Mathematical Explanations and Mathematical Applications

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Alkuperäiskielienglanti
OtsikkoHandbook of The Mathematics of The Arts and Sciences
ToimittajatBharath Sriraman
KustantajaSpringer
Julkaisupäivä23 joulukuuta 2018
Sivut1-16
ISBN (painettu)978-3-319-57071-6
ISBN (elektroninen)978-3-319-57072-3
TilaJulkaistu - 23 joulukuuta 2018
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

• 111 Matematiikka

Pantsar, M. (2018). Mathematical Explanations and Mathematical Applications. teoksessa B. Sriraman (Toimittaja), Handbook of The Mathematics of The Arts and Sciences (Sivut 1-16). Springer.
Pantsar, Markus. / Mathematical Explanations and Mathematical Applications. Handbook of The Mathematics of The Arts and Sciences. Toimittaja / Bharath Sriraman. Springer, 2018. Sivut 1-16
@inbook{ed8f8aee7b634d8fbc06394819247369,
title = "Mathematical Explanations and Mathematical Applications",
abstract = "One of the key questions in the philosophy of mathematics is the role and status of mathematical applications in the natural sciences. The importance of mathematics for science is indisputable, but philosophers have disagreed on what the relation between mathematical theories and scientific theories are. This chapter presents these topics through a distinction between mathematical applications and mathematical explanations. Particularly important is the question whether mathematical applications are ever indispensable. If so, it has often been argued, such applications should count as proper mathematical explanations. Following Quine, many philosophers have also contended that if there are indispensable mathematical applications in the natural sciences, then the mathematical objects posited in those applications have an independent existence like the scientific objects. Thus the question of mathematical explanations and applications has an important relevance for the ontology of mathematics.",
keywords = "111 Mathematics",
author = "Markus Pantsar",
year = "2018",
month = "12",
day = "23",
language = "English",
isbn = "978-3-319-57071-6",
pages = "1--16",
editor = "Bharath Sriraman",
booktitle = "Handbook of The Mathematics of The Arts and Sciences",
publisher = "Springer",
address = "International",

Pantsar, M 2018, Mathematical Explanations and Mathematical Applications. julkaisussa B Sriraman (Toimittaja), Handbook of The Mathematics of The Arts and Sciences. Springer, Sivut 1-16.

Mathematical Explanations and Mathematical Applications. / Pantsar, Markus.

Handbook of The Mathematics of The Arts and Sciences. toim. / Bharath Sriraman. Springer, 2018. s. 1-16.

TY - CHAP

T1 - Mathematical Explanations and Mathematical Applications

AU - Pantsar, Markus

PY - 2018/12/23

Y1 - 2018/12/23

N2 - One of the key questions in the philosophy of mathematics is the role and status of mathematical applications in the natural sciences. The importance of mathematics for science is indisputable, but philosophers have disagreed on what the relation between mathematical theories and scientific theories are. This chapter presents these topics through a distinction between mathematical applications and mathematical explanations. Particularly important is the question whether mathematical applications are ever indispensable. If so, it has often been argued, such applications should count as proper mathematical explanations. Following Quine, many philosophers have also contended that if there are indispensable mathematical applications in the natural sciences, then the mathematical objects posited in those applications have an independent existence like the scientific objects. Thus the question of mathematical explanations and applications has an important relevance for the ontology of mathematics.

AB - One of the key questions in the philosophy of mathematics is the role and status of mathematical applications in the natural sciences. The importance of mathematics for science is indisputable, but philosophers have disagreed on what the relation between mathematical theories and scientific theories are. This chapter presents these topics through a distinction between mathematical applications and mathematical explanations. Particularly important is the question whether mathematical applications are ever indispensable. If so, it has often been argued, such applications should count as proper mathematical explanations. Following Quine, many philosophers have also contended that if there are indispensable mathematical applications in the natural sciences, then the mathematical objects posited in those applications have an independent existence like the scientific objects. Thus the question of mathematical explanations and applications has an important relevance for the ontology of mathematics.

KW - 111 Mathematics

M3 - Chapter

SN - 978-3-319-57071-6

SP - 1