Kokonainen käsityö ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - käsityön opettajaopiskelijoiden kokemuksia

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Kokonaisen käsityöprosessin ideaalissa on sisäänrakennettuna taitoja, joita useat kannanotot, kuten peruskoulun uuden opetussuunnitelmaluonnoksen tavoitteet, pitävät olennaisina kestävän tulevaisuuden rakentumisen kannalta. Korostuneina ovat muun muassa luovuuden ja uuden luomisen, suunnittelun ja ongelmanratkaisun taidot. Koulutyön arjessa opettajat ovat joutuneet pohtimaan ohjaustoimintaansa näiden tavoitteiden valossa. Käsityön opetuksessa kokonaisen käsityön ohjaamisen haasteena on prosessi, jonka kulkua ei tiedetä. Opettajalta edellytetään oppilaiden tukemista ja ohjaamista erilaisten suunnittelukäytäntöjen tuntemiseen ja käyttämiseen. Tällainen avoimuutta vaativa asetelma on vastakkainen perinteisen opetuksen lähtökohdan kanssa, jossa oppilaiden läpikäymä prosessi on etukäteen tiedossa. Suunnittelun tukemisessa opettajan rooli voi vaihdella hyvin avoimesta otteesta tiukempaan ohjaukseen myös kokonaisen käsityön prosessissa. Opettajan onkin tärkeää olla tietoinen ohjaamansa suunnittelu- ja käsityöprosessin tavoitteista. Tässä artikkelissa paneudutaan suunnittelun ohjaamisen moninaisuuteen käsityön opetuksessa opintojen loppuvaiheessa olevien käsityön opettajaopiskelijoiden näkökulmasta heidän viimeisen syventävän opetusharjoittelun aikana. Opintojen loppuvaiheen opiskelijoiden kokemukset sekä heidän käyttämät suunnittelun ohjaamistavat antavat viitteitä siitä, miltä suunnittelun ohjaaminen tulevaisuuden käsityön opetuksessa näyttää.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoSuunnittelusta käsin : Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua
ToimittajatAna Nuutinen, Fernström Päivi, Sirpa Kokko, Henna Lahti
Sivumäärä18
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaHelsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos
Julkaisupäiväjoulukuuta 2014
Sivut81-98
ISBN (elektroninen)978-951-51-0511-0
TilaJulkaistu - joulukuuta 2014
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Julkaisusarja

NimiKotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja
Numero36
ISSN (painettu)1798-713X

Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet
  • käsityönopetus
  • käsityön opetussuunnitelma
  • kokonainen käsityö
  • käsityön pedagogiikka
  • käsityön suunnittelu

