Nyexaminerade om lärarutbildningen i Sverige och i Finland

Eva Bejerot, Laura Lampi, Tina Forsberg, Raisa Ahtiainen, Lisa Björk, Risto Hotulainen, Karolina Parding, Therese Sehlstedt, Gunilla Westensson

Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

En professionsutbildning utmärks av en spänning mellan teoretisk kunskap och praktisk yrkeskunskap. Vi vet dock inte mycket om hur en professionsutbildning bäst utformas för att förbereda studenter inför yrket. Utifrån tre enkäter, två i Sverige och en i Finland, analyseras nyexaminerade lärares uppfattning om hur förberedda de var för sitt arbete efter lärarutbildningen. Området metodik och praktik hade tydligast samband med känslan av att vara väl förberedd. I flera områden var de finska respondenterna mer kritiska än de svenska. De många positiva omdömena om den finska lärarutbildningen gjorde att vi förväntat oss ett mer positivt resultat i den finska studien.
Alkuperäiskieliruotsi
LehtiArbetsmarknad och Arbetsliv
Vuosikerta24 (2018)
Numero3-4
Sivut66-84
Sivumäärä19
ISSN1400-9692
TilaJulkaistu - 20 helmikuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä, vertaisarvioitu

Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet
  • TEACHER
  • Teacher Education

Siteeraa tätä

Bejerot, E., Lampi, L., Forsberg, T., Ahtiainen, R., Björk, L., Hotulainen, R., ... Westensson, G. (2019). Nyexaminerade om lärarutbildningen i Sverige och i Finland. Arbetsmarknad och Arbetsliv, 24 (2018)(3-4), 66-84.