Palautesovellukset jatkuvan arvioinnin apuna: Esimerkki lukion kemian oppitunnilta

  Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinen

  Kuvaus

  Erilaisia sähköisiä palautelaitteita on alettu hyödyntää palautejärjestelmänä, joka tukee oppimisen jatkuvaa arviointia. Palautelaitteilla on todettu olevan monia hyödyllisiä vaiku-tuksia sekä oppimisen että opettamisen kannalta. Niistä on apua opiskelijoille, sillä tutki-mustiedon mukaan virhekäsityksiä syntyy vähemmän ja opiskelijat voivat verrata omaa tasoaan muihin opiskelijoihin anonyymisti. Tämän lisäksi opettaja saa reaaliaikaista pa-lautetta opiskelijoiden osaamistasosta ja pystyy aktivoimaan opiskelijoita paremmin ope-tustilanteessa. Toisaalta sovellusten käyttö aiheuttaa toisinaan teknisiä ongelmia ja ope-tustilanteiden valmistelu vaatii enemmän aikaa. Sähköisten palautelaitteiden vaihtoehdoksi on kehitetty erilaisia opiskelijoiden omilla lait-teilla toimivia palautesovelluksia, joissa on vastaavia toiminnallisuuksia kuin sähköisissä palautelaitteissa. Näiden sovellusten käyttämisellä on alustavasti todettu olevan vastaavia vaikutuksia kuin palautelaitteilla. Lisäksi palautesovellusten hankinta-, käyttö- ja ylläpito-kustannukset ovat pienemmät. Tässä projektissa testattiin palautesovellusten käyttöä lukion kemian oppitunnilla, jonka aiheena oli elektrolyysi. Sähkökemiaan liittyvien aiheiden on todettu aiheuttavan usein virhekäsityksiä opiskelijoille ja tämän vuoksi oppitunneilla jatkuvan arvioinnin käyttö on tärkeää. Kokemukset kokeilusta olivat vastaavia kuin tutkimuksissa: opiskelijat osallistui-vat aktiivisesti oppituntiin ja opettaja sai hyvin palautetta opiskelijoiden osaamistasosta. Toisaalta tekniset ongelmat aiheuttivat pientä harmia ja oppitunnin valmistelu vei tavan-omaista enemmän aikaa.
  Alkuperäiskielisuomi
  LehtiLUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö
  Vuosikerta2
  Numero2
  Sivut202-207
  Sivumäärä6
  ISSN2323-7112
  TilaJulkaistu - 2014
  OKM-julkaisutyyppiB1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

  Tieteenalat

  • 516 Kasvatustieteet
  • arviointi
  • kemian aineenopettajat
  • tieto- ja viestintätekniikka

  Lainaa tätä

  @article{1150c7b42d0e480f95335a33969bffd7,
  title = "Palautesovellukset jatkuvan arvioinnin apuna: Esimerkki lukion kemian oppitunnilta",
  abstract = "Erilaisia sähköisiä palautelaitteita on alettu hyödyntää palautejärjestelmänä, joka tukee oppimisen jatkuvaa arviointia. Palautelaitteilla on todettu olevan monia hyödyllisiä vaiku-tuksia sekä oppimisen että opettamisen kannalta. Niistä on apua opiskelijoille, sillä tutki-mustiedon mukaan virhekäsityksiä syntyy vähemmän ja opiskelijat voivat verrata omaa tasoaan muihin opiskelijoihin anonyymisti. Tämän lisäksi opettaja saa reaaliaikaista pa-lautetta opiskelijoiden osaamistasosta ja pystyy aktivoimaan opiskelijoita paremmin ope-tustilanteessa. Toisaalta sovellusten käyttö aiheuttaa toisinaan teknisiä ongelmia ja ope-tustilanteiden valmistelu vaatii enemmän aikaa. Sähköisten palautelaitteiden vaihtoehdoksi on kehitetty erilaisia opiskelijoiden omilla lait-teilla toimivia palautesovelluksia, joissa on vastaavia toiminnallisuuksia kuin sähköisissä palautelaitteissa. Näiden sovellusten käyttämisellä on alustavasti todettu olevan vastaavia vaikutuksia kuin palautelaitteilla. Lisäksi palautesovellusten hankinta-, käyttö- ja ylläpito-kustannukset ovat pienemmät. Tässä projektissa testattiin palautesovellusten käyttöä lukion kemian oppitunnilla, jonka aiheena oli elektrolyysi. Sähkökemiaan liittyvien aiheiden on todettu aiheuttavan usein virhekäsityksiä opiskelijoille ja tämän vuoksi oppitunneilla jatkuvan arvioinnin käyttö on tärkeää. Kokemukset kokeilusta olivat vastaavia kuin tutkimuksissa: opiskelijat osallistui-vat aktiivisesti oppituntiin ja opettaja sai hyvin palautetta opiskelijoiden osaamistasosta. Toisaalta tekniset ongelmat aiheuttivat pientä harmia ja oppitunnin valmistelu vei tavan-omaista enemmän aikaa.",
  keywords = "516 Kasvatustieteet, arviointi, kemian aineenopettajat, tieto- ja viestint{\"a}tekniikka",
  author = "Justus Mutanen",
  year = "2014",
  language = "suomi",
  volume = "2",
  pages = "202--207",
  journal = "LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}",
  issn = "2323-7112",
  publisher = "Valtakunnallinen LUMA-keskus, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto",
  number = "2",

