Kroonisen haimatulehduksen diagnostiikka ja hoito

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Krooninen haimatulehdus on harvinainen, mutta todennäköisesti alidiagnosoitu sairaus. Sen yleisin syy on alkoholin liiallinen käyttö. Hoito kohdistetaan kipuun sekä ekso- ja endokriiniseen vajaatoimintaan. Alkoholinkäytön ja tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää. Invasiivisia hoitoja kannattaa harkita, jos kipua tai komplikaatioita ei saada hoidetuksi konservatiivisesti. Seurannassa varmistetaan potilaan pysyminen raittiina ja tarkistetaan ravitsemustila. Sairaus on etenevä ja siihen liittyy haiman vajaatoiminnan, rasvaripulin, diabeteksen ja haimasyövän riski.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiSuomen lääkärilehti
Vuosikerta73
Numero39
Sivut2190-2195
Sivumäärä6
ISSN0039-5560
TilaJulkaistu - 2018
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Lisätietoja

Vertaisarvioitu

Tieteenalat

  • 3126 Kirurgia, anestesiologia, tehohoito, radiologia
  • 3121 Sisätaudit

Lainaa tätä

Kylänpää, Leena ; Grönroos, Juha ; Arkkila, Perttu. / Kroonisen haimatulehduksen diagnostiikka ja hoito. Julkaisussa: Suomen lääkärilehti. 2018 ; Vuosikerta 73, Nro 39. Sivut 2190-2195.
@article{4482a969787c4b3686ce332ced4d7b82,
title = "Kroonisen haimatulehduksen diagnostiikka ja hoito",
abstract = "Krooninen haimatulehdus on harvinainen, mutta todenn{\"a}k{\"o}isesti alidiagnosoitu sairaus. Sen yleisin syy on alkoholin liiallinen k{\"a}ytt{\"o}. Hoito kohdistetaan kipuun sek{\"a} ekso- ja endokriiniseen vajaatoimintaan. Alkoholink{\"a}yt{\"o}n ja tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen t{\"a}rke{\"a}{\"a}. Invasiivisia hoitoja kannattaa harkita, jos kipua tai komplikaatioita ei saada hoidetuksi konservatiivisesti. Seurannassa varmistetaan potilaan pysyminen raittiina ja tarkistetaan ravitsemustila. Sairaus on etenev{\"a} ja siihen liittyy haiman vajaatoiminnan, rasvaripulin, diabeteksen ja haimasy{\"o}v{\"a}n riski.",
keywords = "Pancreatitis, +complications, +diagnosis, +diagnostic imaging, +etiology, +therapy, Chronic Disease, Pain Management, Smoking Cessation, Alcohol-Related Disorders, Alcohol Drinking, Pancreatic Ducts, +physiopathology, Common Bile Duct, Pancreatic Pseudocyst, Pancreatic Fistula, 3126 Kirurgia, anestesiologia, tehohoito, radiologia, 3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Leena Kyl{\"a}np{\"a}{\"a} and Juha Gr{\"o}nroos and Perttu Arkkila",
note = "Vertaisarvioitu",
year = "2018",
language = "suomi",
volume = "73",
pages = "2190--2195",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "39",

}

Kylänpää, L, Grönroos, J & Arkkila, P 2018, 'Kroonisen haimatulehduksen diagnostiikka ja hoito', Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 73, Nro 39, Sivut 2190-2195.

Kroonisen haimatulehduksen diagnostiikka ja hoito. / Kylänpää, Leena; Grönroos, Juha; Arkkila, Perttu.

julkaisussa: Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 73, Nro 39, 2018, s. 2190-2195.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Kroonisen haimatulehduksen diagnostiikka ja hoito

AU - Kylänpää, Leena

AU - Grönroos, Juha

AU - Arkkila, Perttu

N1 - Vertaisarvioitu

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Krooninen haimatulehdus on harvinainen, mutta todennäköisesti alidiagnosoitu sairaus. Sen yleisin syy on alkoholin liiallinen käyttö. Hoito kohdistetaan kipuun sekä ekso- ja endokriiniseen vajaatoimintaan. Alkoholinkäytön ja tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää. Invasiivisia hoitoja kannattaa harkita, jos kipua tai komplikaatioita ei saada hoidetuksi konservatiivisesti. Seurannassa varmistetaan potilaan pysyminen raittiina ja tarkistetaan ravitsemustila. Sairaus on etenevä ja siihen liittyy haiman vajaatoiminnan, rasvaripulin, diabeteksen ja haimasyövän riski.

AB - Krooninen haimatulehdus on harvinainen, mutta todennäköisesti alidiagnosoitu sairaus. Sen yleisin syy on alkoholin liiallinen käyttö. Hoito kohdistetaan kipuun sekä ekso- ja endokriiniseen vajaatoimintaan. Alkoholinkäytön ja tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää. Invasiivisia hoitoja kannattaa harkita, jos kipua tai komplikaatioita ei saada hoidetuksi konservatiivisesti. Seurannassa varmistetaan potilaan pysyminen raittiina ja tarkistetaan ravitsemustila. Sairaus on etenevä ja siihen liittyy haiman vajaatoiminnan, rasvaripulin, diabeteksen ja haimasyövän riski.

KW - Pancreatitis

KW - +complications

KW - +diagnosis

KW - +diagnostic imaging

KW - +etiology

KW - +therapy

KW - Chronic Disease

KW - Pain Management

KW - Smoking Cessation

KW - Alcohol-Related Disorders

KW - Alcohol Drinking

KW - Pancreatic Ducts

KW - +physiopathology

KW - Common Bile Duct

KW - Pancreatic Pseudocyst

KW - Pancreatic Fistula

KW - 3126 Kirurgia, anestesiologia, tehohoito, radiologia

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 73

SP - 2190

EP - 2195

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 39

ER -