Melkein kuolematon johtaja

Numero2
ISSN0782-3053
TilaJulkaistu - 2016
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Lisätietoja

Volume:
Proceeding volume:

• 518 Media- ja viestintätieteet

@article{5dcf021d724c472aadc82cdb1c6b6bf7,
title = "Melkein kuolematon johtaja: presidentti Kekkosen hautajaiset rituaalisena mediatapahtumana",
keywords = "518 Media- ja viestint{\"a}tieteet",
author = "Sumiala, {Johanna Maaria} and Lounasmeri, {Lotta Inari}",
note = "Kun t{\"a}rke{\"a} poliittinen johtaja ja kansakunnan ykk{\"o}shahmo kuolee, tulee h{\"a}nen hautajaisistaan kansallinen mediatapahtuma. Urho Kekkosen kuollessa 1986 suomalainen yhteiskunta oli siirtynyt aikaan, jolloin median rooli yhteis{\"o}n kokoajana ja sosiaalisen todellisuuden rakentajana ja uusintajana oli kasvanut merkitt{\"a}v{\"a}ksi. Tarkastelemme t{\"a}ss{\"a} artikkelissa sit{\"a}, miten tuon aikaiset mediassa esitetyt ja tuotetut kuoleman rituaalit rakensivat Kekkosen yksinvaltaisen johtajuuden kulttia osana suomalaista poliittista kulttuuria. Analysoimme sit{\"a}, mink{\"a}laisten elementtien kautta Kekkonen johtajana symboloi kansakuntaa ja miten nuo elementit tulivat esiin h{\"a}nen kuolemaansa ja hautajaisiaan k{\"a}sittelev{\"a}ss{\"a} media-aineistossa. Aineistossa Kekkonen piirtyy ylivertaiseksi johtajaksi, kansallisen poliittisen perheen p{\"a}{\"a}mieheksi, suvereeniksi suurmieheksi ja kansan yst{\"a}v{\"a}ksi, joka kaitsee alamaisiaan lujasti mutta is{\"a}llisesti suojellen kansakuntaa ulkopuolisilta uhilta. Lopuksi pohdimme Kekkosen kuoleman rituaaleja vallan siirtym{\"a}n{\"a} ja er{\"a}{\"a}nlaisina seremoniallisina j{\"a}{\"a}hyv{\"a}isin{\"a}: osana hidasta siirtym{\"a}{\"a} kohti toisenlaista poliittista kulttuuria. Volume: Proceeding volume:",
year = "2016",
language = "suomi",
volume = "29",
journal = "L{\"a}hikuva : Turun elokuvakerho ry:n j{\"a}senlehti",
issn = "0782-3053",
publisher = "Turun elokuvakerho",
number = "2",

Melkein kuolematon johtaja : presidentti Kekkosen hautajaiset rituaalisena mediatapahtumana. / Sumiala, Johanna Maaria; Lounasmeri, Lotta Inari.

julkaisussa: Lähikuva : Turun elokuvakerho ry:n jäsenlehti, Vuosikerta 29, Nro 2, 2016.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Melkein kuolematon johtaja

T2 - presidentti Kekkosen hautajaiset rituaalisena mediatapahtumana