Kultaiset kahleet: 10 askelta kohti vapaampaa kansalaisyhteiskuntaa

Heikki Pursiainen, Klaus Kalervo Kultti

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirjaYleistajuinen

Abstrakti

Runsaskätinen julkinen rahoitus on kesyttänyt suomalaisen kansalaisyhteiskunnan käytännössä osaksi julkista sektoria. Aidon kansalaisyhteiskunnan synnyttäminen edellyttää julkisen tuen vähentämistä, jakoperusteiden muuttamista ja avustusten irrottamista rahapelijärjestelmästä.

Valtiosta riippumaton kansalaistoiminta on avoimen yhteiskunnan keskeisiä tunnusmerkkejä.

Kansalaisyhteiskunnan tehtävä on toimia julkisen vallan vastapainona ja vahtikoirana. Kansalaistoiminnan tehtävä on olla julkisesta vallasta riippumaton moraalin ja merkitysten lähde.

Suomessa kansalaisjärjestöjen toimintaa tuetaan julkisesti ainakin sadoilla miljoonilla, ellei enemmän. Monet suuret kansalaisjärjestöt saavat käytännössä kaiken rahoituksensa julkiselta sektorilta. Ne ovat oikeastaan enemmän osa julkista sektoria kuin osa kansalaisyhteiskuntaa.

Suomessa on myös hyvin vähän merkittävää kansalaistoimintaa, joka ei saisi julkista tukea. Ajautuminen julkisen sektorin kultaisiin kahleisiin vaarantaa kansalaistoiminnan riippumattomuuden.

Nyt pitäisikin vakavasti pohtia onko valtion osallistuminen kansalaistoimintaan tässä mittakaavassa avoimen yhteiskunnan periaatteiden mukaista. Vaikka laaja julkinen tuki katsottaisiin tarkoituksenmukaisesti, jakoperiaatteita pitäisi muuttaa.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaLibera-säätiö
Sivumäärä62
ISBN (painettu)978-952-280-063-3
ISBN (elektroninen)978-952-280-064-0
TilaJulkaistu - huhtik. 2017
OKM-julkaisutyyppiE2 Yleistajuinen monografia

Julkaisusarja

NimiLiberan julkaisusarja

Tieteenalat

  • 511 Kansantaloustiede
  • 517 Valtio-oppi, hallintotiede

Siteeraa tätä