Lobbarirekisterin kansainväliset mallit

Hanna Emilia Korkea-aho, Paul Aleksi Tiensuu

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

Kuvaus

Raportissa tarkastellaan EU:n, Irlannin, Ison-Britannian, Itävallan ja Yhdysvaltain lobbarirekisterejä kolmesta näkökulmasta: 1) suhde kansainvälisiin suosituksiin, 2) viranomaistoiminnan rooli ja 3) hyödyt ja haitat. Tarkastelun kohteena olevat maat ovat seuranneet OECD:n ja Euroopan neuvoston suosituksia perustaessaan tai uudistaessaan lobbarirekisteriä (tosin Iso-Britannia vain osittain). Tehdyn selvityksen mukaan rekisterin ylläpito kuuluu julkiselle viranomaiselle, jonka toimivaltuudet ja resurssit vaihtelevat maittain. Hyödyt ja haitat liittyvät molemmat rekisterin sisältämään tietoon. Kaikkien tarkasteltujen järjestelmien kohdalla yhtenä keskeisenä etuna on pidetty päätöksenteon läpinäkyvyyden lisääntymistä. Monenlaiset ja keskenään erilaiset rekisterit lisäävät käytettävissä olevan tiedon määrää, vaikka Ison-Britannian rekisteri tarjoaa niin vähän informaatiota, ettei se yksinään juuri lisää tietoa päätöksentekoon vaikuttamisesta. Lähes kaikkien mallien suhteen huolta aiheuttaa rekisterin sisältämän tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus. Lobbauksen sääntelylle ei ole yhtä kaikkiin konteksteihin sopivaa ratkaisua tai mallia. Lobbarirekisteri tulee aina sovittaa siihen yhteiskuntapoliittiseen ja hallinnolliseen kontekstiin, jossa edunvalvontaa ja päätöksentekoon vaikuttamista on tarkoitus säännellä ja valvoa. Läpinäkyvyyttä ja kansalaisten kykyä seurata ja valvoa päätöksentekoprosessia tulee edistää monin eri tavoin, joista lobbarirekisteri on yksi, joskin tärkeä, tapa.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaValtioneuvoston kanslia
Sivumäärä148
ISBN (elektroninen)978-952-287-608-9
TilaJulkaistu - syyskuuta 2018
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Numero57/2018
ISSN (elektroninen)2342-6799

Tieteenalat

  • 513 Oikeustiede
  • lobbaus
  • edunvalvonta
  • sääntely
  • lobbarirekisteri

Lainaa tätä

Korkea-aho, H. E., & Tiensuu, P. A. (2018). Lobbarirekisterin kansainväliset mallit. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja ; Nro 57/2018). Helsinki: Valtioneuvoston kanslia.
Korkea-aho, Hanna Emilia ; Tiensuu, Paul Aleksi. / Lobbarirekisterin kansainväliset mallit. Helsinki : Valtioneuvoston kanslia, 2018. 148 Sivumäärä (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja ; 57/2018).
@book{21f7d22df8ba4691b7cefc524b7fa37d,
title = "Lobbarirekisterin kansainv{\"a}liset mallit",
abstract = "Raportissa tarkastellaan EU:n, Irlannin, Ison-Britannian, It{\"a}vallan ja Yhdysvaltain lobbarirekisterej{\"a} kolmesta n{\"a}k{\"o}kulmasta: 1) suhde kansainv{\"a}lisiin suosituksiin, 2) viranomaistoiminnan rooli ja 3) hy{\"o}dyt ja haitat. Tarkastelun kohteena olevat maat ovat seuranneet OECD:n ja Euroopan neuvoston suosituksia perustaessaan tai uudistaessaan lobbarirekisteri{\"a} (tosin Iso-Britannia vain osittain). Tehdyn selvityksen mukaan rekisterin yll{\"a}pito kuuluu julkiselle viranomaiselle, jonka toimivaltuudet ja resurssit vaihtelevat maittain. Hy{\"o}dyt ja haitat liittyv{\"a}t molemmat rekisterin sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}{\"a}n tietoon. Kaikkien tarkasteltujen j{\"a}rjestelmien kohdalla yhten{\"a} keskeisen{\"a} etuna on pidetty p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon l{\"a}pin{\"a}kyvyyden lis{\"a}{\"a}ntymist{\"a}. Monenlaiset ja kesken{\"a}{\"a}n erilaiset rekisterit lis{\"a}{\"a}v{\"a}t k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevan tiedon m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}, vaikka Ison-Britannian rekisteri tarjoaa niin v{\"a}h{\"a}n informaatiota, ettei se yksin{\"a}{\"a}n juuri lis{\"a}{\"a} tietoa p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon vaikuttamisesta. L{\"a}hes kaikkien mallien suhteen huolta aiheuttaa rekisterin sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}n tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus. Lobbauksen s{\"a}{\"a}ntelylle ei ole yht{\"a} kaikkiin konteksteihin sopivaa ratkaisua tai mallia. Lobbarirekisteri tulee aina sovittaa siihen yhteiskuntapoliittiseen ja hallinnolliseen kontekstiin, jossa edunvalvontaa ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon vaikuttamista on tarkoitus s{\"a}{\"a}nnell{\"a} ja valvoa. L{\"a}pin{\"a}kyvyytt{\"a} ja kansalaisten kyky{\"a} seurata ja valvoa p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoprosessia tulee edist{\"a}{\"a} monin eri tavoin, joista lobbarirekisteri on yksi, joskin t{\"a}rke{\"a}, tapa.",
keywords = "513 Oikeustiede, lobbaus, edunvalvonta, s{\"a}{\"a}ntely, lobbarirekisteri",
author = "Korkea-aho, {Hanna Emilia} and Tiensuu, {Paul Aleksi}",
year = "2018",
month = "9",
language = "suomi",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Valtioneuvoston kanslia",
number = "57/2018",
address = "Suomi",

}

Korkea-aho, HE & Tiensuu, PA 2018, Lobbarirekisterin kansainväliset mallit. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja , Nro 57/2018, Valtioneuvoston kanslia, Helsinki.

