Oikeusvaltion rakentaja: Korkein hallinto-oikeus 100 vuotta

Markus Kari, Jukka Kekkonen, Markku Jokisipilä, Juuso Westerlund (Kuvittaja), Pekka Vihervuori

Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKirjaTieteellinen

Abstrakti

Suomi sai itsenäisen ylimmän hallintotuomioistuimen vuonna 1918, kun senaatin talousosasto jakautui Suomen itsenäistyttyä valtioneuvostoksi ja korkeimmaksi hallinto-oikeudeksi, jonka käsiteltäväksi senaatin valitusasiat siirtyivät. Laki korkeimmasta hallinto-oikeudesta annettiin 22.7.1918 ja tuomioistuin aloitti varsinaisen toimintansa 2.9.1918.Teos Oikeusvaltion rakentaja - Korkein hallinto-oikeus 100 vuotta kuvaa tuomioistuimen roolia eri näkökulmista osana itsenäisen Suomen historiaa ja yhteiskuntaa. Kirjassa puheenvuoro on annettu Korkeimman hallinto-oikeuden ulkopuolisille akateemisille tutkijoille, jotka avaavat tuomioistuimen historiaa ulkopuolisesta tutkimuksellisesta näkökulmasta.Helsingin yliopiston roomalaisen oikeuden ja oikeushistorian professori Jukka Kekkonen tarkastelee Korkeinta hallinto-oikeutta sen syntyvuosista talvisotaan. Poliittisen historian dosentti ja Turun yliopiston eduskuntakeskuksen johtaja Markku Jokisipilä kirjoittaa tuomioistuimen toiminnasta sotavuosista näihin päiviin. Oikeustieteen tohtori Markus Karin kirjoitukset peilaavat Korkeimman hallinto-oikeuden toimintaa ympäröivässä yhteiskunnassa oikeuspoliittisena vaikuttajana ja talouselämän oikeuskysymysten ratkaisijana. Hän tarkastelee myös korkeimman hallinto-oikeuden presidenttien ja jäsenten sosiaalista taustaa.Kirjoittajille satavuotiaan tuomioistuimen tutkiminen on tarjonnut mielenkiintoisen ja hedelmällisen näkökulman yhteiskunnallisen muutoksen analysoimiseen. Lopputuloksena onkin uutta tietoa ja uusia tulkintoja Korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja sen toiminnasta.Teoksen artikkeleita täydentää kymmenen taidevalokuvan sarja. Valokuvaaja Juuso Westerlund tulkitsee valokuvataiteen keinoin Korkeimman hallinto-oikeuden satavuotisen historian varrelta valittuja oikeustapauksia.
Alkuperäiskielisuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaEdita
ISBN (painettu)978-951-37-7428-8