Lainaa tätä

Kokko, S., Viilo, M., Matinlauri, M., & Tokola, A. (2014). Kokonainen käsityö ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - käsityön opettajaopiskelijoiden kokemuksia. teoksessa A. Nuutinen, F. Päivi, S. Kokko, & H. Lahti (Toimittajat), Suunnittelusta käsin : Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua (Sivut 81-98). (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja ; Nro 36). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos.
Kokko, Sirpa ; Viilo, Marjut ; Matinlauri, Minna ; Tokola, Auli. / Kokonainen käsityö ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - käsityön opettajaopiskelijoiden kokemuksia. Suunnittelusta käsin : Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua. Toimittaja / Ana Nuutinen ; Fernström Päivi ; Sirpa Kokko ; Henna Lahti. Helsinki : Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, 2014. Sivut 81-98 (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja ; 36).
@inbook{fe93d46c559e484ebcab9607b6066be1,
title = "Kokonainen k{\"a}sity{\"o} ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - k{\"a}sity{\"o}n opettajaopiskelijoiden kokemuksia",
abstract = "Kokonaisen k{\"a}sity{\"o}prosessin ideaalissa on sis{\"a}{\"a}nrakennettuna taitoja, joita useat kannanotot, kuten peruskoulun uuden opetussuunnitelmaluonnoksen tavoitteet, pit{\"a}v{\"a}t olennaisina kest{\"a}v{\"a}n tulevaisuuden rakentumisen kannalta. Korostuneina ovat muun muassa luovuuden ja uuden luomisen, suunnittelun ja ongelmanratkaisun taidot. Kouluty{\"o}n arjessa opettajat ovat joutuneet pohtimaan ohjaustoimintaansa n{\"a}iden tavoitteiden valossa. K{\"a}sity{\"o}n opetuksessa kokonaisen k{\"a}sity{\"o}n ohjaamisen haasteena on prosessi, jonka kulkua ei tiedet{\"a}. Opettajalta edellytet{\"a}{\"a}n oppilaiden tukemista ja ohjaamista erilaisten suunnitteluk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jen tuntemiseen ja k{\"a}ytt{\"a}miseen. T{\"a}llainen avoimuutta vaativa asetelma on vastakkainen perinteisen opetuksen l{\"a}ht{\"o}kohdan kanssa, jossa oppilaiden l{\"a}pik{\"a}ym{\"a} prosessi on etuk{\"a}teen tiedossa. Suunnittelun tukemisessa opettajan rooli voi vaihdella hyvin avoimesta otteesta tiukempaan ohjaukseen my{\"o}s kokonaisen k{\"a}sity{\"o}n prosessissa. Opettajan onkin t{\"a}rke{\"a}{\"a} olla tietoinen ohjaamansa suunnittelu- ja k{\"a}sity{\"o}prosessin tavoitteista. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa paneudutaan suunnittelun ohjaamisen moninaisuuteen k{\"a}sity{\"o}n opetuksessa opintojen loppuvaiheessa olevien k{\"a}sity{\"o}n opettajaopiskelijoiden n{\"a}k{\"o}kulmasta heid{\"a}n viimeisen syvent{\"a}v{\"a}n opetusharjoittelun aikana. Opintojen loppuvaiheen opiskelijoiden kokemukset sek{\"a} heid{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}t suunnittelun ohjaamistavat antavat viitteit{\"a} siit{\"a}, milt{\"a} suunnittelun ohjaaminen tulevaisuuden k{\"a}sity{\"o}n opetuksessa n{\"a}ytt{\"a}{\"a}.",
keywords = "516 Kasvatustieteet, k{\"a}sity{\"o}nopetus, k{\"a}sity{\"o}n opetussuunnitelma, kokonainen k{\"a}sity{\"o}, k{\"a}sity{\"o}n pedagogiikka, k{\"a}sity{\"o}n suunnittelu",
author = "Sirpa Kokko and Marjut Viilo and Minna Matinlauri and Auli Tokola",
year = "2014",
month = "12",
language = "suomi",
series = "Kotitalous- ja k{\"a}sity{\"o}tieteiden julkaisuja",
publisher = "Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos",
number = "36",
pages = "81--98",
editor = "Ana Nuutinen and Fernstr{\"o}m P{\"a}ivi and Sirpa Kokko and Henna Lahti",
booktitle = "Suunnittelusta k{\"a}sin",
address = "Suomi",

}

Kokko, S, Viilo, M, Matinlauri, M & Tokola, A 2014, Kokonainen käsityö ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - käsityön opettajaopiskelijoiden kokemuksia. julkaisussa A Nuutinen, F Päivi, S Kokko & H Lahti (toim), Suunnittelusta käsin : Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua. Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja , Nro 36, Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, Helsinki, Sivut 81-98.

Kokonainen käsityö ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - käsityön opettajaopiskelijoiden kokemuksia. / Kokko, Sirpa; Viilo, Marjut; Matinlauri, Minna; Tokola, Auli.

Suunnittelusta käsin : Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua. toim. / Ana Nuutinen; Fernström Päivi; Sirpa Kokko; Henna Lahti. Helsinki : Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, 2014. s. 81-98 (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja ; Nro 36).

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - CHAP

T1 - Kokonainen käsityö ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - käsityön opettajaopiskelijoiden kokemuksia

