Ohjeita ihmisluiden käsittelyyn arkeologisilla ruumishautakaivauksilla

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaKirjan luku tai artikkeliAmmatillinen

Abstrakti

Jo nykyään luista on mahdollista saada valtava määrä informaatiota, joka kiinnostaa monen alan tutkijoita. Esimerkiksi muinais-DNA:n mahdollisuudet ovat selvinneet tutkijoille vasta viime vuosikymmenien aikana. Luulöytöjen talteenotto, perustutkimus ja säilytys ammattilaisten hoitamissa kokoelmissa ovat tärkeitä tehtäviä myös meillä Suomessa. Tieteenalan kehitys perustuu huolelliselle perustutkimukselle, opetus- ja tutkimuskokoelmien hankkimiselle ja asianmukaiselle säilyttämiselle, opiskelulle, opettamiselle ja jatkotutkimuksille.

Tulevaisuudessa arkeologiseen luumateriaaliin voisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ja ohjata rahoitusta luuaineistojen tieteelliseen tutkimukseen ja tulosten julkaisemiseen. Hautakohteen kaivauksissa olisi hyvä pyrkiä tiedotukseen ja yhteistyöhön eri tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden välillä. Toiveenamme onkin, että kaikista Suomen hautakaivauksista tehtäisiin ainakin perustason analyysit, jotka tukisivat muuta kaivauksilta saatavaa informaatiota. Museovirasto onkin jo aiemmassa oppaassaan linjannut: ”Kaivettaessa vainajia arkeologisesti esiin on pidettävä mielessä eettiset näkökohdat: hautoja ei koskaan pitäisi mennä tarpeettomasti kaivamaan, ainakaan mikäli vainajien osteologiseen tutkimukseen ja esineistön konservointiin ei ole kunnollisia resursseja” (Niukkanen 2009).
Alkuperäiskielisuomi
OtsikkoArkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmät
ToimittajatKati Salo, Marianna Niukkanen
JulkaisupaikkaHelsinki
Julkaisupäivä2011
ISBN (elektroninen)978- 951-616-137-5
TilaJulkaistu - 2011
OKM-julkaisutyyppiD2 Artikkeli ammatillisissa käsi- tai opaskirjoissa, ammatillisissa tietojärjestelmissä tai oppikirja-aineisto

Julkaisusarja

NimiMuseoviraston rakennushistorian osaston raportteja
Numero22
ISSN (elektroninen)1236-6447

Tieteenalat

  • 615 Historia ja arkeologia
  • Luututkimus
  • Osteologia
  • Hautatutkimus

Siteeraa tätä