Mäkkylän Adjutanttitalo

Timo Pekka Huomo

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraporttiAmmatillinen

Kuvaus

Tämä case-julkaisu liittyy Suomen akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan Smart Energy Transition (SET) -hankkeeseen (www.smartenergytransition.fi).

Mäkkylän Adjutanttitalo on Skanskan, Fortumin sekä ABB:n yhteinen älykkään sähköverkon hanke, johon teknologiayhtiö BaseN otettiin lisäksi mukaan toteuttamaan energiankulutuksen tiedonkeruujärjestelmän. Hankkeessa opittiin energiaa säästävien rakennusratkaisuiden yhdistämistä taloautomaatiojärjestelmään sekä monen eri osapuolen välisen yhteistyön
koordinointia vastaavanlaisissa hankkeissa. Adjutantin pohjalta tiedetään miten ratkaisut voidaan toteuttaa, ja siten toteutus on seuraavissa kohteissa myös halvempaa kuin tässä ensimmäisellä kerralla.

Taloon kehitettiin varsin kattava kodin seurantajärjestelmä, joka pystyy myös keräämään historiatietoa. Etenkin nettipohjainen palvelu on hyvin laaja, ja se antaa asukkaalle tarkkaa tietoa paitsi omasta energiankäytöstään, myös koko taloyhtiön käyttämästä ja tuottamasta energiasta. Asukkaalla on valmiudet pysyä kartalla siitä, mitä hänen talossaan tapahtuu sähkön-, lämmön- ja vedenkulutuksen suhteen. Osapuolet oppivat myös mitä tietoa ja missä
muodossa asukkaalle kannattaa energiankulutuksesta esittää.

Kuitenkaan teknisesti hyvin toimivat järjestelmät eivät yksinään riitä, vaan asukkaan käyttäytymisellä on hyvin suuri vaikutus energian kulutukseen. Huomattiin että tapoja motivoida asukasta ja taloyhtiötä hyödyntämään tehtyjä ratkaisuja voisi kehittää ja kannustaa, esimerkkinä tästä yhteisöllistäminen.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaAalto University
Vuosikerta2016
Painos9
Sivumäärä25
ISBN (elektroninen)978-952-60-7139-8
TilaJulkaistu - 1 syyskuuta 2016
Julkaistu ulkoisestiKyllä
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiAalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER
KustantajaAalto-yliopisto
Numero9
Vuosikerta2016
ISSN (painettu)1799-4950
ISSN (elektroninen)1799-4969

Lainaa tätä

Huomo, T. P. (2016). Mäkkylän Adjutanttitalo. (9 toim.) (Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER; Vuosikerta 2016, Nro 9). Helsinki: Aalto University.
Huomo, Timo Pekka. / Mäkkylän Adjutanttitalo. 9 toim. Helsinki : Aalto University, 2016. 25 Sivumäärä (Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER; 9).
@book{966c5989591445e7954307ec1290eda9,
title = "M{\"a}kkyl{\"a}n Adjutanttitalo",
abstract = "T{\"a}m{\"a} case-julkaisu liittyy Suomen akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan Smart Energy Transition (SET) -hankkeeseen (www.smartenergytransition.fi).M{\"a}kkyl{\"a}n Adjutanttitalo on Skanskan, Fortumin sek{\"a} ABB:n yhteinen {\"a}lykk{\"a}{\"a}n s{\"a}hk{\"o}verkon hanke, johon teknologiayhti{\"o} BaseN otettiin lis{\"a}ksi mukaan toteuttamaan energiankulutuksen tiedonkeruuj{\"a}rjestelm{\"a}n. Hankkeessa opittiin energiaa s{\"a}{\"a}st{\"a}vien rakennusratkaisuiden yhdist{\"a}mist{\"a} taloautomaatioj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n sek{\"a} monen eri osapuolen v{\"a}lisen yhteisty{\"o}nkoordinointia vastaavanlaisissa hankkeissa. Adjutantin pohjalta tiedet{\"a}{\"a}n miten ratkaisut voidaan toteuttaa, ja siten toteutus on seuraavissa kohteissa my{\"o}s halvempaa kuin t{\"a}ss{\"a} ensimm{\"a}isell{\"a} kerralla.Taloon kehitettiin varsin kattava kodin seurantaj{\"a}rjestelm{\"a}, joka pystyy my{\"o}s ker{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n historiatietoa. Etenkin nettipohjainen palvelu on hyvin laaja, ja se antaa asukkaalle tarkkaa tietoa paitsi omasta energiank{\"a}yt{\"o}st{\"a}{\"a}n, my{\"o}s koko taloyhti{\"o}n k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}st{\"a} ja tuottamasta energiasta. Asukkaalla on valmiudet pysy{\"a} kartalla siit{\"a}, mit{\"a} h{\"a}nen talossaan tapahtuu s{\"a}hk{\"o}n-, l{\"a}mm{\"o}n- ja vedenkulutuksen suhteen. Osapuolet oppivat my{\"o}s mit{\"a} tietoa ja miss{\"a}muodossa asukkaalle kannattaa energiankulutuksesta esitt{\"a}{\"a}. Kuitenkaan teknisesti hyvin toimivat j{\"a}rjestelm{\"a}t eiv{\"a}t yksin{\"a}{\"a}n riit{\"a}, vaan asukkaan k{\"a}ytt{\"a}ytymisell{\"a} on hyvin suuri vaikutus energian kulutukseen. Huomattiin ett{\"a} tapoja motivoida asukasta ja taloyhti{\"o}t{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n tehtyj{\"a} ratkaisuja voisi kehitt{\"a}{\"a} ja kannustaa, esimerkkin{\"a} t{\"a}st{\"a} yhteis{\"o}llist{\"a}minen.",
author = "Huomo, {Timo Pekka}",
year = "2016",
month = "9",
day = "1",
language = "suomi",
volume = "2016",
series = "Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER",
publisher = "Aalto University",
number = "9",
address = "Suomi",
edition = "9",

}

Huomo, TP 2016, Mäkkylän Adjutanttitalo. Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER, Nro 9, Vuosikerta 2016, Vuosikerta 2016, 9 toim, Aalto University, Helsinki.