AU - Kokko, Sirpa

AU - Viilo, Marjut

AU - Matinlauri, Minna

AU - Tokola, Auli

PY - 2014/12

Y1 - 2014/12

N2 - Kokonaisen käsityöprosessin ideaalissa on sisäänrakennettuna taitoja, joita useat kannanotot, kuten peruskoulun uuden opetussuunnitelmaluonnoksen tavoitteet, pitävät olennaisina kestävän tulevaisuuden rakentumisen kannalta. Korostuneina ovat muun muassa luovuuden ja uuden luomisen, suunnittelun ja ongelmanratkaisun taidot. Koulutyön arjessa opettajat ovat joutuneet pohtimaan ohjaustoimintaansa näiden tavoitteiden valossa. Käsityön opetuksessa kokonaisen käsityön ohjaamisen haasteena on prosessi, jonka kulkua ei tiedetä. Opettajalta edellytetään oppilaiden tukemista ja ohjaamista erilaisten suunnittelukäytäntöjen tuntemiseen ja käyttämiseen. Tällainen avoimuutta vaativa asetelma on vastakkainen perinteisen opetuksen lähtökohdan kanssa, jossa oppilaiden läpikäymä prosessi on etukäteen tiedossa. Suunnittelun tukemisessa opettajan rooli voi vaihdella hyvin avoimesta otteesta tiukempaan ohjaukseen myös kokonaisen käsityön prosessissa. Opettajan onkin tärkeää olla tietoinen ohjaamansa suunnittelu- ja käsityöprosessin tavoitteista. Tässä artikkelissa paneudutaan suunnittelun ohjaamisen moninaisuuteen käsityön opetuksessa opintojen loppuvaiheessa olevien käsityön opettajaopiskelijoiden näkökulmasta heidän viimeisen syventävän opetusharjoittelun aikana. Opintojen loppuvaiheen opiskelijoiden kokemukset sekä heidän käyttämät suunnittelun ohjaamistavat antavat viitteitä siitä, miltä suunnittelun ohjaaminen tulevaisuuden käsityön opetuksessa näyttää.

AB - Kokonaisen käsityöprosessin ideaalissa on sisäänrakennettuna taitoja, joita useat kannanotot, kuten peruskoulun uuden opetussuunnitelmaluonnoksen tavoitteet, pitävät olennaisina kestävän tulevaisuuden rakentumisen kannalta. Korostuneina ovat muun muassa luovuuden ja uuden luomisen, suunnittelun ja ongelmanratkaisun taidot. Koulutyön arjessa opettajat ovat joutuneet pohtimaan ohjaustoimintaansa näiden tavoitteiden valossa. Käsityön opetuksessa kokonaisen käsityön ohjaamisen haasteena on prosessi, jonka kulkua ei tiedetä. Opettajalta edellytetään oppilaiden tukemista ja ohjaamista erilaisten suunnittelukäytäntöjen tuntemiseen ja käyttämiseen. Tällainen avoimuutta vaativa asetelma on vastakkainen perinteisen opetuksen lähtökohdan kanssa, jossa oppilaiden läpikäymä prosessi on etukäteen tiedossa. Suunnittelun tukemisessa opettajan rooli voi vaihdella hyvin avoimesta otteesta tiukempaan ohjaukseen myös kokonaisen käsityön prosessissa. Opettajan onkin tärkeää olla tietoinen ohjaamansa suunnittelu- ja käsityöprosessin tavoitteista. Tässä artikkelissa paneudutaan suunnittelun ohjaamisen moninaisuuteen käsityön opetuksessa opintojen loppuvaiheessa olevien käsityön opettajaopiskelijoiden näkökulmasta heidän viimeisen syventävän opetusharjoittelun aikana. Opintojen loppuvaiheen opiskelijoiden kokemukset sekä heidän käyttämät suunnittelun ohjaamistavat antavat viitteitä siitä, miltä suunnittelun ohjaaminen tulevaisuuden käsityön opetuksessa näyttää.

KW - 516 Kasvatustieteet

KW - käsityönopetus

KW - käsityön opetussuunnitelma

KW - kokonainen käsityö

KW - käsityön pedagogiikka

KW - käsityön suunnittelu

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

T3 - Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja

SP - 81

EP - 98

BT - Suunnittelusta käsin

A2 - Nuutinen, Ana

A2 - Päivi, Fernström

A2 - Kokko, Sirpa

A2 - Lahti, Henna

PB - Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos

CY - Helsinki

ER -

Kokko S, Viilo M, Matinlauri M, Tokola A. Kokonainen käsityö ja suunnittelun ohjaaminen peruskoulussa - käsityön opettajaopiskelijoiden kokemuksia. julkaisussa Nuutinen A, Päivi F, Kokko S, Lahti H, toimittajat, Suunnittelusta käsin : Käsityön tutkimuksen ja opetuksen vuoropuhelua. Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos. 2014. s. 81-98. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja ; 36).