Neljäs sektori murtaa ja rakentaa kuntien hallintoa

Maija Elina Faehnle, Pasi Antero Mäenpää

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliYleistajuinen

Abstrakti

Kuntaorganisaation toiminta on tulevaisuudessa yhä enemmän verkostoyhteistyötä ja edellytysten luomista kuntalaisten toiminnalle, uskovat Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen vastaajat. Meneillään oleva kansalaisyhteiskunnan muutos ei ole kuntaorganisaatioille vähäisin syy kehittyä tähän suuntaan.

Kuntien tehtäväkenttää muutetaan ylhäältä hallinnon uudistuksilla ja samaan aikaan sitä muuttavat kuntalaiset, jotka ottavat viranhaltijoille ja edustukselliselle päätöksenteolle kuuluneita tehtäviä itselleen. Kuntalaiset muokkaavat myös markkinoita ryhtymällä joukkorahoittajiksi, palveluiden tuottajiksi ja välittäjiksi ja kehittämällä uusia vaihdannan ja verkostotalouden muotoja. Monissa kansalaisaktivistien toimintamalleissa, kuten ruokapiireissä, REKO-renkaissa ja Facebookin paikallisissa kierrätysryhmissä, käydään kauppaa, jolloin tullaan kehkeytyvän jakamistalouden kentälle.

Kuntalaiset ovat rakentamassa kuntiaan ja yhteiskuntajärjestelmää uudelleen kuten sata vuotta sitten Suomen kansallisvaltiota rakennettaessa – mutta digiajalla kuntalaisilla on välineet tehdä näin itse, aktivisteina ilman hallintoa ja järjestöjäkään välittäjinään. Kolmannen sektorin rinnalla kasvaa yhteiskunnan neljäs, aktivismien sektori. Ilmiö tiivistyy kaupunkiseuduilla kuten kuntalaisetkin, muttei rajaudu niihin.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiKuntademokratiaverkoston blogi
Vuosikerta2017
TilaJulkaistu - 25 tammik. 2017
OKM-julkaisutyyppiE1 Yleistajuinen artikkeli, sanomalehtiartikkeli

Lisätietoja

Kirjoitus siirtyi Kuntaliiton verkkosivu-uudistuksen takia uuteen osoitteeseen, jossa näkyviin tuli ilmestymispäiväksi 15.2. Alun perin ilmestyi 25.1.

Tieteenalat

  • 5141 Sosiologia

Siteeraa tätä