Melkein kuolematon johtaja

presidentti Kekkosen hautajaiset rituaalisena mediatapahtumana

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Alkuperäiskielisuomi
LehtiLähikuva : Turun elokuvakerho ry:n jäsenlehti
Vuosikerta29
Numero2
ISSN0782-3053
TilaJulkaistu - 2016
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Lisätietoja

Kun tärkeä poliittinen johtaja ja kansakunnan ykköshahmo kuolee, tulee hänen hautajaisistaan kansallinen mediatapahtuma. Urho Kekkosen kuollessa 1986 suomalainen yhteiskunta oli siirtynyt aikaan, jolloin median rooli yhteisön kokoajana ja sosiaalisen todellisuuden rakentajana ja uusintajana oli kasvanut merkittäväksi. Tarkastelemme tässä artikkelissa sitä, miten tuon aikaiset mediassa esitetyt ja tuotetut kuoleman rituaalit rakensivat Kekkosen yksinvaltaisen johtajuuden kulttia osana suomalaista poliittista kulttuuria. Analysoimme sitä, minkälaisten elementtien kautta Kekkonen johtajana symboloi kansakuntaa ja miten nuo elementit tulivat esiin hänen kuolemaansa ja hautajaisiaan käsittelevässä media-aineistossa. Aineistossa Kekkonen piirtyy ylivertaiseksi johtajaksi, kansallisen poliittisen perheen päämieheksi, suvereeniksi suurmieheksi ja kansan ystäväksi, joka kaitsee alamaisiaan lujasti mutta isällisesti suojellen kansakuntaa ulkopuolisilta uhilta. Lopuksi pohdimme Kekkosen kuoleman rituaaleja vallan siirtymänä ja eräänlaisina seremoniallisina jäähyväisinä: osana hidasta siirtymää kohti toisenlaista poliittista kulttuuria.
Volume:
Proceeding volume:

Tieteenalat

  • 518 Media- ja viestintätieteet

Lainaa tätä

@article{5dcf021d724c472aadc82cdb1c6b6bf7,
title = "Melkein kuolematon johtaja: presidentti Kekkosen hautajaiset rituaalisena mediatapahtumana",
keywords = "518 Media- ja viestint{\"a}tieteet",
author = "Sumiala, {Johanna Maaria} and Lounasmeri, {Lotta Inari}",
note = "Kun t{\"a}rke{\"a} poliittinen johtaja ja kansakunnan ykk{\"o}shahmo kuolee, tulee h{\"a}nen hautajaisistaan kansallinen mediatapahtuma. Urho Kekkosen kuollessa 1986 suomalainen yhteiskunta oli siirtynyt aikaan, jolloin median rooli yhteis{\"o}n kokoajana ja sosiaalisen todellisuuden rakentajana ja uusintajana oli kasvanut merkitt{\"a}v{\"a}ksi. Tarkastelemme t{\"a}ss{\"a} artikkelissa sit{\"a}, miten tuon aikaiset mediassa esitetyt ja tuotetut kuoleman rituaalit rakensivat Kekkosen yksinvaltaisen johtajuuden kulttia osana suomalaista poliittista kulttuuria. Analysoimme sit{\"a}, mink{\"a}laisten elementtien kautta Kekkonen johtajana symboloi kansakuntaa ja miten nuo elementit tulivat esiin h{\"a}nen kuolemaansa ja hautajaisiaan k{\"a}sittelev{\"a}ss{\"a} media-aineistossa. Aineistossa Kekkonen piirtyy ylivertaiseksi johtajaksi, kansallisen poliittisen perheen p{\"a}{\"a}mieheksi, suvereeniksi suurmieheksi ja kansan yst{\"a}v{\"a}ksi, joka kaitsee alamaisiaan lujasti mutta is{\"a}llisesti suojellen kansakuntaa ulkopuolisilta uhilta. Lopuksi pohdimme Kekkosen kuoleman rituaaleja vallan siirtym{\"a}n{\"a} ja er{\"a}{\"a}nlaisina seremoniallisina j{\"a}{\"a}hyv{\"a}isin{\"a}: osana hidasta siirtym{\"a}{\"a} kohti toisenlaista poliittista kulttuuria. Volume: Proceeding volume:",
year = "2016",
language = "suomi",
volume = "29",
journal = "L{\"a}hikuva : Turun elokuvakerho ry:n j{\"a}senlehti",
issn = "0782-3053",
publisher = "Turun elokuvakerho",
number = "2",

}

Melkein kuolematon johtaja : presidentti Kekkosen hautajaiset rituaalisena mediatapahtumana. / Sumiala, Johanna Maaria; Lounasmeri, Lotta Inari.

julkaisussa: Lähikuva : Turun elokuvakerho ry:n jäsenlehti, Vuosikerta 29, Nro 2, 2016.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Melkein kuolematon johtaja

T2 - presidentti Kekkosen hautajaiset rituaalisena mediatapahtumana

AU - Sumiala, Johanna Maaria

AU - Lounasmeri, Lotta Inari

N1 - Kun tärkeä poliittinen johtaja ja kansakunnan ykköshahmo kuolee, tulee hänen hautajaisistaan kansallinen mediatapahtuma. Urho Kekkosen kuollessa 1986 suomalainen yhteiskunta oli siirtynyt aikaan, jolloin median rooli yhteisön kokoajana ja sosiaalisen todellisuuden rakentajana ja uusintajana oli kasvanut merkittäväksi. Tarkastelemme tässä artikkelissa sitä, miten tuon aikaiset mediassa esitetyt ja tuotetut kuoleman rituaalit rakensivat Kekkosen yksinvaltaisen johtajuuden kulttia osana suomalaista poliittista kulttuuria. Analysoimme sitä, minkälaisten elementtien kautta Kekkonen johtajana symboloi kansakuntaa ja miten nuo elementit tulivat esiin hänen kuolemaansa ja hautajaisiaan käsittelevässä media-aineistossa. Aineistossa Kekkonen piirtyy ylivertaiseksi johtajaksi, kansallisen poliittisen perheen päämieheksi, suvereeniksi suurmieheksi ja kansan ystäväksi, joka kaitsee alamaisiaan lujasti mutta isällisesti suojellen kansakuntaa ulkopuolisilta uhilta. Lopuksi pohdimme Kekkosen kuoleman rituaaleja vallan siirtymänä ja eräänlaisina seremoniallisina jäähyväisinä: osana hidasta siirtymää kohti toisenlaista poliittista kulttuuria. Volume: Proceeding volume:

PY - 2016

Y1 - 2016

KW - 518 Media- ja viestintätieteet

M3 - Artikkeli

VL - 29

JO - Lähikuva : Turun elokuvakerho ry:n jäsenlehti

JF - Lähikuva : Turun elokuvakerho ry:n jäsenlehti

SN - 0782-3053

IS - 2

ER -