Leader-ryhmien ja kuntien kumppanuus vuonna 2019

Tutkimustuotos: KonferenssimateriaalitKonferenssiabstraktivertaisarvioitu

Abstrakti

Leader-toimintatapa koskee ohjelmakaudella 2014-2020 neljää kaupunkia lukuun ottamatta kaikkia Manner-Suomen kaupunkeja ja kuntia. Leaderin ja kuntien kumppanuudesta on siten kokemusperäistä tietoa hyvin erilaisista kunnista ja alueilta. Alustuksessa erittelen Leaderin ja kunnan suhdetta ja sen osa-alueita, joita voidaan tarkastella niin metahallinnan kuin kumppanuus- tai verkostohallinnan käsittein. Kuntien roolia Leader-toimintatavassa on säädelty Suomessa erityisesti ohjelman rahoitusjärjestelyjä ja Leader-yhdistysten päätöksentekoa sitovin säännöksin (kolmikanta). Leaderin rooli toiminta-alueensa (kuntien) kehittämisessä on sen sijaan keskenään erilaisten verkostojen ja käytänteiden läpäisemää. Vaihtelua toimintaan tuovat mm. institutionaaliset perinteet, avaintoimijoiden henkilökohtaiset ominaisuudet ja alueiden muu toimijarakenne. Tarkastelun taustalla on vuonna 2019 tehtävä Leader-toimintatavan ja hallintomallin arviointi ja sen yhteydessä kerätty tutkimusaineisto, josta nostan alustavia havaintoja. Arvioinnin tiedonkeruu on käsittänyt useita kyselyjä (mm. kuntatoimijoille, Leader-ryhmille), haastatteluja, Leader-tapahtumien havainnointia sekä dokumentti- ja indikaattorianalyysiä. MDI ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti toteuttavat Leader-periaatteiden ja hallintomallin arvioinnin maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta ja se on määrä julkistaa joulukuussa 2019.
Alkuperäiskielisuomi
Sivut9
TilaJulkaistu - syysk. 2019
OKM-julkaisutyyppiEi sovellu