Neurodegeneraatio ja uni

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Kuvaus

Unettomuuden lisääntyminen ja yöunen rikkonaisuus ovat tavallisia sekä ikääntymiseen että ¬neurodegeneraatioon liittyviä vaivoja. Ihmisen ikääntyessä useat välittäjäaineet vähenevät, kuten myös hermosolut erityisesti sinitumakkeessa ja hypotalamuksen tumakkeissa. Kohorttitutkimuksissa on havaittu, että unihäiriöt edeltävät usein neurodegeneratiivisten sairauksien tyypillisiä ydinoireita. Uuden tutkimustiedon mukaan unihäiriöt voivat altistaa neurodegeneratiivisille sairauksille ja pahentaa niitä. Unihäiriöt kuuluvat näiden sairauksien hoidettavissa oleviin riskitekijöihin. Uni tai sen puute saattavat suojata neurodegeneraatiolta tai altistaa sille usealla eri mekanismilla.
Alkuperäiskielisuomi
LehtiSuomen lääkärilehti
Vuosikerta72
Numero5
Sivut281-285
Sivumäärä5
ISSN0039-5560
TilaJulkaistu - 2017
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Tieteenalat

 • Sleep
 • Sleep Deprivation
 • +complications
 • Sleep Wake Disorders
 • Neurodegenerative Diseases
 • +etiology
 • Aging
 • Circadian Rhythm
 • Melatonin
 • Norepinephrine
 • Serotonin
 • tau Proteins
 • Amyloid
 • Amyloid beta-Peptides
 • Lymphatic System
 • Fatigue
 • Brain
 • +metabolism
 • +pathology
 • +physiopathology
 • 3112 Neurotieteet

Lainaa tätä

Ylikoski, Ari ; Partinen, Markku. / Neurodegeneraatio ja uni. Julkaisussa: Suomen lääkärilehti. 2017 ; Vuosikerta 72, Nro 5. Sivut 281-285.
@article{66d4af5c21e348d5a6c05bcb2a088a61,
title = "Neurodegeneraatio ja uni",
abstract = "Unettomuuden lis{\"a}{\"a}ntyminen ja y{\"o}unen rikkonaisuus ovat tavallisia sek{\"a} ik{\"a}{\"a}ntymiseen ett{\"a} ¬neurodegeneraatioon liittyvi{\"a} vaivoja. Ihmisen ik{\"a}{\"a}ntyess{\"a} useat v{\"a}litt{\"a}j{\"a}aineet v{\"a}henev{\"a}t, kuten my{\"o}s hermosolut erityisesti sinitumakkeessa ja hypotalamuksen tumakkeissa. Kohorttitutkimuksissa on havaittu, ett{\"a} unih{\"a}iri{\"o}t edelt{\"a}v{\"a}t usein neurodegeneratiivisten sairauksien tyypillisi{\"a} ydinoireita. Uuden tutkimustiedon mukaan unih{\"a}iri{\"o}t voivat altistaa neurodegeneratiivisille sairauksille ja pahentaa niit{\"a}. Unih{\"a}iri{\"o}t kuuluvat n{\"a}iden sairauksien hoidettavissa oleviin riskitekij{\"o}ihin. Uni tai sen puute saattavat suojata neurodegeneraatiolta tai altistaa sille usealla eri mekanismilla.",
keywords = "Sleep, Sleep Deprivation, +complications, Sleep Wake Disorders, Neurodegenerative Diseases, +etiology, Aging, Circadian Rhythm, Melatonin, Norepinephrine, Serotonin, tau Proteins, Amyloid, Amyloid beta-Peptides, Lymphatic System, Fatigue, Brain, +metabolism, +pathology, +physiopathology, 3112 Neurotieteet",
author = "Ari Ylikoski and Markku Partinen",
year = "2017",
language = "suomi",
volume = "72",
pages = "281--285",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "5",

}

Ylikoski, A & Partinen, M 2017, 'Neurodegeneraatio ja uni', Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 72, Nro 5, Sivut 281-285.

Neurodegeneraatio ja uni. / Ylikoski, Ari; Partinen, Markku.

julkaisussa: Suomen lääkärilehti, Vuosikerta 72, Nro 5, 2017, s. 281-285.

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

TY - JOUR

T1 - Neurodegeneraatio ja uni

AU - Ylikoski, Ari

AU - Partinen, Markku

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Unettomuuden lisääntyminen ja yöunen rikkonaisuus ovat tavallisia sekä ikääntymiseen että ¬neurodegeneraatioon liittyviä vaivoja. Ihmisen ikääntyessä useat välittäjäaineet vähenevät, kuten myös hermosolut erityisesti sinitumakkeessa ja hypotalamuksen tumakkeissa. Kohorttitutkimuksissa on havaittu, että unihäiriöt edeltävät usein neurodegeneratiivisten sairauksien tyypillisiä ydinoireita. Uuden tutkimustiedon mukaan unihäiriöt voivat altistaa neurodegeneratiivisille sairauksille ja pahentaa niitä. Unihäiriöt kuuluvat näiden sairauksien hoidettavissa oleviin riskitekijöihin. Uni tai sen puute saattavat suojata neurodegeneraatiolta tai altistaa sille usealla eri mekanismilla.

AB - Unettomuuden lisääntyminen ja yöunen rikkonaisuus ovat tavallisia sekä ikääntymiseen että ¬neurodegeneraatioon liittyviä vaivoja. Ihmisen ikääntyessä useat välittäjäaineet vähenevät, kuten myös hermosolut erityisesti sinitumakkeessa ja hypotalamuksen tumakkeissa. Kohorttitutkimuksissa on havaittu, että unihäiriöt edeltävät usein neurodegeneratiivisten sairauksien tyypillisiä ydinoireita. Uuden tutkimustiedon mukaan unihäiriöt voivat altistaa neurodegeneratiivisille sairauksille ja pahentaa niitä. Unihäiriöt kuuluvat näiden sairauksien hoidettavissa oleviin riskitekijöihin. Uni tai sen puute saattavat suojata neurodegeneraatiolta tai altistaa sille usealla eri mekanismilla.

KW - Sleep

KW - Sleep Deprivation

KW - +complications

KW - Sleep Wake Disorders

KW - Neurodegenerative Diseases

KW - +etiology

KW - Aging

KW - Circadian Rhythm

KW - Melatonin

KW - Norepinephrine

KW - Serotonin

KW - tau Proteins

KW - Amyloid

KW - Amyloid beta-Peptides

KW - Lymphatic System

KW - Fatigue

KW - Brain

KW - +metabolism

KW - +pathology

KW - +physiopathology

KW - 3112 Neurotieteet

M3 - Artikkeli

VL - 72

SP - 281

EP - 285

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 5

ER -