Kokonainen Canth: Kuohuva keho ja mieli

Hanna Korsberg, Minna Maijala, Elina Aholainen, Amanda Hakoköngäs, Telma Halme, Tuulia Halttunen, Laura Helander, Erika Piipponen, Olga Stenberg, Antti Taipale, Karoliina Vesa

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

Kuvaus

Kuohuva keho ja mieli

Kuinka kummallista olla näin vapaana, näin rajattoman vapaana
Minna Canth: Hanna (1886)

Kokonainen Canth antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Mielikuva Canthista on usein varsin epänaisellinen ja ruumiiton. Häntä pidetään yhteiskunnallisena amatsonina, jota esimerkiksi Eino Leino kuvaa miehekkäimmäksi aikansa hengeksi. Näyttely nostaa esiin Canthin ajatukset aistillisuudesta, siveellisyydestä, liikunnasta ja kehon hyvinvoinnista.

Tasa-arvoa peräänkuuluttaneen Canthin mukaan sekä miehillä että naisilla oli oikeus terveeseen ja vahvaan kehoon. Hän piti liikuntaa välttämättömänä sen saavuttamiseksi. Hän itse voimisteli, käveli ja kokeili erilaisia ruokavalioita. Näyttely avaa myös Canthin kiinnostusta lääketieteeseen ja ajan siveellisyyskeskusteluun. Myös näissä teemoissa Canth seurasi kansainvälistä keskustelua. Hän osallistui keskusteluun sekä kaunokirjallisessa tuotannossaan että artikkeleissaan.

Näyttelyssä kävijä tutustuu Canthin elämään ja ajatuksiin sekä teoksissa ilmenevään ihmiskuvaan. Erityisesti Canthin teosten naiskuvaa tarkastellaan tuoreella tavalla näyttämöllä esitetyn kehollisuuden kautta.

Näyttely on osa Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Sen ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Minna Canthin seura. Yhdessä viime syksynä avatun Aleksis Kivestä kertovan Kivi kääntyy -näyttelyn kanssa se esittelee kaksi suomenkielisen draaman ja kirjallisuuden alkuvuosien merkittävintä vaikuttajaa.

Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli on avoinna yleisölle 20.3.2019–5.1.2020.
Alkuperäiskielisuomi
Julkaisuvuosi19 maaliskuuta 2019
TilaJulkaistu - 19 maaliskuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiEi sovellu

Lainaa tätä

Korsberg, H., Maijala, M., Aholainen, E., Hakoköngäs, A., Halme, T., Halttunen, T., ... Vesa, K. (2019, maalis 19). Kokonainen Canth: Kuohuva keho ja mieli.
Korsberg, Hanna ; Maijala, Minna ; Aholainen, Elina ; Hakoköngäs, Amanda ; Halme, Telma ; Halttunen, Tuulia ; Helander, Laura ; Piipponen, Erika ; Stenberg, Olga ; Taipale, Antti ; Vesa, Karoliina. / Kokonainen Canth : Kuohuva keho ja mieli. 2019.
@misc{7b61ca910c6c46d99df8f69c8960b3a6,
title = "Kokonainen Canth: Kuohuva keho ja mieli",
abstract = "Kuohuva keho ja mieliKuinka kummallista olla n{\"a}in vapaana, n{\"a}in rajattoman vapaanaMinna Canth: Hanna (1886)Kokonainen Canth antaa uuden n{\"a}k{\"o}kulman Minna Canthiin ja h{\"a}nen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Mielikuva Canthista on usein varsin ep{\"a}naisellinen ja ruumiiton. H{\"a}nt{\"a} pidet{\"a}{\"a}n yhteiskunnallisena amatsonina, jota esimerkiksi Eino Leino kuvaa miehekk{\"a}imm{\"a}ksi aikansa hengeksi. N{\"a}yttely nostaa esiin Canthin ajatukset aistillisuudesta, siveellisyydest{\"a}, liikunnasta ja kehon hyvinvoinnista.Tasa-arvoa per{\"a}{\"a}nkuuluttaneen Canthin mukaan sek{\"a} miehill{\"a} ett{\"a} naisilla oli oikeus terveeseen ja vahvaan kehoon. H{\"a}n piti liikuntaa v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}n{\"a} sen saavuttamiseksi. H{\"a}n itse voimisteli, k{\"a}veli ja kokeili erilaisia ruokavalioita. N{\"a}yttely avaa my{\"o}s Canthin kiinnostusta l{\"a}{\"a}ketieteeseen ja ajan siveellisyyskeskusteluun. My{\"o}s n{\"a}iss{\"a} teemoissa Canth seurasi kansainv{\"a}list{\"a} keskustelua. H{\"a}n osallistui keskusteluun sek{\"a} kaunokirjallisessa tuotannossaan ett{\"a} artikkeleissaan.N{\"a}yttelyss{\"a} k{\"a}vij{\"a} tutustuu Canthin el{\"a}m{\"a}{\"a}n ja ajatuksiin sek{\"a} teoksissa ilmenev{\"a}{\"a}n ihmiskuvaan. Erityisesti Canthin teosten naiskuvaa tarkastellaan tuoreella tavalla n{\"a}ytt{\"a}m{\"o}ll{\"a} esitetyn kehollisuuden kautta.N{\"a}yttely on osa Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Sen ovat toteuttaneet yhteisty{\"o}ss{\"a} Teatterimuseo, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Minna Canthin seura. Yhdess{\"a} viime syksyn{\"a} avatun Aleksis Kivest{\"a} kertovan Kivi k{\"a}{\"a}ntyy -n{\"a}yttelyn kanssa se esittelee kaksi suomenkielisen draaman ja kirjallisuuden alkuvuosien merkitt{\"a}vint{\"a} vaikuttajaa.Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli on avoinna yleis{\"o}lle 20.3.2019–5.1.2020.",
author = "Hanna Korsberg and Minna Maijala and Elina Aholainen and Amanda Hakok{\"o}ng{\"a}s and Telma Halme and Tuulia Halttunen and Laura Helander and Erika Piipponen and Olga Stenberg and Antti Taipale and Karoliina Vesa",
year = "2019",
month = "3",
day = "19",
language = "suomi",
type = "Other",

}

Korsberg, H, Maijala, M, Aholainen, E, Hakoköngäs, A, Halme, T, Halttunen, T, Helander, L, Piipponen, E, Stenberg, O, Taipale, A & Vesa, K 2019, Kokonainen Canth: Kuohuva keho ja mieli..

