Konfliktinhallinta alustataloudessa

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Luvussa käsitellään alustatalouden konfliktinhallintaa. Luottamuksen ylläpitäminen verkkovälitteisessä vaihdannassa edellyttää, että vaihdantaan tai lainaamiseen erikoistuneet verkkoalustat sekä ennaltaehkäisevät että ratkaisevat siellä syntyviä konflikteja, sillä oikeussuojan saaminen perinteisten keinojen, kuten tuomioistuinteitse, ei ole tosiasiassa usein mahdollista. Kirjoittajat lähestyvät aihetta konkreettisten esimerkkien, verkkokauppaan ja asunnonvälitykseen erikoistuneiden alustojen kautta. Kirjoittajat esittävät, että verkkoalustoille integroidut konfliktinhallinnan mekanismit rakentuvat 1990-luvulla kehittyneelle ODR-viitekehykselle, jossa painotetaan konfliktien sovinnollista ratkaisemista tuomioistuinten ulkopuolella teknologia-avusteisesti.. Institutionaalisen ohjauksen tai valvonnan puuttuessa menetelmien laadun tai käyttäjien oikeussuojan toteutumisen arviointi on mahdotonta, mikä vuorostaan pakottaa kysymään, mikä merkitys alustan liiketaloudellisella roolilla on konfliktinhallintakeinojen muotoutumisessa. Dataintensiivinen toimintaympäristö ja alustan tekninen infrastruktuuri mahdollistavat konfliktien koko elinkaaren tehokkaan hallinnoinnin ja alustan aktiivisen osallistumisen konfliktin eri vaiheisiin. Samalla eurooppalaisella sääntelyllä pyritään etsimään ratkaisua alustojen sisäisten konflitktinhallintamekanismien läpinäkymättömyyteen, mikä toisaalta vahvistaa yhä enemmän alustojen sisäisen riidanratkaisun merkitystä käyttäjien oikeussuojan toteutumisessa.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoJakamistalousjuridiikan käsikirja
ToimittajatJenna Päläs, Kalle Määttä
Sivumäärä25
Vuosikerta2019
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaAlma Talent
Julkaisupäivälokakuuta 2019
ISBN (painettu)978-952-14-3628-4
TilaHyväksytty/In press - lokakuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Lainaa tätä

Koulu, R., & Hakkarainen, J. M. (Hyväksytty/painossa). Konfliktinhallinta alustataloudessa. teoksessa J. Päläs, & K. Määttä (Toimittajat), Jakamistalousjuridiikan käsikirja (Vuosikerta 2019). Helsinki: Alma Talent.
Koulu, Riikka ; Hakkarainen, Jenni Maria. / Konfliktinhallinta alustataloudessa. Jakamistalousjuridiikan käsikirja. Toimittaja / Jenna Päläs ; Kalle Määttä. Vuosikerta 2019 Helsinki : Alma Talent, 2019.
@inbook{e487ef0261b94b278960ff9ef6f2e23e,
title = "Konfliktinhallinta alustataloudessa",
abstract = "Luvussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n alustatalouden konfliktinhallintaa. Luottamuksen yll{\"a}pit{\"a}minen verkkov{\"a}litteisess{\"a} vaihdannassa edellytt{\"a}{\"a}, ett{\"a} vaihdantaan tai lainaamiseen erikoistuneet verkkoalustat sek{\"a} ennaltaehk{\"a}isev{\"a}t ett{\"a} ratkaisevat siell{\"a} syntyvi{\"a} konflikteja, sill{\"a} oikeussuojan saaminen perinteisten keinojen, kuten tuomioistuinteitse, ei ole tosiasiassa usein mahdollista. Kirjoittajat l{\"a}hestyv{\"a}t aihetta konkreettisten esimerkkien, verkkokauppaan ja asunnonv{\"a}litykseen erikoistuneiden alustojen kautta. Kirjoittajat esitt{\"a}v{\"a}t, ett{\"a} verkkoalustoille integroidut konfliktinhallinnan mekanismit rakentuvat 1990-luvulla kehittyneelle ODR-viitekehykselle, jossa painotetaan konfliktien sovinnollista ratkaisemista tuomioistuinten ulkopuolella teknologia-avusteisesti.. Institutionaalisen ohjauksen tai valvonnan puuttuessa menetelmien laadun tai k{\"a}ytt{\"a}jien oikeussuojan toteutumisen arviointi on mahdotonta, mik{\"a} vuorostaan pakottaa kysym{\"a}{\"a}n, mik{\"a} merkitys alustan liiketaloudellisella roolilla on konfliktinhallintakeinojen muotoutumisessa. Dataintensiivinen toimintaymp{\"a}rist{\"o} ja alustan tekninen infrastruktuuri mahdollistavat konfliktien koko elinkaaren tehokkaan hallinnoinnin ja alustan aktiivisen osallistumisen konfliktin eri vaiheisiin. Samalla eurooppalaisella s{\"a}{\"a}ntelyll{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n etsim{\"a}{\"a}n ratkaisua alustojen sis{\"a}isten konflitktinhallintamekanismien l{\"a}pin{\"a}kym{\"a}tt{\"o}myyteen, mik{\"a} toisaalta vahvistaa yh{\"a} enemm{\"a}n alustojen sis{\"a}isen riidanratkaisun merkityst{\"a} k{\"a}ytt{\"a}jien oikeussuojan toteutumisessa.",
author = "Riikka Koulu and Hakkarainen, {Jenni Maria}",
year = "2019",
month = "10",
language = "suomi",
isbn = "978-952-14-3628-4",
volume = "2019",
editor = "Jenna P{\"a}l{\"a}s and Kalle M{\"a}{\"a}tt{\"a}",
booktitle = "Jakamistalousjuridiikan k{\"a}sikirja",
publisher = "Alma Talent",
address = "Suomi",

}

Koulu, R & Hakkarainen, JM 2019, Konfliktinhallinta alustataloudessa. julkaisussa J Päläs & K Määttä (toim), Jakamistalousjuridiikan käsikirja. Vuosikerta 2019, Alma Talent, Helsinki.

