkin tieto hy{\"o}nteisten kasvattamiseen liittyvist{\"a} hygieenisist{\"a} ulottuvuuksista on rajallista, eik{\"a} edelleenk{\"a}{\"a}n ole olemassa vakiintuneita hy{\"o}nteiskasvattajille suunnattuja menettelytapoja liittyen hy{\"o}nteisten k{\"a}sittelyyn.T{\"a}m{\"a} luku keskittyy sirkkojen hygieeniseen kasvattamiseen. Lis{\"a}ksi se ottaa huomioon rakennuksen hygieeniseen suunnitteluun liittyv{\"a}t n{\"a}k{\"o}kulmat. N{\"a}in ollen luku tarjoaa suuntaviivat sellaisille viljelij{\"o}ille, jotka haluaisivat perustaa pienen mittakaavan sirkkaviljelm{\"a}n. Aihetta on k{\"a}sitelty laajasti European Hygienic Engineering & Design Groupin asiakirjassa 44 (2014) Hygieenisen suunnittelun periaatteista elintarviketehtaille, joka on p{\"a}{\"a}asiassa suunnattu suuren mittakaavan tuotantoon . Mittatilausty{\"o}n{\"a} tehty opas liittyen sirkkakasvattamon perustamiseen julkaistaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Raportteja-sarjassa vuonna 2018. Hy{\"o}nteiset uutena elintarvikeryhm{\"a}n{\"a} aiheuttaa my{\"o}s haasteita: tutkimusta tuoteryhm{\"a}st{\"a} on rajallisesti, eik{\"a} kaikkia riskej{\"a} viel{\"a} tunneta. Hy{\"o}nteisten kasvatus luokitellaan alkutuotantoon. T{\"a}m{\"a} luku perustuukin yleisiin ohjeisiin elintarvikkeiden hygieeniseen tuottamiseen alkutuotannossa. N{\"a}in ollen n{\"a}m{\"a} ohjeet pyrkiv{\"a}t laittamaan t{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n alkutuotannon hygieniaohjeet soveltamalla niit{\"a} hy{\"o}nteisten k{\"a}ytt{\"a}miseen elintarvikkeena ja rehuna.Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 178/2002/EY mukaisesti yleisist{\"a} periaatteista ja vaatimuksista elintarvikelaissa alkutuotanto elintarvike-teollisuudessa m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n tuotannoksi, kasvattamiseksi ja viljelemiseksi, joka sis{\"a}lt{\"a}{\"a} sadonkorjuun, lyps{\"a}misen, teurastamisen, kananmunan tuotannon ja hy{\"o}nteisten kasvattamisen. Alkutuotanto sis{\"a}lt{\"a}{\"a} my{\"o}s villiel{\"a}inten mets{\"a}styksen ja kalastuksen. Tuotteiden kuljetus, k{\"a}sittely ja varastointi katsotaan my{\"o}s osaksi alkutuotantoa niin kauan, kuin tuotteiden luonne ei muutu. El{\"a}vi{\"a} hy{\"o}nteisi{\"a}, pois lukien mehil{\"a}iset ja levi{\"a}v{\"a}t lajit, voidaan kuljettaa Eurooppaan kaikista kolmansista maista. Niiden t{\"a}ytyy kuitenkin l{\"a}p{\"a}ist{\"a} hyv{\"a}ksytyt el{\"a}inl{\"a}{\"a}ketieteelliset rajatarkastukset, jotta p{\"a}{\"a}sev{\"a}t EU:n alueelle.",
keywords = "4111 Maataloustiede, ruokaturvallisuus, sirkkakasvatus, hy{\"o}nteistalous, alkutuotanto",
author = "Gun Wirtanen",
year = "2018",
month = "12",
day = "4",
language = "suomi",
note = "Hy{\"o}nteiskasvatuksenedist{\"a}minen Etel{\"a}-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari, ENTOLAB-loppuseminaari ; Conference date: 04-12-2018 Through 04-12-2018",

}

Wirtanen, G 2018, 'Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan: Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2', Artikkeli esitetty Hyönteiskasvatuksenedistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari, Seinäjoki, Suomi, 04/12/2018 - 04/12/2018.

Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan : Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2. / Wirtanen, Gun.

2018. Julkaisun esittämispaikka: Hyönteiskasvatuksenedistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari, Seinäjoki, Suomi.