Mäkkylän Adjutanttitalo. / Huomo, Timo Pekka.

9 toim. Helsinki : Aalto University, 2016. 25 s. (Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER; Vuosikerta 2016, Nro 9).

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiTutkimusraporttiAmmatillinen

TY - BOOK

T1 - Mäkkylän Adjutanttitalo

AU - Huomo, Timo Pekka

PY - 2016/9/1

Y1 - 2016/9/1

N2 - Tämä case-julkaisu liittyy Suomen akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan Smart Energy Transition (SET) -hankkeeseen (www.smartenergytransition.fi).Mäkkylän Adjutanttitalo on Skanskan, Fortumin sekä ABB:n yhteinen älykkään sähköverkon hanke, johon teknologiayhtiö BaseN otettiin lisäksi mukaan toteuttamaan energiankulutuksen tiedonkeruujärjestelmän. Hankkeessa opittiin energiaa säästävien rakennusratkaisuiden yhdistämistä taloautomaatiojärjestelmään sekä monen eri osapuolen välisen yhteistyönkoordinointia vastaavanlaisissa hankkeissa. Adjutantin pohjalta tiedetään miten ratkaisut voidaan toteuttaa, ja siten toteutus on seuraavissa kohteissa myös halvempaa kuin tässä ensimmäisellä kerralla.Taloon kehitettiin varsin kattava kodin seurantajärjestelmä, joka pystyy myös keräämään historiatietoa. Etenkin nettipohjainen palvelu on hyvin laaja, ja se antaa asukkaalle tarkkaa tietoa paitsi omasta energiankäytöstään, myös koko taloyhtiön käyttämästä ja tuottamasta energiasta. Asukkaalla on valmiudet pysyä kartalla siitä, mitä hänen talossaan tapahtuu sähkön-, lämmön- ja vedenkulutuksen suhteen. Osapuolet oppivat myös mitä tietoa ja missämuodossa asukkaalle kannattaa energiankulutuksesta esittää. Kuitenkaan teknisesti hyvin toimivat järjestelmät eivät yksinään riitä, vaan asukkaan käyttäytymisellä on hyvin suuri vaikutus energian kulutukseen. Huomattiin että tapoja motivoida asukasta ja taloyhtiötä hyödyntämään tehtyjä ratkaisuja voisi kehittää ja kannustaa, esimerkkinä tästä yhteisöllistäminen.

AB - Tämä case-julkaisu liittyy Suomen akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan Smart Energy Transition (SET) -hankkeeseen (www.smartenergytransition.fi).Mäkkylän Adjutanttitalo on Skanskan, Fortumin sekä ABB:n yhteinen älykkään sähköverkon hanke, johon teknologiayhtiö BaseN otettiin lisäksi mukaan toteuttamaan energiankulutuksen tiedonkeruujärjestelmän. Hankkeessa opittiin energiaa säästävien rakennusratkaisuiden yhdistämistä taloautomaatiojärjestelmään sekä monen eri osapuolen välisen yhteistyönkoordinointia vastaavanlaisissa hankkeissa. Adjutantin pohjalta tiedetään miten ratkaisut voidaan toteuttaa, ja siten toteutus on seuraavissa kohteissa myös halvempaa kuin tässä ensimmäisellä kerralla.Taloon kehitettiin varsin kattava kodin seurantajärjestelmä, joka pystyy myös keräämään historiatietoa. Etenkin nettipohjainen palvelu on hyvin laaja, ja se antaa asukkaalle tarkkaa tietoa paitsi omasta energiankäytöstään, myös koko taloyhtiön käyttämästä ja tuottamasta energiasta. Asukkaalla on valmiudet pysyä kartalla siitä, mitä hänen talossaan tapahtuu sähkön-, lämmön- ja vedenkulutuksen suhteen. Osapuolet oppivat myös mitä tietoa ja missämuodossa asukkaalle kannattaa energiankulutuksesta esittää. Kuitenkaan teknisesti hyvin toimivat järjestelmät eivät yksinään riitä, vaan asukkaan käyttäytymisellä on hyvin suuri vaikutus energian kulutukseen. Huomattiin että tapoja motivoida asukasta ja taloyhtiötä hyödyntämään tehtyjä ratkaisuja voisi kehittää ja kannustaa, esimerkkinä tästä yhteisöllistäminen.

M3 - Tutkimusraportti

VL - 2016

T3 - Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER

BT - Mäkkylän Adjutanttitalo

PB - Aalto University

CY - Helsinki

ER -

Huomo TP. Mäkkylän Adjutanttitalo. 9 toim. Helsinki: Aalto University, 2016. 25 s. (Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER; 9).