Maallikkohypnoosiin liittynyt akuutti skitsofreenistyyppinen psykoosi

Hannu Lauerma, Jorma K. Oksanen

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Vaik­ka hyp­noosia pi­detään var­sin haitat­to­mana hoito­muo­tona, kirjal­li­suu­dessa on ku­vattu sen varo­mat­tomaan käyt­töön liitty­neitä kompli­kaa­tioita, ku­ten disso­sia­tii­visia ja lyhyt­kes­toisia psy­koot­tisia ti­loja. Yli 50-vuotiaan aiem­min ter­veen ja työelä­mässä menes­tyneen nai­sen akuutti skit­sof­ree­nis­tyyp­pinen ­psy­koot­tinen häi­riö al­koi varo­mat­to­masti käy­tetyn maallik­ko­hyp­noosin yhtey­dessä. Po­tilas ko­keili sel­laista ensim­mäistä ker­taa, ja hä­nen koke­mansa hallu­si­naatiot ja harha­luulot liit­tyivät yksi­nomaan hyp­noosiin. Po­tilaan oi­reistoon liit­tyi vaaral­lisia piir­teitä, ku­ten har­haääniä, jot­ka kehot­tivat hän­tä riski­käyt­täy­ty­miseen liiken­teessä. Ly­hyen sairaa­la­hoidon jäl­keen po­tilas voi seuran­nassa hy­vin. Hyp­noosia tu­lisi käyt­tää vain valvo­tusti tervey­den­huol­lossa.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiSuomen lääkärilehti
Vuosikerta71
Numero19
Sivut1384-1385
Sivumäärä2
ISSN0039-5560
TilaJulkaistu - 2016
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Tieteenalat

  • 3124 Neurologia ja psykiatria

Lainaa tätä

Lauerma, Hannu ; Oksanen, Jorma K. / Maallikkohypnoosiin liittynyt akuutti skitsofreenistyyppinen psykoosi. Julkaisussa: Suomen lääkärilehti. 2016 ; Vuosikerta 71, Nro 19. Sivut 1384-1385.
@article{1502c6f3056e4d1bb5b51b130918f093,
title = "Maallikkohypnoosiin liittynyt akuutti skitsofreenistyyppinen psykoosi",
abstract = "Vaik­ka hyp­noosia pi­det{\"a}{\"a}n var­sin haitat­to­mana hoito­muo­tona, kirjal­li­suu­dessa on ku­vattu sen varo­mat­tomaan k{\"a}yt­t{\"o}{\"o}n liitty­neit{\"a} kompli­kaa­tioita, ku­ten disso­sia­tii­visia ja lyhyt­kes­toisia psy­koot­tisia ti­loja. Yli 50-vuotiaan aiem­min ter­veen ja ty{\"o}el{\"a}­m{\"a}ss{\"a} menes­tyneen nai­sen akuutti skit­sof­ree­nis­tyyp­pinen ­psy­koot­tinen h{\"a}i­ri{\"o} al­koi varo­mat­to­masti k{\"a}y­tetyn maallik­ko­hyp­noosin yhtey­dess{\"a}. Po­tilas ko­keili sel­laista ensim­m{\"a}ist{\"a} ker­taa, ja h{\"a}­nen koke­mansa hallu­si­naatiot ja harha­luulot liit­tyiv{\"a}t yksi­nomaan hyp­noosiin. Po­tilaan oi­reistoon liit­tyi vaaral­lisia piir­teit{\"a}, ku­ten har­ha{\"a}{\"a}ni{\"a}, jot­ka kehot­tivat h{\"a}n­t{\"a} riski­k{\"a}yt­t{\"a}y­ty­miseen liiken­teess{\"a}. Ly­hyen sairaa­la­hoidon j{\"a}l­keen po­tilas voi seuran­nassa hy­vin. Hyp­noosia tu­lisi k{\"a}yt­t{\"a}{\"a} vain valvo­tusti tervey­den­huol­lossa.",
keywords = "Hypnosis, Schizophrenia, +etiology, 3124 Neurologia ja psykiatria",
author = "Hannu Lauerma and Oksanen, {Jorma K.}",
year = "2016",
language = "suomi",
volume = "71",
pages = "1384--1385",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "19",

}

Maallikkohypnoosiin liittynyt akuutti skitsofreenistyyppinen psykoosi. / Lauerma, Hannu; Oksanen, Jorma K.

julkaisussa: Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 71, Nro 19, 2016, s. 1384-1385.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Maallikkohypnoosiin liittynyt akuutti skitsofreenistyyppinen psykoosi

AU - Lauerma, Hannu

AU - Oksanen, Jorma K.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Vaik­ka hyp­noosia pi­detään var­sin haitat­to­mana hoito­muo­tona, kirjal­li­suu­dessa on ku­vattu sen varo­mat­tomaan käyt­töön liitty­neitä kompli­kaa­tioita, ku­ten disso­sia­tii­visia ja lyhyt­kes­toisia psy­koot­tisia ti­loja. Yli 50-vuotiaan aiem­min ter­veen ja työelä­mässä menes­tyneen nai­sen akuutti skit­sof­ree­nis­tyyp­pinen ­psy­koot­tinen häi­riö al­koi varo­mat­to­masti käy­tetyn maallik­ko­hyp­noosin yhtey­dessä. Po­tilas ko­keili sel­laista ensim­mäistä ker­taa, ja hä­nen koke­mansa hallu­si­naatiot ja harha­luulot liit­tyivät yksi­nomaan hyp­noosiin. Po­tilaan oi­reistoon liit­tyi vaaral­lisia piir­teitä, ku­ten har­haääniä, jot­ka kehot­tivat hän­tä riski­käyt­täy­ty­miseen liiken­teessä. Ly­hyen sairaa­la­hoidon jäl­keen po­tilas voi seuran­nassa hy­vin. Hyp­noosia tu­lisi käyt­tää vain valvo­tusti tervey­den­huol­lossa.

AB - Vaik­ka hyp­noosia pi­detään var­sin haitat­to­mana hoito­muo­tona, kirjal­li­suu­dessa on ku­vattu sen varo­mat­tomaan käyt­töön liitty­neitä kompli­kaa­tioita, ku­ten disso­sia­tii­visia ja lyhyt­kes­toisia psy­koot­tisia ti­loja. Yli 50-vuotiaan aiem­min ter­veen ja työelä­mässä menes­tyneen nai­sen akuutti skit­sof­ree­nis­tyyp­pinen ­psy­koot­tinen häi­riö al­koi varo­mat­to­masti käy­tetyn maallik­ko­hyp­noosin yhtey­dessä. Po­tilas ko­keili sel­laista ensim­mäistä ker­taa, ja hä­nen koke­mansa hallu­si­naatiot ja harha­luulot liit­tyivät yksi­nomaan hyp­noosiin. Po­tilaan oi­reistoon liit­tyi vaaral­lisia piir­teitä, ku­ten har­haääniä, jot­ka kehot­tivat hän­tä riski­käyt­täy­ty­miseen liiken­teessä. Ly­hyen sairaa­la­hoidon jäl­keen po­tilas voi seuran­nassa hy­vin. Hyp­noosia tu­lisi käyt­tää vain valvo­tusti tervey­den­huol­lossa.

KW - Hypnosis

KW - Schizophrenia

KW - +etiology

KW - 3124 Neurologia ja psykiatria

M3 - Katsausartikkeli

VL - 71

SP - 1384

EP - 1385

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 19

ER -