  }

  TY - JOUR

  T1 - Palautesovellukset jatkuvan arvioinnin apuna: Esimerkki lukion kemian oppitunnilta

  AU - Mutanen, Justus

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Erilaisia sähköisiä palautelaitteita on alettu hyödyntää palautejärjestelmänä, joka tukee oppimisen jatkuvaa arviointia. Palautelaitteilla on todettu olevan monia hyödyllisiä vaiku-tuksia sekä oppimisen että opettamisen kannalta. Niistä on apua opiskelijoille, sillä tutki-mustiedon mukaan virhekäsityksiä syntyy vähemmän ja opiskelijat voivat verrata omaa tasoaan muihin opiskelijoihin anonyymisti. Tämän lisäksi opettaja saa reaaliaikaista pa-lautetta opiskelijoiden osaamistasosta ja pystyy aktivoimaan opiskelijoita paremmin ope-tustilanteessa. Toisaalta sovellusten käyttö aiheuttaa toisinaan teknisiä ongelmia ja ope-tustilanteiden valmistelu vaatii enemmän aikaa. Sähköisten palautelaitteiden vaihtoehdoksi on kehitetty erilaisia opiskelijoiden omilla lait-teilla toimivia palautesovelluksia, joissa on vastaavia toiminnallisuuksia kuin sähköisissä palautelaitteissa. Näiden sovellusten käyttämisellä on alustavasti todettu olevan vastaavia vaikutuksia kuin palautelaitteilla. Lisäksi palautesovellusten hankinta-, käyttö- ja ylläpito-kustannukset ovat pienemmät. Tässä projektissa testattiin palautesovellusten käyttöä lukion kemian oppitunnilla, jonka aiheena oli elektrolyysi. Sähkökemiaan liittyvien aiheiden on todettu aiheuttavan usein virhekäsityksiä opiskelijoille ja tämän vuoksi oppitunneilla jatkuvan arvioinnin käyttö on tärkeää. Kokemukset kokeilusta olivat vastaavia kuin tutkimuksissa: opiskelijat osallistui-vat aktiivisesti oppituntiin ja opettaja sai hyvin palautetta opiskelijoiden osaamistasosta. Toisaalta tekniset ongelmat aiheuttivat pientä harmia ja oppitunnin valmistelu vei tavan-omaista enemmän aikaa.

  AB - Erilaisia sähköisiä palautelaitteita on alettu hyödyntää palautejärjestelmänä, joka tukee oppimisen jatkuvaa arviointia. Palautelaitteilla on todettu olevan monia hyödyllisiä vaiku-tuksia sekä oppimisen että opettamisen kannalta. Niistä on apua opiskelijoille, sillä tutki-mustiedon mukaan virhekäsityksiä syntyy vähemmän ja opiskelijat voivat verrata omaa tasoaan muihin opiskelijoihin anonyymisti. Tämän lisäksi opettaja saa reaaliaikaista pa-lautetta opiskelijoiden osaamistasosta ja pystyy aktivoimaan opiskelijoita paremmin ope-tustilanteessa. Toisaalta sovellusten käyttö aiheuttaa toisinaan teknisiä ongelmia ja ope-tustilanteiden valmistelu vaatii enemmän aikaa. Sähköisten palautelaitteiden vaihtoehdoksi on kehitetty erilaisia opiskelijoiden omilla lait-teilla toimivia palautesovelluksia, joissa on vastaavia toiminnallisuuksia kuin sähköisissä palautelaitteissa. Näiden sovellusten käyttämisellä on alustavasti todettu olevan vastaavia vaikutuksia kuin palautelaitteilla. Lisäksi palautesovellusten hankinta-, käyttö- ja ylläpito-kustannukset ovat pienemmät. Tässä projektissa testattiin palautesovellusten käyttöä lukion kemian oppitunnilla, jonka aiheena oli elektrolyysi. Sähkökemiaan liittyvien aiheiden on todettu aiheuttavan usein virhekäsityksiä opiskelijoille ja tämän vuoksi oppitunneilla jatkuvan arvioinnin käyttö on tärkeää. Kokemukset kokeilusta olivat vastaavia kuin tutkimuksissa: opiskelijat osallistui-vat aktiivisesti oppituntiin ja opettaja sai hyvin palautetta opiskelijoiden osaamistasosta. Toisaalta tekniset ongelmat aiheuttivat pientä harmia ja oppitunnin valmistelu vei tavan-omaista enemmän aikaa.

  KW - 516 Kasvatustieteet

  KW - arviointi

  KW - kemian aineenopettajat

  KW - tieto- ja viestintätekniikka

  M3 - Artikkeli

  VL - 2

  SP - 202

  EP - 207

  JO - LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö

  JF - LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö

  SN - 2323-7112

  IS - 2

  ER -