MRSA-kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta

Jaana Luokkakallio, Jari Kylmä, Mervi Roos, Toni Haapa, Tarja Suominen

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata suomalaisten metisilliiniresistentti staphylococcus aureus (MRSA) -kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta. Aineisto ja menetelmät: Aineisto kerättiin teemahaastatteluna kotona asuvilta MRSA-kantajilta (n=13) ja analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Tulokset: Tartunnan saamista koskevat kokemukset sisälsivät tiedon saamisen aiheuttamat tunnekokemukset ja kokemukset saadun tiedon riittävyydestä. Tieto MRSA-tartunnasta aiheutti useimmille voimakkaita tunteita, kuten aggressiivisuutta, häpeää, turvattomuutta, pelkoa, mielialan laskua ja kokemuksen syyllistämisestä. Tavassa, jolla tietoa annettiin, koettiin puutteita. Tietoja myös annettiin viivästyneesti. Päätelmät: MRSA-kantajat kokivat hoidossaan vaihtelevia eristyskäytäntöjä, epäjohdonmukaista suojaintenkäyttöä, eristyksen aiheuttamia vaikutuksia, MRSA-kantajuudesta johtuvia muutoksia hoidossa ja henkilökunnan ammattitaidon vaihtelevuutta. MRSA-kantajat kokivat tarvitsevansa lisää tietoa MRSA:sta ja sen leviämiseen liittyvistä varotoimista. Hoitohenkilökunnalle on syytä opettaa MRSA-kantajien kohtaamista ja ajantasaista tietoa MRSA-kantajuudesta. Hoitokäytäntöjä on syytä yhtenäistää.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiTutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti
Vuosikerta15
Numero3
Sivut32-40
Sivumäärä9
ISSN1459-4846
TilaJulkaistu - 2017
Julkaistu ulkoisestiKyllä
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Lisätietoja

English abstract

Tieteenalat

  • Communicable Diseases
  • +therapy
  • Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus
  • 316 Hoitotiede

Lainaa tätä

Luokkakallio, J., Kylmä, J., Roos, M., Haapa, T., & Suominen, T. (2017). MRSA-kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta. Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti, 15(3), 32-40.
Luokkakallio, Jaana ; Kylmä, Jari ; Roos, Mervi ; Haapa, Toni ; Suominen, Tarja. / MRSA-kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta. Julkaisussa: Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti. 2017 ; Vuosikerta 15, Nro 3. Sivut 32-40.
@article{156dc614aa084c45bd04ce2080246b3f,
title = "MRSA-kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta",
abstract = "Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata suomalaisten metisilliiniresistentti staphylococcus aureus (MRSA) -kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta. Aineisto ja menetelm{\"a}t: Aineisto ker{\"a}ttiin teemahaastatteluna kotona asuvilta MRSA-kantajilta (n=13) ja analysoitiin induktiivisella sis{\"a}ll{\"o}nanalyysilla. Tulokset: Tartunnan saamista koskevat kokemukset sis{\"a}lsiv{\"a}t tiedon saamisen aiheuttamat tunnekokemukset ja kokemukset saadun tiedon riitt{\"a}vyydest{\"a}. Tieto MRSA-tartunnasta aiheutti useimmille voimakkaita tunteita, kuten aggressiivisuutta, h{\"a}pe{\"a}{\"a}, turvattomuutta, pelkoa, mielialan laskua ja kokemuksen syyllist{\"a}misest{\"a}. Tavassa, jolla tietoa annettiin, koettiin puutteita. Tietoja my{\"o}s annettiin viiv{\"a}styneesti. P{\"a}{\"a}telm{\"a}t: MRSA-kantajat kokivat hoidossaan vaihtelevia eristysk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, ep{\"a}johdonmukaista suojaintenk{\"a}ytt{\"o}{\"a}, eristyksen aiheuttamia vaikutuksia, MRSA-kantajuudesta johtuvia muutoksia hoidossa ja henkil{\"o}kunnan ammattitaidon vaihtelevuutta. MRSA-kantajat kokivat tarvitsevansa lis{\"a}{\"a} tietoa MRSA:sta ja sen levi{\"a}miseen liittyvist{\"a} varotoimista. Hoitohenkil{\"o}kunnalle on syyt{\"a} opettaa MRSA-kantajien kohtaamista ja ajantasaista tietoa MRSA-kantajuudesta. Hoitok{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} on syyt{\"a} yhten{\"a}ist{\"a}{\"a}.",
keywords = "Communicable Diseases, +therapy, Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus, 316 Hoitotiede",
author = "Jaana Luokkakallio and Jari Kylm{\"a} and Mervi Roos and Toni Haapa and Tarja Suominen",
note = "English abstract",
year = "2017",
language = "suomi",
volume = "15",
pages = "32--40",
journal = "Tutkiva hoitoty{\"o} : hoitotieteellinen aikakauslehti",
issn = "1459-4846",
publisher = "Suomen Sairaanhoitajaliitto",
number = "3",