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiesitys

TY - CONF

T1 - Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan

T2 - Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2

AU - Wirtanen, Gun

PY - 2018/12/4

Y1 - 2018/12/4

N2 - Hyönteisten kasvattamisen suosio elintarvikkeiksi ja rehuksi on lisääntynyt sen jälkeen, kun Suomi tulkitsi uudelleen EU:n elintarvikeasetusta liittyen kokonaisiin hyönteisiin. Asetuksen uusi tulkinta mahdollistaa hyönteisten myymisen kokonaisina kuluttajille. Viime aikoina hyönteisten kasvattamiseen liittyen on julkaistu useita oppaita. Kuitenkin tieto hyönteisten kasvattamiseen liittyvistä hygieenisistä ulottuvuuksista on rajallista, eikä edelleenkään ole olemassa vakiintuneita hyönteiskasvattajille suunnattuja menettelytapoja liittyen hyönteisten käsittelyyn.Tämä luku keskittyy sirkkojen hygieeniseen kasvattamiseen. Lisäksi se ottaa huomioon rakennuksen hygieeniseen suunnitteluun liittyvät näkökulmat. Näin ollen luku tarjoaa suuntaviivat sellaisille viljelijöille, jotka haluaisivat perustaa pienen mittakaavan sirkkaviljelmän. Aihetta on käsitelty laajasti European Hygienic Engineering & Design Groupin asiakirjassa 44 (2014) Hygieenisen suunnittelun periaatteista elintarviketehtaille, joka on pääasiassa suunnattu suuren mittakaavan tuotantoon . Mittatilaustyönä tehty opas liittyen sirkkakasvattamon perustamiseen julkaistaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Raportteja-sarjassa vuonna 2018. Hyönteiset uutena elintarvikeryhmänä aiheuttaa myös haasteita: tutkimusta tuoteryhmästä on rajallisesti, eikä kaikkia riskejä vielä tunneta. Hyönteisten kasvatus luokitellaan alkutuotantoon. Tämä luku perustuukin yleisiin ohjeisiin elintarvikkeiden hygieeniseen tuottamiseen alkutuotannossa. Näin ollen nämä ohjeet pyrkivät laittamaan täytäntöön alkutuotannon hygieniaohjeet soveltamalla niitä hyönteisten käyttämiseen elintarvikkeena ja rehuna.Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 178/2002/EY mukaisesti yleisistä periaatteista ja vaatimuksista elintarvikelaissa alkutuotanto elintarvike-teollisuudessa määritellään tuotannoksi, kasvattamiseksi ja viljelemiseksi, joka sisältää sadonkorjuun, lypsämisen, teurastamisen, kananmunan tuotannon ja hyönteisten kasvattamisen. Alkutuotanto sisältää myös villieläinten metsästyksen ja kalastuksen. Tuotteiden kuljetus, käsittely ja varastointi katsotaan myös osaksi alkutuotantoa niin kauan, kuin tuotteiden luonne ei muutu. Eläviä hyönteisiä, pois lukien mehiläiset ja leviävät lajit, voidaan kuljettaa Eurooppaan kaikista kolmansista maista. Niiden täytyy kuitenkin läpäistä hyväksytyt eläinlääketieteelliset rajatarkastukset, jotta pääsevät EU:n alueelle.

AB - Hyönteisten kasvattamisen suosio elintarvikkeiksi ja rehuksi on lisääntynyt sen jälkeen, kun Suomi tulkitsi uudelleen EU:n elintarvikeasetusta liittyen kokonaisiin hyönteisiin. Asetuksen uusi tulkinta mahdollistaa hyönteisten myymisen kokonaisina kuluttajille. Viime aikoina hyönteisten kasvattamiseen liittyen on julkaistu useita oppaita. Kuitenkin tieto hyönteisten kasvattamiseen liittyvistä hygieenisistä ulottuvuuksista on rajallista, eikä edelleenkään ole olemassa vakiintuneita hyönteiskasvattajille suunnattuja menettelytapoja liittyen hyönteisten käsittelyyn.Tämä luku keskittyy sirkkojen hygieeniseen kasvattamiseen. Lisäksi se ottaa huomioon rakennuksen hygieeniseen suunnitteluun liittyvät näkökulmat. Näin ollen luku tarjoaa suuntaviivat sellaisille viljelijöille, jotka haluaisivat perustaa pienen mittakaavan sirkkaviljelmän. Aihetta on käsitelty laajasti European Hygienic Engineering & Design Groupin asiakirjassa 44 (2014) Hygieenisen suunnittelun periaatteista elintarviketehtaille, joka on pääasiassa suunnattu suuren mittakaavan tuotantoon . Mittatilaustyönä tehty opas liittyen sirkkakasvattamon perustamiseen julkaistaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Raportteja-sarjassa vuonna 2018. Hyönteiset uutena elintarvikeryhmänä aiheuttaa myös haasteita: tutkimusta tuoteryhmästä on rajallisesti, eikä kaikkia riskejä vielä tunneta. Hyönteisten kasvatus luokitellaan alkutuotantoon. Tämä luku perustuukin yleisiin ohjeisiin elintarvikkeiden hygieeniseen tuottamiseen alkutuotannossa. Näin ollen nämä ohjeet pyrkivät laittamaan täytäntöön alkutuotannon hygieniaohjeet soveltamalla niitä hyönteisten käyttämiseen elintarvikkeena ja rehuna.Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 178/2002/EY mukaisesti yleisistä periaatteista ja vaatimuksista elintarvikelaissa alkutuotanto elintarvike-teollisuudessa määritellään tuotannoksi, kasvattamiseksi ja viljelemiseksi, joka sisältää sadonkorjuun, lypsämisen, teurastamisen, kananmunan tuotannon ja hyönteisten kasvattamisen. Alkutuotanto sisältää myös villieläinten metsästyksen ja kalastuksen. Tuotteiden kuljetus, käsittely ja varastointi katsotaan myös osaksi alkutuotantoa niin kauan, kuin tuotteiden luonne ei muutu. Eläviä hyönteisiä, pois lukien mehiläiset ja leviävät lajit, voidaan kuljettaa Eurooppaan kaikista kolmansista maista. Niiden täytyy kuitenkin läpäistä hyväksytyt eläinlääketieteelliset rajatarkastukset, jotta pääsevät EU:n alueelle.

KW - 4111 Maataloustiede

KW - ruokaturvallisuus

KW - sirkkakasvatus

KW - hyönteistalous

KW - alkutuotanto

M3 - Konferenssiesitys

ER -

Wirtanen G. Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan: Hygienia alkutuotannossa Eviran ohjeesta 10588/2. 2018. Julkaisun esittämispaikka: Hyönteiskasvatuksenedistäminen Etelä-Pohjanmaalla (ENTOLAB) -hankeen loppuseminaari, Seinäjoki, Suomi.