Lobbarirekisterin kansainväliset mallit. / Korkea-aho, Hanna Emilia; Tiensuu, Paul Aleksi.

Helsinki : Valtioneuvoston kanslia, 2018. 148 s. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja ; Nro 57/2018).

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraportti

TY - BOOK

T1 - Lobbarirekisterin kansainväliset mallit

AU - Korkea-aho, Hanna Emilia

AU - Tiensuu, Paul Aleksi

PY - 2018/9

Y1 - 2018/9

N2 - Raportissa tarkastellaan EU:n, Irlannin, Ison-Britannian, Itävallan ja Yhdysvaltain lobbarirekisterejä kolmesta näkökulmasta: 1) suhde kansainvälisiin suosituksiin, 2) viranomaistoiminnan rooli ja 3) hyödyt ja haitat. Tarkastelun kohteena olevat maat ovat seuranneet OECD:n ja Euroopan neuvoston suosituksia perustaessaan tai uudistaessaan lobbarirekisteriä (tosin Iso-Britannia vain osittain). Tehdyn selvityksen mukaan rekisterin ylläpito kuuluu julkiselle viranomaiselle, jonka toimivaltuudet ja resurssit vaihtelevat maittain. Hyödyt ja haitat liittyvät molemmat rekisterin sisältämään tietoon. Kaikkien tarkasteltujen järjestelmien kohdalla yhtenä keskeisenä etuna on pidetty päätöksenteon läpinäkyvyyden lisääntymistä. Monenlaiset ja keskenään erilaiset rekisterit lisäävät käytettävissä olevan tiedon määrää, vaikka Ison-Britannian rekisteri tarjoaa niin vähän informaatiota, ettei se yksinään juuri lisää tietoa päätöksentekoon vaikuttamisesta. Lähes kaikkien mallien suhteen huolta aiheuttaa rekisterin sisältämän tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus. Lobbauksen sääntelylle ei ole yhtä kaikkiin konteksteihin sopivaa ratkaisua tai mallia. Lobbarirekisteri tulee aina sovittaa siihen yhteiskuntapoliittiseen ja hallinnolliseen kontekstiin, jossa edunvalvontaa ja päätöksentekoon vaikuttamista on tarkoitus säännellä ja valvoa. Läpinäkyvyyttä ja kansalaisten kykyä seurata ja valvoa päätöksentekoprosessia tulee edistää monin eri tavoin, joista lobbarirekisteri on yksi, joskin tärkeä, tapa.

AB - Raportissa tarkastellaan EU:n, Irlannin, Ison-Britannian, Itävallan ja Yhdysvaltain lobbarirekisterejä kolmesta näkökulmasta: 1) suhde kansainvälisiin suosituksiin, 2) viranomaistoiminnan rooli ja 3) hyödyt ja haitat. Tarkastelun kohteena olevat maat ovat seuranneet OECD:n ja Euroopan neuvoston suosituksia perustaessaan tai uudistaessaan lobbarirekisteriä (tosin Iso-Britannia vain osittain). Tehdyn selvityksen mukaan rekisterin ylläpito kuuluu julkiselle viranomaiselle, jonka toimivaltuudet ja resurssit vaihtelevat maittain. Hyödyt ja haitat liittyvät molemmat rekisterin sisältämään tietoon. Kaikkien tarkasteltujen järjestelmien kohdalla yhtenä keskeisenä etuna on pidetty päätöksenteon läpinäkyvyyden lisääntymistä. Monenlaiset ja keskenään erilaiset rekisterit lisäävät käytettävissä olevan tiedon määrää, vaikka Ison-Britannian rekisteri tarjoaa niin vähän informaatiota, ettei se yksinään juuri lisää tietoa päätöksentekoon vaikuttamisesta. Lähes kaikkien mallien suhteen huolta aiheuttaa rekisterin sisältämän tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus. Lobbauksen sääntelylle ei ole yhtä kaikkiin konteksteihin sopivaa ratkaisua tai mallia. Lobbarirekisteri tulee aina sovittaa siihen yhteiskuntapoliittiseen ja hallinnolliseen kontekstiin, jossa edunvalvontaa ja päätöksentekoon vaikuttamista on tarkoitus säännellä ja valvoa. Läpinäkyvyyttä ja kansalaisten kykyä seurata ja valvoa päätöksentekoprosessia tulee edistää monin eri tavoin, joista lobbarirekisteri on yksi, joskin tärkeä, tapa.

KW - 513 Oikeustiede

KW - lobbaus

KW - edunvalvonta

KW - sääntely

KW - lobbarirekisteri

M3 - Tutkimusraportti

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Lobbarirekisterin kansainväliset mallit

PB - Valtioneuvoston kanslia

CY - Helsinki

ER -

Korkea-aho HE, Tiensuu PA. Lobbarirekisterin kansainväliset mallit. Helsinki: Valtioneuvoston kanslia, 2018. 148 s. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja ; 57/2018).