}

Luokkakallio, J, Kylmä, J, Roos, M, Haapa, T & Suominen, T 2017, 'MRSA-kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta', Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti, Vuosikerta 15, Nro 3, Sivut 32-40.

MRSA-kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta. / Luokkakallio, Jaana; Kylmä, Jari; Roos, Mervi; Haapa, Toni; Suominen, Tarja.

julkaisussa: Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti, Vuosikerta 15, Nro 3, 2017, s. 32-40.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - MRSA-kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta

AU - Luokkakallio, Jaana

AU - Kylmä, Jari

AU - Roos, Mervi

AU - Haapa, Toni

AU - Suominen, Tarja

N1 - English abstract

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata suomalaisten metisilliiniresistentti staphylococcus aureus (MRSA) -kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta. Aineisto ja menetelmät: Aineisto kerättiin teemahaastatteluna kotona asuvilta MRSA-kantajilta (n=13) ja analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Tulokset: Tartunnan saamista koskevat kokemukset sisälsivät tiedon saamisen aiheuttamat tunnekokemukset ja kokemukset saadun tiedon riittävyydestä. Tieto MRSA-tartunnasta aiheutti useimmille voimakkaita tunteita, kuten aggressiivisuutta, häpeää, turvattomuutta, pelkoa, mielialan laskua ja kokemuksen syyllistämisestä. Tavassa, jolla tietoa annettiin, koettiin puutteita. Tietoja myös annettiin viivästyneesti. Päätelmät: MRSA-kantajat kokivat hoidossaan vaihtelevia eristyskäytäntöjä, epäjohdonmukaista suojaintenkäyttöä, eristyksen aiheuttamia vaikutuksia, MRSA-kantajuudesta johtuvia muutoksia hoidossa ja henkilökunnan ammattitaidon vaihtelevuutta. MRSA-kantajat kokivat tarvitsevansa lisää tietoa MRSA:sta ja sen leviämiseen liittyvistä varotoimista. Hoitohenkilökunnalle on syytä opettaa MRSA-kantajien kohtaamista ja ajantasaista tietoa MRSA-kantajuudesta. Hoitokäytäntöjä on syytä yhtenäistää.

AB - Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata suomalaisten metisilliiniresistentti staphylococcus aureus (MRSA) -kantajien kokemuksia tartunnan saamisesta ja hoidosta. Aineisto ja menetelmät: Aineisto kerättiin teemahaastatteluna kotona asuvilta MRSA-kantajilta (n=13) ja analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Tulokset: Tartunnan saamista koskevat kokemukset sisälsivät tiedon saamisen aiheuttamat tunnekokemukset ja kokemukset saadun tiedon riittävyydestä. Tieto MRSA-tartunnasta aiheutti useimmille voimakkaita tunteita, kuten aggressiivisuutta, häpeää, turvattomuutta, pelkoa, mielialan laskua ja kokemuksen syyllistämisestä. Tavassa, jolla tietoa annettiin, koettiin puutteita. Tietoja myös annettiin viivästyneesti. Päätelmät: MRSA-kantajat kokivat hoidossaan vaihtelevia eristyskäytäntöjä, epäjohdonmukaista suojaintenkäyttöä, eristyksen aiheuttamia vaikutuksia, MRSA-kantajuudesta johtuvia muutoksia hoidossa ja henkilökunnan ammattitaidon vaihtelevuutta. MRSA-kantajat kokivat tarvitsevansa lisää tietoa MRSA:sta ja sen leviämiseen liittyvistä varotoimista. Hoitohenkilökunnalle on syytä opettaa MRSA-kantajien kohtaamista ja ajantasaista tietoa MRSA-kantajuudesta. Hoitokäytäntöjä on syytä yhtenäistää.

KW - Communicable Diseases

KW - +therapy

KW - Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus

KW - 316 Hoitotiede

M3 - Artikkeli

VL - 15

SP - 32

EP - 40

JO - Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti

JF - Tutkiva hoitotyö : hoitotieteellinen aikakauslehti

SN - 1459-4846

IS - 3

ER -