Lapsena sydänleikkauksella hoidettujen ennuste on parantunut

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Lievissä sydänvioissa elinajanodote vastaa normaaliväestön tasoa. Sydämen vajaatoiminta ja äkkikuolemat ovat vähentyneet merkittävästi vuoden 1990 jälkeen leikatuilla potilailla. Aortan koarktaation leikkauksen jälkeisiä pitkäaikaisongelmia ovat kohonnut verenpaine sekä rekoarktaatio. Fallot’n tetralogian ja yksikammioisen sydämen vuoksi leikatuilla potilailla yleisiä ovat takyarytmiat ja sydämen vajaatoiminta. Valtasuonten transpositiossa eteistunnelointiin liittyvät rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta ovat vähentyneet merkittävästi uuden valtasuonten vaihtoleikkauksen myötä. Potilaat tarvitsevat sydämen seurantaa sekä tehokasta liitännäissairauksien primaarista ja sekundaarista ehkäisyä.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiSuomen lääkärilehti
Vuosikerta73
Numero34
Sivut1805-1810
Sivumäärä6
ISSN0039-5560
TilaJulkaistu - 2018
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Tieteenalat

  • 3123 Naisten- ja lastentaudit

Lainaa tätä

@article{1d971b3b5abd42b5819c38e6e2dbe6d9,
title = "Lapsena syd{\"a}nleikkauksella hoidettujen ennuste on parantunut",
abstract = "Lieviss{\"a} syd{\"a}nvioissa elinajanodote vastaa normaaliv{\"a}est{\"o}n tasoa. Syd{\"a}men vajaatoiminta ja {\"a}kkikuolemat ovat v{\"a}hentyneet merkitt{\"a}v{\"a}sti vuoden 1990 j{\"a}lkeen leikatuilla potilailla. Aortan koarktaation leikkauksen j{\"a}lkeisi{\"a} pitk{\"a}aikaisongelmia ovat kohonnut verenpaine sek{\"a} rekoarktaatio. Fallot’n tetralogian ja yksikammioisen syd{\"a}men vuoksi leikatuilla potilailla yleisi{\"a} ovat takyarytmiat ja syd{\"a}men vajaatoiminta. Valtasuonten transpositiossa eteistunnelointiin liittyv{\"a}t rytmih{\"a}iri{\"o}t ja syd{\"a}men vajaatoiminta ovat v{\"a}hentyneet merkitt{\"a}v{\"a}sti uuden valtasuonten vaihtoleikkauksen my{\"o}t{\"a}. Potilaat tarvitsevat syd{\"a}men seurantaa sek{\"a} tehokasta liit{\"a}nn{\"a}issairauksien primaarista ja sekundaarista ehk{\"a}isy{\"a}.",
keywords = "3123 Naisten- ja lastentaudit",
author = "Alireza Raissadati and Heta Nieminen and Heikki Sairanen and Eero Jokinen",
year = "2018",
language = "suomi",
volume = "73",
pages = "1805--1810",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "34",

}

Lapsena sydänleikkauksella hoidettujen ennuste on parantunut. / Raissadati, Alireza; Nieminen, Heta; Sairanen, Heikki; Jokinen, Eero.

julkaisussa: Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 73, Nro 34, 2018, s. 1805-1810.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Lapsena sydänleikkauksella hoidettujen ennuste on parantunut

AU - Raissadati, Alireza

AU - Nieminen, Heta

AU - Sairanen, Heikki

AU - Jokinen, Eero

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Lievissä sydänvioissa elinajanodote vastaa normaaliväestön tasoa. Sydämen vajaatoiminta ja äkkikuolemat ovat vähentyneet merkittävästi vuoden 1990 jälkeen leikatuilla potilailla. Aortan koarktaation leikkauksen jälkeisiä pitkäaikaisongelmia ovat kohonnut verenpaine sekä rekoarktaatio. Fallot’n tetralogian ja yksikammioisen sydämen vuoksi leikatuilla potilailla yleisiä ovat takyarytmiat ja sydämen vajaatoiminta. Valtasuonten transpositiossa eteistunnelointiin liittyvät rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta ovat vähentyneet merkittävästi uuden valtasuonten vaihtoleikkauksen myötä. Potilaat tarvitsevat sydämen seurantaa sekä tehokasta liitännäissairauksien primaarista ja sekundaarista ehkäisyä.

AB - Lievissä sydänvioissa elinajanodote vastaa normaaliväestön tasoa. Sydämen vajaatoiminta ja äkkikuolemat ovat vähentyneet merkittävästi vuoden 1990 jälkeen leikatuilla potilailla. Aortan koarktaation leikkauksen jälkeisiä pitkäaikaisongelmia ovat kohonnut verenpaine sekä rekoarktaatio. Fallot’n tetralogian ja yksikammioisen sydämen vuoksi leikatuilla potilailla yleisiä ovat takyarytmiat ja sydämen vajaatoiminta. Valtasuonten transpositiossa eteistunnelointiin liittyvät rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta ovat vähentyneet merkittävästi uuden valtasuonten vaihtoleikkauksen myötä. Potilaat tarvitsevat sydämen seurantaa sekä tehokasta liitännäissairauksien primaarista ja sekundaarista ehkäisyä.

KW - 3123 Naisten- ja lastentaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 73

SP - 1805

EP - 1810

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 34

ER -