Mitä PCSK9:n estäjät tuovat familiaalisen hyperkolesterolemian hoitoon?

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

PCSK9:n estäjät vähentävät LDL-reseptorien tuhoutumista maksasoluissa ja lisäävät niiden määrää maksasolujen pinnalla tehostaen LDL-hiukkasten poistumista verenkierrosta. Uusimmat tutkimustulokset viittaavat siihen, että vaikeahoitoisessa FH-taudissa LDL-kolesteroliarvot voidaan statiinin ja PCSK9:n estäjän yhdistelmällä saada hoitotavoitteeseen, mikä on nykyisin käytössä olevilla lääkkeillä ollut vain harvoin mahdollista. Statiinin ja PCSK9:n estäjän yhdistelmän avulla voidaan vähentää FH:n aiheuttamaa valtimotaudin riskiä merkittävästi, ehkä jopa eliminoida se. PCSK9:n estäjät mahdollistavat LDL-kolesterolitason tehokkaan alentamisen myös silloin, kun statiinihoito ei ole mahdollista merkittävien haittavaikutusten vuoksi. Ennen kuin uusien PCSK9:n estäjien hyödyntäminen tulee ajankohtaiseksi, on tehostettava diagnostiikkaa ja saatava mahdollisimman moni suomalainen FH-potilas hoidon piiriin. Lisäksi on tehostettava jo diagnosoitujen potilaiden hoitoa perinteisillä lääkkeillä.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiSuomen lääkärilehti
Vuosikerta70
Numero48
Sivut3291-3296
Sivumäärä6
ISSN0039-5560
TilaJulkaistu - 2015
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Tieteenalat

  • 3121 Sisätaudit

Lainaa tätä

@article{135aac67536b43289235e592b73df1c2,
title = "Mit{\"a} PCSK9:n est{\"a}j{\"a}t tuovat familiaalisen hyperkolesterolemian hoitoon?",
abstract = "PCSK9:n est{\"a}j{\"a}t v{\"a}hent{\"a}v{\"a}t LDL-reseptorien tuhoutumista maksasoluissa ja lis{\"a}{\"a}v{\"a}t niiden m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} maksasolujen pinnalla tehostaen LDL-hiukkasten poistumista verenkierrosta. Uusimmat tutkimustulokset viittaavat siihen, ett{\"a} vaikeahoitoisessa FH-taudissa LDL-kolesteroliarvot voidaan statiinin ja PCSK9:n est{\"a}j{\"a}n yhdistelm{\"a}ll{\"a} saada hoitotavoitteeseen, mik{\"a} on nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevilla l{\"a}{\"a}kkeill{\"a} ollut vain harvoin mahdollista. Statiinin ja PCSK9:n est{\"a}j{\"a}n yhdistelm{\"a}n avulla voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} FH:n aiheuttamaa valtimotaudin riski{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti, ehk{\"a} jopa eliminoida se. PCSK9:n est{\"a}j{\"a}t mahdollistavat LDL-kolesterolitason tehokkaan alentamisen my{\"o}s silloin, kun statiinihoito ei ole mahdollista merkitt{\"a}vien haittavaikutusten vuoksi. Ennen kuin uusien PCSK9:n est{\"a}jien hy{\"o}dynt{\"a}minen tulee ajankohtaiseksi, on tehostettava diagnostiikkaa ja saatava mahdollisimman moni suomalainen FH-potilas hoidon piiriin. Lis{\"a}ksi on tehostettava jo diagnosoitujen potilaiden hoitoa perinteisill{\"a} l{\"a}{\"a}kkeill{\"a}.",
keywords = "3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Tikkanen, {Matti J.} and Kovanen, {Petri T.}",
year = "2015",
language = "suomi",
volume = "70",
pages = "3291--3296",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "48",

}

Mitä PCSK9:n estäjät tuovat familiaalisen hyperkolesterolemian hoitoon? / Tikkanen, Matti J.; Kovanen, Petri T.

julkaisussa: Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 70, Nro 48, 2015, s. 3291-3296.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Mitä PCSK9:n estäjät tuovat familiaalisen hyperkolesterolemian hoitoon?

AU - Tikkanen, Matti J.

AU - Kovanen, Petri T.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - PCSK9:n estäjät vähentävät LDL-reseptorien tuhoutumista maksasoluissa ja lisäävät niiden määrää maksasolujen pinnalla tehostaen LDL-hiukkasten poistumista verenkierrosta. Uusimmat tutkimustulokset viittaavat siihen, että vaikeahoitoisessa FH-taudissa LDL-kolesteroliarvot voidaan statiinin ja PCSK9:n estäjän yhdistelmällä saada hoitotavoitteeseen, mikä on nykyisin käytössä olevilla lääkkeillä ollut vain harvoin mahdollista. Statiinin ja PCSK9:n estäjän yhdistelmän avulla voidaan vähentää FH:n aiheuttamaa valtimotaudin riskiä merkittävästi, ehkä jopa eliminoida se. PCSK9:n estäjät mahdollistavat LDL-kolesterolitason tehokkaan alentamisen myös silloin, kun statiinihoito ei ole mahdollista merkittävien haittavaikutusten vuoksi. Ennen kuin uusien PCSK9:n estäjien hyödyntäminen tulee ajankohtaiseksi, on tehostettava diagnostiikkaa ja saatava mahdollisimman moni suomalainen FH-potilas hoidon piiriin. Lisäksi on tehostettava jo diagnosoitujen potilaiden hoitoa perinteisillä lääkkeillä.

AB - PCSK9:n estäjät vähentävät LDL-reseptorien tuhoutumista maksasoluissa ja lisäävät niiden määrää maksasolujen pinnalla tehostaen LDL-hiukkasten poistumista verenkierrosta. Uusimmat tutkimustulokset viittaavat siihen, että vaikeahoitoisessa FH-taudissa LDL-kolesteroliarvot voidaan statiinin ja PCSK9:n estäjän yhdistelmällä saada hoitotavoitteeseen, mikä on nykyisin käytössä olevilla lääkkeillä ollut vain harvoin mahdollista. Statiinin ja PCSK9:n estäjän yhdistelmän avulla voidaan vähentää FH:n aiheuttamaa valtimotaudin riskiä merkittävästi, ehkä jopa eliminoida se. PCSK9:n estäjät mahdollistavat LDL-kolesterolitason tehokkaan alentamisen myös silloin, kun statiinihoito ei ole mahdollista merkittävien haittavaikutusten vuoksi. Ennen kuin uusien PCSK9:n estäjien hyödyntäminen tulee ajankohtaiseksi, on tehostettava diagnostiikkaa ja saatava mahdollisimman moni suomalainen FH-potilas hoidon piiriin. Lisäksi on tehostettava jo diagnosoitujen potilaiden hoitoa perinteisillä lääkkeillä.

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 70

SP - 3291

EP - 3296

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 48

ER -