Kokonainen Canth : Kuohuva keho ja mieli. / Korsberg, Hanna; Maijala, Minna; Aholainen, Elina; Hakoköngäs, Amanda ; Halme, Telma; Halttunen, Tuulia; Helander, Laura; Piipponen, Erika; Stenberg, Olga; Taipale, Antti; Vesa, Karoliina.

2019, Kokonainen Canth.

Tutkimustuotos: Muu julkaisu

TY - GEN

T1 - Kokonainen Canth

T2 - Kuohuva keho ja mieli

AU - Korsberg, Hanna

AU - Maijala, Minna

AU - Aholainen, Elina

AU - Hakoköngäs, Amanda

AU - Halme, Telma

AU - Halttunen, Tuulia

AU - Helander, Laura

AU - Piipponen, Erika

AU - Stenberg, Olga

AU - Taipale, Antti

AU - Vesa, Karoliina

PY - 2019/3/19

Y1 - 2019/3/19

N2 - Kuohuva keho ja mieliKuinka kummallista olla näin vapaana, näin rajattoman vapaanaMinna Canth: Hanna (1886)Kokonainen Canth antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Mielikuva Canthista on usein varsin epänaisellinen ja ruumiiton. Häntä pidetään yhteiskunnallisena amatsonina, jota esimerkiksi Eino Leino kuvaa miehekkäimmäksi aikansa hengeksi. Näyttely nostaa esiin Canthin ajatukset aistillisuudesta, siveellisyydestä, liikunnasta ja kehon hyvinvoinnista.Tasa-arvoa peräänkuuluttaneen Canthin mukaan sekä miehillä että naisilla oli oikeus terveeseen ja vahvaan kehoon. Hän piti liikuntaa välttämättömänä sen saavuttamiseksi. Hän itse voimisteli, käveli ja kokeili erilaisia ruokavalioita. Näyttely avaa myös Canthin kiinnostusta lääketieteeseen ja ajan siveellisyyskeskusteluun. Myös näissä teemoissa Canth seurasi kansainvälistä keskustelua. Hän osallistui keskusteluun sekä kaunokirjallisessa tuotannossaan että artikkeleissaan.Näyttelyssä kävijä tutustuu Canthin elämään ja ajatuksiin sekä teoksissa ilmenevään ihmiskuvaan. Erityisesti Canthin teosten naiskuvaa tarkastellaan tuoreella tavalla näyttämöllä esitetyn kehollisuuden kautta.Näyttely on osa Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Sen ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Minna Canthin seura. Yhdessä viime syksynä avatun Aleksis Kivestä kertovan Kivi kääntyy -näyttelyn kanssa se esittelee kaksi suomenkielisen draaman ja kirjallisuuden alkuvuosien merkittävintä vaikuttajaa.Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli on avoinna yleisölle 20.3.2019–5.1.2020.

AB - Kuohuva keho ja mieliKuinka kummallista olla näin vapaana, näin rajattoman vapaanaMinna Canth: Hanna (1886)Kokonainen Canth antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Mielikuva Canthista on usein varsin epänaisellinen ja ruumiiton. Häntä pidetään yhteiskunnallisena amatsonina, jota esimerkiksi Eino Leino kuvaa miehekkäimmäksi aikansa hengeksi. Näyttely nostaa esiin Canthin ajatukset aistillisuudesta, siveellisyydestä, liikunnasta ja kehon hyvinvoinnista.Tasa-arvoa peräänkuuluttaneen Canthin mukaan sekä miehillä että naisilla oli oikeus terveeseen ja vahvaan kehoon. Hän piti liikuntaa välttämättömänä sen saavuttamiseksi. Hän itse voimisteli, käveli ja kokeili erilaisia ruokavalioita. Näyttely avaa myös Canthin kiinnostusta lääketieteeseen ja ajan siveellisyyskeskusteluun. Myös näissä teemoissa Canth seurasi kansainvälistä keskustelua. Hän osallistui keskusteluun sekä kaunokirjallisessa tuotannossaan että artikkeleissaan.Näyttelyssä kävijä tutustuu Canthin elämään ja ajatuksiin sekä teoksissa ilmenevään ihmiskuvaan. Erityisesti Canthin teosten naiskuvaa tarkastellaan tuoreella tavalla näyttämöllä esitetyn kehollisuuden kautta.Näyttely on osa Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Sen ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Minna Canthin seura. Yhdessä viime syksynä avatun Aleksis Kivestä kertovan Kivi kääntyy -näyttelyn kanssa se esittelee kaksi suomenkielisen draaman ja kirjallisuuden alkuvuosien merkittävintä vaikuttajaa.Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli on avoinna yleisölle 20.3.2019–5.1.2020.

M3 - Muu julkaisu

ER -

Korsberg H, Maijala M, Aholainen E, Hakoköngäs A, Halme T, Halttunen T et al. Kokonainen Canth: Kuohuva keho ja mieli. 2019.