Maksa kampylobakterioosin riskielintarvikkeena

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKonferenssiartikkeliAmmatillinen

Abstrakti

Suomessa raportoidaan vuosittain n. 4500 laboratoriovarmistettua kampylobakterioosi-tautitapausta. Kampylobakteeri onkin yleisin suolistotulehduksia aiheuttava bakteeri Suomessa ja maailmalla. Kotimaisten tautitapausten osuus on kasvanut viime vuosina eikä syytä tähän tunneta. Raakaa tai huonosti kypsennettyä broilerin lihaa pidetään yleisesti yhtenä merkittävimmistä tartunnanlähteistä, mutta suomalainen broilerinliha on kuitenkin suhteellisen harvoin kampylobakteereilla kontaminoitunutta. Naudanlihasta ja raakamaidosta kampylobakteereja havaitaan vielä harvemmin. Maailmalla on viime vuosina raportoitu useita maksaan liittyviä kampylobakterioosi-epidemioita. Kanadalaisessa tapaus-verrokki-tutkimuksessa vasikan maksa nousi merkittäväksi kampylobakterioosin riskitekijäksi. Suurin riski tartunnan saamiselle liittyi raa’an tai huonosti kypsennetyn maksan syömiseen. Tuoreiden tutkimusten valossa tuore naudan maksa on usein kampylobakteereilla saastunutta, myös Suomessa. Kampylobakteerit säilyvät hyvin maksassa jääkaappilämpötilassa, mutta ne voidaan tuhota perusteellisella kypsennyksellä ja pitoisuuksia alentaa huomattavasti pakastuksella.
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoEläinlääkäripäivien luentokokoelma 2020 : eLuentokokelma 2020 luentotiivistelmä
Sivumäärä3
KustantajaSuomen Eläinlääkäriliitto
Julkaisupäivä2020
Sivut202-204
ISBN (painettu)978-952-69518-0-5
ISBN (elektroninen)978-951-95248-9-4
TilaJulkaistu - 2020
OKM-julkaisutyyppiD3 Artikkeli ammatillisessa konferenssijulkaisussa
TapahtumaEläinlääkäripäivät 2020 -
Kesto: 16 syysk. 202018 syysk. 2020

Tieteenalat

  • 413 Eläinlääketiede

Siteeraa tätä