Näyttöön perustuva lääketiede

hyvä renki mutta huono isäntä

  Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

  Kuvaus

  Näyttöön perustuva lääketiede on saanut paljon innokkaita kannattajia, mutta siihen sisältyy käsitteellisiä ongelmia ja haitallisia lieveilmiöitä. Kyseessä ei ole uusi lääketieteen teoria eikä paradigma, vaikka alkuvaiheessa niin väitettiin. Hoito-ohjeet perustuvat erityisesti satunnaistettuihin tutkimuksiin ja meta-analyyseihin. Meta-analyyseihin liittyy kuitenkin paljon käsitteellisiä ja teknisiä ongelmia, ja satunnaistettujen kaksoissokkokokeiden asettaminen ihanteeksi johtaa lääkehoitojen suosimiseen ja toisenlaisten tutkimusasetelmien perusteettomaan väheksymiseen. Käsitys kliinisen lääketieteen luonteesta on vaarassa kapeutua, jos päähuomio potilaiden hoidossa kohdistuu satunnaistettuihin kokeisiin ja meta-analyyseihin. Todellinen hoito, jossa yksi hoitava lääkäri kantaa vastuuta yhden apua tarvitsevan potilaan hoidosta, on täynnä arvovalintoja, joista vain pieneen osaan näyttöön perustuva lääketiede voi antaa apua. Näyttöperustaan tukeutuminen on kuitenkin myös demokratisoinut kliinistä lääketiedettä, lisännyt kriittisyyttä vakiintuneita hoitoja kohtaan ja tuonut kliinikoiden ulottuville työkalukokoelman, josta on apua hoitopäätöksiä tehtäessä.
  Alkuperäiskielisuomi
  LehtiDuodecim
  Vuosikerta121
  Numero12
  Sivut1317-1325
  Sivumäärä9
  ISSN0012-7183
  TilaJulkaistu - 2005
  OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

  Tieteenalat

  • 314 Terveystieteet
  • näyttöön perustuva lääketiede
  • hoito-ohjeet
  • lääketiede
  • teoria
  • paradigmat
  • hoitomenetelmät
  • arvot
  • hoitotyö
  • hoitosuhde

  Lainaa tätä

  @article{c1e9853c8a604c0ca2f725f231ca2a6d,
  title = "N{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuva l{\"a}{\"a}ketiede: hyv{\"a} renki mutta huono is{\"a}nt{\"a}",
  abstract = "N{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuva l{\"a}{\"a}ketiede on saanut paljon innokkaita kannattajia, mutta siihen sis{\"a}ltyy k{\"a}sitteellisi{\"a} ongelmia ja haitallisia lieveilmi{\"o}it{\"a}. Kyseess{\"a} ei ole uusi l{\"a}{\"a}ketieteen teoria eik{\"a} paradigma, vaikka alkuvaiheessa niin v{\"a}itettiin. Hoito-ohjeet perustuvat erityisesti satunnaistettuihin tutkimuksiin ja meta-analyyseihin. Meta-analyyseihin liittyy kuitenkin paljon k{\"a}sitteellisi{\"a} ja teknisi{\"a} ongelmia, ja satunnaistettujen kaksoissokkokokeiden asettaminen ihanteeksi johtaa l{\"a}{\"a}kehoitojen suosimiseen ja toisenlaisten tutkimusasetelmien perusteettomaan v{\"a}heksymiseen. K{\"a}sitys kliinisen l{\"a}{\"a}ketieteen luonteesta on vaarassa kapeutua, jos p{\"a}{\"a}huomio potilaiden hoidossa kohdistuu satunnaistettuihin kokeisiin ja meta-analyyseihin. Todellinen hoito, jossa yksi hoitava l{\"a}{\"a}k{\"a}ri kantaa vastuuta yhden apua tarvitsevan potilaan hoidosta, on t{\"a}ynn{\"a} arvovalintoja, joista vain pieneen osaan n{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuva l{\"a}{\"a}ketiede voi antaa apua. N{\"a}ytt{\"o}perustaan tukeutuminen on kuitenkin my{\"o}s demokratisoinut kliinist{\"a} l{\"a}{\"a}ketiedett{\"a}, lis{\"a}nnyt kriittisyytt{\"a} vakiintuneita hoitoja kohtaan ja tuonut kliinikoiden ulottuville ty{\"o}kalukokoelman, josta on apua hoitop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} teht{\"a}ess{\"a}.",
  keywords = "314 Terveystieteet, n{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuva l{\"a}{\"a}ketiede, hoito-ohjeet, l{\"a}{\"a}ketiede, teoria, paradigmat, hoitomenetelm{\"a}t, arvot, hoitoty{\"o}, hoitosuhde, n{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuva l{\"a}{\"a}ketiede, hoito-ohjeet, l{\"a}{\"a}ketiede, teoria, paradigmat, hoitomenetelm{\"a}t, arvot, hoitoty{\"o}, hoitosuhde, n{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuva l{\"a}{\"a}ketiede, hoito-ohjeet, l{\"a}{\"a}ketiede, teoria, paradigmat, hoitomenetelm{\"a}t, arvot, hoitoty{\"o}, hoitosuhde",
  author = "Pekka Louhiala and Harri Hemil{\"a}",
  year = "2005",
  language = "suomi",
  volume = "121",
  pages = "1317--1325",
  journal = "Duodecim",
  issn = "0012-7183",
  publisher = "Kustannus Oy Duodecim",
  number = "12",

  }

  Näyttöön perustuva lääketiede : hyvä renki mutta huono isäntä. / Louhiala, Pekka; Hemilä, Harri.

  julkaisussa: Duodecim, Vuosikerta 121, Nro 12, 2005, s. 1317-1325.

  Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuKatsausartikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

  TY - JOUR

  T1 - Näyttöön perustuva lääketiede

  T2 - hyvä renki mutta huono isäntä

  AU - Louhiala, Pekka

  AU - Hemilä, Harri

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Näyttöön perustuva lääketiede on saanut paljon innokkaita kannattajia, mutta siihen sisältyy käsitteellisiä ongelmia ja haitallisia lieveilmiöitä. Kyseessä ei ole uusi lääketieteen teoria eikä paradigma, vaikka alkuvaiheessa niin väitettiin. Hoito-ohjeet perustuvat erityisesti satunnaistettuihin tutkimuksiin ja meta-analyyseihin. Meta-analyyseihin liittyy kuitenkin paljon käsitteellisiä ja teknisiä ongelmia, ja satunnaistettujen kaksoissokkokokeiden asettaminen ihanteeksi johtaa lääkehoitojen suosimiseen ja toisenlaisten tutkimusasetelmien perusteettomaan väheksymiseen. Käsitys kliinisen lääketieteen luonteesta on vaarassa kapeutua, jos päähuomio potilaiden hoidossa kohdistuu satunnaistettuihin kokeisiin ja meta-analyyseihin. Todellinen hoito, jossa yksi hoitava lääkäri kantaa vastuuta yhden apua tarvitsevan potilaan hoidosta, on täynnä arvovalintoja, joista vain pieneen osaan näyttöön perustuva lääketiede voi antaa apua. Näyttöperustaan tukeutuminen on kuitenkin myös demokratisoinut kliinistä lääketiedettä, lisännyt kriittisyyttä vakiintuneita hoitoja kohtaan ja tuonut kliinikoiden ulottuville työkalukokoelman, josta on apua hoitopäätöksiä tehtäessä.

  AB - Näyttöön perustuva lääketiede on saanut paljon innokkaita kannattajia, mutta siihen sisältyy käsitteellisiä ongelmia ja haitallisia lieveilmiöitä. Kyseessä ei ole uusi lääketieteen teoria eikä paradigma, vaikka alkuvaiheessa niin väitettiin. Hoito-ohjeet perustuvat erityisesti satunnaistettuihin tutkimuksiin ja meta-analyyseihin. Meta-analyyseihin liittyy kuitenkin paljon käsitteellisiä ja teknisiä ongelmia, ja satunnaistettujen kaksoissokkokokeiden asettaminen ihanteeksi johtaa lääkehoitojen suosimiseen ja toisenlaisten tutkimusasetelmien perusteettomaan väheksymiseen. Käsitys kliinisen lääketieteen luonteesta on vaarassa kapeutua, jos päähuomio potilaiden hoidossa kohdistuu satunnaistettuihin kokeisiin ja meta-analyyseihin. Todellinen hoito, jossa yksi hoitava lääkäri kantaa vastuuta yhden apua tarvitsevan potilaan hoidosta, on täynnä arvovalintoja, joista vain pieneen osaan näyttöön perustuva lääketiede voi antaa apua. Näyttöperustaan tukeutuminen on kuitenkin myös demokratisoinut kliinistä lääketiedettä, lisännyt kriittisyyttä vakiintuneita hoitoja kohtaan ja tuonut kliinikoiden ulottuville työkalukokoelman, josta on apua hoitopäätöksiä tehtäessä.

  KW - 314 Terveystieteet

  KW - näyttöön perustuva lääketiede

  KW - hoito-ohjeet

  KW - lääketiede

  KW - teoria

  KW - paradigmat

  KW - hoitomenetelmät

  KW - arvot

  KW - hoitotyö

  KW - hoitosuhde

  KW - näyttöön perustuva lääketiede

  KW - hoito-ohjeet

  KW - lääketiede

  KW - teoria

  KW - paradigmat

  KW - hoitomenetelmät

  KW - arvot

  KW - hoitotyö

  KW - hoitosuhde

  KW - näyttöön perustuva lääketiede

  KW - hoito-ohjeet

  KW - lääketiede

  KW - teoria

  KW - paradigmat

  KW - hoitomenetelmät

  KW - arvot

  KW - hoitotyö

  KW - hoitosuhde

  M3 - Katsausartikkeli

  VL - 121

  SP - 1317

  EP - 1325

  JO - Duodecim

  JF - Duodecim

  SN - 0012-7183

  IS - 12

  ER -