Konfliktinhallinta alustataloudessa. / Koulu, Riikka; Hakkarainen, Jenni Maria.

Jakamistalousjuridiikan käsikirja. toim. / Jenna Päläs; Kalle Määttä. Vuosikerta 2019 Helsinki : Alma Talent, 2019.

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - CHAP

T1 - Konfliktinhallinta alustataloudessa

AU - Koulu, Riikka

AU - Hakkarainen, Jenni Maria

PY - 2019/10

Y1 - 2019/10

N2 - Luvussa käsitellään alustatalouden konfliktinhallintaa. Luottamuksen ylläpitäminen verkkovälitteisessä vaihdannassa edellyttää, että vaihdantaan tai lainaamiseen erikoistuneet verkkoalustat sekä ennaltaehkäisevät että ratkaisevat siellä syntyviä konflikteja, sillä oikeussuojan saaminen perinteisten keinojen, kuten tuomioistuinteitse, ei ole tosiasiassa usein mahdollista. Kirjoittajat lähestyvät aihetta konkreettisten esimerkkien, verkkokauppaan ja asunnonvälitykseen erikoistuneiden alustojen kautta. Kirjoittajat esittävät, että verkkoalustoille integroidut konfliktinhallinnan mekanismit rakentuvat 1990-luvulla kehittyneelle ODR-viitekehykselle, jossa painotetaan konfliktien sovinnollista ratkaisemista tuomioistuinten ulkopuolella teknologia-avusteisesti.. Institutionaalisen ohjauksen tai valvonnan puuttuessa menetelmien laadun tai käyttäjien oikeussuojan toteutumisen arviointi on mahdotonta, mikä vuorostaan pakottaa kysymään, mikä merkitys alustan liiketaloudellisella roolilla on konfliktinhallintakeinojen muotoutumisessa. Dataintensiivinen toimintaympäristö ja alustan tekninen infrastruktuuri mahdollistavat konfliktien koko elinkaaren tehokkaan hallinnoinnin ja alustan aktiivisen osallistumisen konfliktin eri vaiheisiin. Samalla eurooppalaisella sääntelyllä pyritään etsimään ratkaisua alustojen sisäisten konflitktinhallintamekanismien läpinäkymättömyyteen, mikä toisaalta vahvistaa yhä enemmän alustojen sisäisen riidanratkaisun merkitystä käyttäjien oikeussuojan toteutumisessa.

AB - Luvussa käsitellään alustatalouden konfliktinhallintaa. Luottamuksen ylläpitäminen verkkovälitteisessä vaihdannassa edellyttää, että vaihdantaan tai lainaamiseen erikoistuneet verkkoalustat sekä ennaltaehkäisevät että ratkaisevat siellä syntyviä konflikteja, sillä oikeussuojan saaminen perinteisten keinojen, kuten tuomioistuinteitse, ei ole tosiasiassa usein mahdollista. Kirjoittajat lähestyvät aihetta konkreettisten esimerkkien, verkkokauppaan ja asunnonvälitykseen erikoistuneiden alustojen kautta. Kirjoittajat esittävät, että verkkoalustoille integroidut konfliktinhallinnan mekanismit rakentuvat 1990-luvulla kehittyneelle ODR-viitekehykselle, jossa painotetaan konfliktien sovinnollista ratkaisemista tuomioistuinten ulkopuolella teknologia-avusteisesti.. Institutionaalisen ohjauksen tai valvonnan puuttuessa menetelmien laadun tai käyttäjien oikeussuojan toteutumisen arviointi on mahdotonta, mikä vuorostaan pakottaa kysymään, mikä merkitys alustan liiketaloudellisella roolilla on konfliktinhallintakeinojen muotoutumisessa. Dataintensiivinen toimintaympäristö ja alustan tekninen infrastruktuuri mahdollistavat konfliktien koko elinkaaren tehokkaan hallinnoinnin ja alustan aktiivisen osallistumisen konfliktin eri vaiheisiin. Samalla eurooppalaisella sääntelyllä pyritään etsimään ratkaisua alustojen sisäisten konflitktinhallintamekanismien läpinäkymättömyyteen, mikä toisaalta vahvistaa yhä enemmän alustojen sisäisen riidanratkaisun merkitystä käyttäjien oikeussuojan toteutumisessa.

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

SN - 978-952-14-3628-4

VL - 2019

BT - Jakamistalousjuridiikan käsikirja

A2 - Päläs, Jenna

A2 - Määttä, Kalle

PB - Alma Talent

CY - Helsinki

ER -

Koulu R, Hakkarainen JM. Konfliktinhallinta alustataloudessa. julkaisussa Päläs J, Määttä K, toimittajat, Jakamistalousjuridiikan käsikirja. Vuosikerta 2019. Helsinki: Alma Talent. 2019