”Matematiikka on värikäs matto” – matematiikan opettajiksi opiskelevien metaforia matematiikasta

  Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

  Abstrakti

  Tässä tutkimuksessa tarkastellaan matematiikan aineenopettajaopiskelijoiden matematiikkauskomuksia käyttäen apuna metaforia, jotka opiskelijat kirjoittivat opintojensa aikana oman reflektointinsa tueksi. Opettajaopiskelijoiden matema- tiikkauskomuksia on tutkittu paljon sekä lomaketutkimuksin että haastatteluin. Tutkimuksen kohteena ovat usein olleet luokanopettajaopiskelijat, joille mate- matiikka, toisin kuin aineenopettajille, on yksi lukuisista opetettavista aineista ja saattaa näyttäytyä jopa vaikeana ja pelottavana. Tämän tutkimuksen tavoittee- na on tarkastella, millaisilla metaforilla tulevat matematiikan opettajat (N = 50) pedagogisten opintojensa alussa kuvailevat matematiikkaa. Aineisto analysoi- tiin ja luokiteltiin aiemman tutkimustiedon mukaisesti viiteen pääluokkaan: ma- tematiikka on ... rakenne, matka, työväline, peli tai kieli. Aineenopettajaopiskeli- joiden metaforat matematiikasta sijoittuvat pääosin kolmeen luokkaan, matka, kieli ja rakenne, ja ne heijastelevat opiskelijoiden omia kokemuksia matematiikan oppimisesta.
  Alkuperäiskielisuomi
  OtsikkoMatematiikan ja luonnontieteiden opetuksen ajankohtaista tutkimusta
  ToimittajatHeidi Krzywacki, Kalle Juuti, Jarkko Lampiselkä
  Sivumäärä16
  JulkaisupaikkaHelsinki
  KustantajaSuomen ainedidaktinen tutkimusseura ry
  Julkaisupäivä2012
  Sivut99-114
  ISBN (painettu)978-952-5993-02-8
  ISBN (elektroninen)978-952-5993-03-5
  TilaJulkaistu - 2012
  OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

  Julkaisusarja

  NimiSuomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja / Ainedidaktisia tutkimuksia
  Numero2
  ISSN (painettu)1799-9596
  ISSN (elektroninen)1799-960x

  Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet

  Siteeraa tätä

  Portaankorva-Koivisto, P. (2012). ”Matematiikka on värikäs matto” – matematiikan opettajiksi opiskelevien metaforia matematiikasta. teoksessa H. Krzywacki, K. Juuti, & J. Lampiselkä (Toimittajat), Matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen ajankohtaista tutkimusta (Sivut 99-114). (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja / Ainedidaktisia tutkimuksia; Nro 2). Helsinki: Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry.